İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Savaşan: "Turizmde zihniyet devrimine ihtiyaç var"

Savaşan: "Turizmde zihniyet devrimine ihtiyaç var"

Kıbrıs Gazetesi'nden Ali Cansu'ya konuşan Ahmet Savaşan günümüzde "yeni nesil turizm" anlayışının gelişmekte olduğunu söyleyerek, bu anlayışın Global gelişmeleri izleyen, rekabetçi, çağdaş örgütlenmeye, çevreye ve bölgesel turizme uyumlu, internet teknolojisi kullanan ve kendini yenileyebilen özelliklere sahip verimli bir turizm tarzı olduğuna vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 30/05/16 12:47
okuma süresi: 8 dak.
Savaşan: "Turizmde zihniyet devrimine ihtiyaç var"
A- A A+
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan Kuzey Kıbrıs'ta turizmin gelişebilmesi için, bütünsel bir bakış açısının geliştirilmesine, yeni fon kaynakları ile oluşturulmuş yeterli bir bütçenin yanısıra yönetim anlayışında zihniyet devrimine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Savaşan, turizmde eski alışkanlıklar ve pratiklerle davranılması halinde, yeni planların oluşturulması, yeni turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi, yeni örgütlenme biçimlerinin oluşturulması, yeni yatırımların yapılması hatta yeni hedef kitlelere yönelimlerin sağlanmasının, da turizmin gelişmesine belirli düzeyde katkı sağlayacağını, büyüme hızını ve sektörün kırılgan yapısını değiştirme noktasında ise yetersiz kalacağına işaret etti.

Ahmet Savaşan günümüzde "yeni nesil turizm" anlayışının gelişmekte olduğunu söyleyerek, bu anlayışın Global gelişmeleri izleyen, rekabetçi, çağdaş örgütlenmeye, çevreye ve bölgesel turizme uyumlu, internet teknolojisi kullanan ve kendini yenileyebilen özelliklere sahip verimli bir turizm tarzı olduğuna vurgu yaptı.

Turizmde yeni anlayış gelişmiştir…

Yeni anlayışın eskisine göre büyük farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Savaşan; bu anlayışın; küresel gelişmeleri izleyen bir kamu-özel kesim işbirliği ve turizmde yerelleşme, rekabetçi pazara odaklı ve yerel çağdaş örgütlenmeye açık ortak işlerlik, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik kavramına ve değişime tam uyumlu stratejiler, bölgesel turizm yönetimini ve yerel Sivil Toplum Kuruluşları dayanışması ortak aklını yaygın kullanan, internet teknolojisi odaklı ve kendini sürekli yenileyen dinamik ve bütünsel yönetim zihniyeti olduğunu anlattı.

Eski alışkanlıklar kırılgan yapının değişmesinde yetersiz…

Savaşan, turizmde eski alışkanlıklar ve pratiklerle davranılması halinde, yeni planların oluşturulması, yeni turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi, yeni örgütlenme biçimlerinin oluşturulması, yeni yatırımların yapılması hatta yeni hedef kitlelere yönelimlerin sağlanmasının, da turizmin gelişmesine belirli düzeyde katkı sağlayacağını, büyüme hızını ve sektörün kırılgan yapısını değiştirme noktasında ise yetersiz kalacağına işaret etti.

Olumlu girişimler yapılsa da yetersiz…

Dün olduğu gibi bu gün de turizmin çeşitliliğinin arttırılması, iç turizmin unutulmaması ve yeni dış hedef ülkelerin belirlenmesi, bunlara yönelik tanıtım ve pazarlamaya ağırlık verilmesini olumlu girişimler olarak niteleyen Savaşan, ancak mevcut durumda tanıtımın ve pazarlamanın yeterince yapılmamasının, tanıtımdaki eşgüdümün kopuk olmasının, yeterli bütçe ayrılmamasının ve de halkla ilişkiler uzmanlığının öneminin dikkate alınmamasının genel bir stratejik sorun olduğu kanaatini dile getirdi.

Gerekli olan "zihniyet devrimi"dir…

Varılan bu noktada, genel hatlarıyla ortaya konan turizme ait problematik durumun aşılmasının sanıldığı kadar karmaşık olmadığını söyleyen Savaşan "gerekli olan, bütünsel bir bakış açısı, yeni fon kaynakları ile oluşturulmuş yeterli bir bütçe ve elbette yönetim anlayışında bir zihniyet devrimidir" dedi.

