İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kaşara 3.5 TL ihracat teşviği

Kaşara 3.5 TL ihracat teşviği

Kaşar peyniri ihracat teşvik primi artırıldı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, hükümetin, üretici ve imalatçının ayrılmaz bir bütün olduğu, imalat sektörü olmaksızın üretimin olamayacağı gerçeğinden hareketle 1 Haziran'dan itibaren kaşar peyniri ihracat teşvik primini 3.5 TL/Kg olarak belirlediğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 30/05/16 15:59
okuma süresi: 4 dak.
Kaşara 3.5 TL ihracat teşviği
A- A A+
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, süt sektöründeki sorunların aşılmasına yönelik atılacak adımlar ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Bakanlık açıklamasında, hükümetin sütün pazarlanmasındaki sorunun aşılmasına katkı koymak amacıyla bütçede haziran ayı için öngörülen ve 1 Haziran'dan itibaren uygulanmaya başlanacak, 2.5 TL/Kg'lık kaşar peyniri ihracat teşvik priminin; üretici ve imalatçının ayrılmaz bir bütün olduğu, imalat sektörü olmaksızın üretimin olamayacağı gerçeğinden hareketle, hükümetin 3.5 TL/Kg olarak uygulanmasına karar verdiği belirtildi.

Bunun yanında, bir süre önce hayvan üreticileri ve imalatçılar arasında varılan uzlaşıyla süt fiyatlarının bir süre için aşağıya çekildiği hatırlatılarak, sıkıntıların aşılmasına yönelik olarak üreticiler ve imalatçıların yeniden bir araya gelerek, bundan sonra izlenecek yola ilişkin yol haritası belirlemeleri gereğine dikkat çekildi.

04 - 05 HAZİRAN'DA "SÜT ÇALIŞTAYI" GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Öte yandan Bakanlıktan yapılan açıklamada, süt sektörünün sorunlarının aşılmasına yönelik olarak, süt sektöründeki tüm paydaşların bir araya gelerek çözümler üreteceği bir de çalıştay gerçekleştirileceği belirtildi.

Bu çerçevede, 04-05 Haziran 2016 tarihlerinde ülke sütçülük politikalarının belirleneceği ve çıkan sonuçların uygulanacağı "Süt Çalıştayı" gerçekleştirilecektir. "KKTC'de Süt Üretimi ve Süt ve Süt Ürünleri Ticareti Çalıştayı"nda oluşturulacak beş masada aşağıdaki konular ele alınacaktır.

  1. Hayvancılık Politikaları (üretim, ıslah, destekleme)
  2. Süt üretimi ve kalitesi (standardizasyon, hijyen ve hayvan sağlığı)
  3. Süt ve Süt Ürünleri Ticareti (süt ürünleri standardizasyonu, pazarlama ve destekleme)
  4. Süt sanayinin durumu
  5. Süt politikalarının genel değerlendirmesi

Açıklamada, Düzenlenen Çalıştaydan çıkacak sonuç raporu ile birlikte ülke sütçülük politikaları kapsamlı olarak belirlenip uygulamaya konulacağı da dile getirildi.

"TÜM ÇÖZÜMLERİN HÜKÜMETE ENDEKSLİ OLMASI SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Bakanlık açıklamasında, süt sektöründe mevsimsel süt artışının başladığı ocak ayından itibaren sütün pazarlanmasında sorunlar yaşanmaya başladığı, nisan ayında üretici ve imalatçıların bir araya gelerek uzlaşıya vardığı ve nisan ve mayıs aylarında çiğ süt fiyatlarının aşağıya çekildiği ve bu süre sonunda durumun tekrar taraflar arasında değerlendirileceği kararının üretildiği hatırlatılan Bakanlık açıklamasında, üreticilerin geçmiş hükümet döneminde buldukları çözümün sektörün sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz olduğu ve tekrardan bir araya gelerek bu yöntemi devam ettirmeleri gerektiği inancı dile getirildi.

Hükümetin, her türlü çözüme destek olmaya hazır olduğunun altı çizilen açıklamada, "ancak tüm çözümlerin hükümete endeksli olmasının sürdürülebilir olmadığı bütçe açıklarından görülmektedir" denildi.

Sütün yoğun olduğu bu dönemde bazı imalathanelerin süt hakedişlerinin neredeyse yarısını işleyerek ciddi bir süt miktarının işlenmemesine sebep olduğu da kaydedilen açıklamada, "Bu dönemde hükümetimiz her türlü çözüme katkı koymaya hazır olmakla birlikte tüm çözümün maddi olarak hükümetten beklenmesi bütçe olanakları açısından sürdürülebilir değildir" ifadelerine yer verildi.

Sektörün önünün açılması için gerekli adımların yine sektörün paydaşları arasında atılması gerektiği ifade edilen Bakanlık açıklamasında, Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliğinin bir araya gelerek yeniden bir durum değerlendirmesi yapmaları gerekliliğine de dikkat çekildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.