Dört Bakan Turizm için büyük fırsat…

UBP-DP Hükümeti'nde Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu yanısıra Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Kemal Dürüst ve Dr. Faiz Sucuoğlu'nun Turizm'den sorumlu bakanlık görevinde bulunmasının çok büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Savaşan "kabinedeki dört bakan turizmin ülke için ne anlama geldiğini, nelerin yapıldığını ve nelerin yapılması gerektiği konularına hakimdir. Bu dönem turizmde reformist ve kalıcı adımların atılabilmesi için çok büyük bir avantaj yaratmıştır. Halkımızın beklentisi başta turizm olmak üzere hayatımızın diğer alanlarında da bu hükümetin ülkede gerekli olan zihniyet devrimini hayata geçirmesidir" şeklinde konuştu.

30 milyon turist sağlığı için başka ülkeye gidiyor…

Dünya'da yılda 30 milyon kişinin şifa bulmak için ülkeleri dışına gittiğini ve bu sektördeki yıllık cironun 150 Milyar Dolara ulaştığını belirten Ahmet Savaşan, Sağlık Turizmi'nin, Tatil (Kitle) Turizmi'ne göre 5-6 kat daha fazla katma değer yarattığının altını çizdi.

54 ülkede çalışmalar artacak…

Türkiye'nin Sağlık Turizmi'ndeki hedefinin Dünya'da ilk beş ülke arasına girmek ve 2023 yılında da 20-25 Milyar Dolar gelir elde etmek olduğunu anlatan Savaşan, Kuzey Kıbrıs'ın da Sağlık Turizmi'nde alternatif bir destinasyon olarak Dünya'da yerini alması ve gelirlerini de arttırması için uluslararası işbirliği ağının genişletilmesinin şart olduğunu söyledi. Savaşan bu amaçla Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi'nin Dünya Konseyi'ne üye 54 ülke nezdinde çalışmalarını arttıracağını da sözlerine ekledi.

1.5 milyar insan büyük potansiyel…

Kuzey Kıbrıs için 4-5 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan 1.5 milyar insanın Sağlık Turizmi açısından büyük bir potansiyel yarattığını belirten Savaşan, ülkemizde YDÜ Hastanesi başta olmak üzere, özel hastaneler yanısıra tüp bebek merkezlerinin girişimleri ile ülkede Sağlık Turizmi'nin belli bir gelişme gösterdiğini, fakat bu alanın gelişmesi için devlet desteği ve denetimine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Savaşan ayrıca bu alanda yatırım, tanıtım ve pazarlamanın Türkiye'deki gibi teşviklendirilmesinin önemine de işaret etti.

Kamu ve özel sektör ayrımcılığı yapılmamalı …

Sağlık alanında kamu ve özel sektör ayrımcılığı yapılmamasının gerekliliğine işaret eden Ahmet Savaşan, coğrafi konumu, tarihi, turistik ve insani özellikleri, akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu hastaneleri, güncel bilgi kullanan uzman hekimleri, uluslararası akreditasyonları ile sayıları gün geçtikçe artan nitelikli hastaneleri ve kliniklerin yanısıra üçüncü yaş turistlerinin aradığı özelliklere sahip iklim koşulları ve fiyat avantajları sunan Kuzey Kıbrıs'ın sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Türkeş ile yaptığımız temaslar cesaret verici…

Konsey yetkililerinin Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile geçtiğimiz haftalarda Çankaya Köşkü'nde biraraya geldiklerini belirten Savaşan, Türkeş'in, KKTC'de katmadeğerin artması için Sağlık Turizmi'nin gelişmesini son derece önemli bulduğunu ve bunun KKTC için hayırlı bir proje olduğuna inanç belirttiğini söyledi. "Sayın Türkeş'in, Türkiye dün olduğu gibi bundan sonra da KKTC'de yaşayan kardeşlerinin yanında olacağını ifade etmesi bizleri yürüdüğümüz yolda daha da cesaretlendirmiştir" diyen Savaşan, Türkiye'de hükümetin tekrardan kurulması ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan'ın atanması ile ekonomide, turizmde, sağlıkta ve diğer alanlarda ülke insanımızın beklentilerine uygun önemli adımların atılacağı yeni bir döneme girileceğine inanç belirtti.

Turizm Şürası'na ihtiyaç var…

Yıllardır yapılmayan Turizm Şürası'nın bir an önce gerçekleştirilmesinin çok büyük bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Savaşan kısa bir zaman içinde Turizm ve Sağlık Bakanlıkları öncülüğünde ilgili bütün bakanlıklar, üniversiteler ile turizm sektörü paydaşları yanısıra konusunun uzmanlarının da katılımı ile "Kuzey Kıbrıs'ın Sağlık Turizmi Altyapısı: Neyimiz Var?", Sağlık Turizmi Gelişimi Önündeki Engeller: Neyimiz Yok?" ve Sağlık Turizmi'nde Hangi Konulara odaklanmalıyız: Ne Yapmalıyız?" konularının ele alınacağı bir sempozyumun yapılmasının büyük bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Ali Cansu - Kıbrıs Gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.