İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Hüdaoğlu; "Cumhurbaşkanı'nın çözümden başka gündemi yoktur"

Hüdaoğlu; "Cumhurbaşkanı'nın çözümden başka gündemi yoktur"

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, müzakere sürecinde yaşanan krizin atlatılması konusunda Rum Liderin tavrının çok önemli olacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 31/05/16 14:34
okuma süresi: 5 dak.
Hüdaoğlu; "Cumhurbaşkanı'nın çözümden başka gündemi yoktur"
A- A A+
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, müzakere sürecinde yaşanan krizin atlatılması konusunda Rum Liderin tavrının çok önemli olacağını söyledi.

" Bu tepki anlıkmıdır yoksa süreç zamana mı yayılmak isteniyor? Kısa zamanda bunu anlayacağız" diyen Hüdaoğlu, tartışmaların bir an önce geride kalarak, 2016'da çözüm hedefine odaklanmanın şart olduğunu ifade etti. Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın çözümden başka gündemi olmadığını da vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, BRT Haber Dosyası programında Levent Kutay'ın sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı'nın görevdeki 1 yılını değerlendiren Hüdaoğlu, halkın Akıncı'yı Cumhurbaşkanı seçerek çözüm istencini ortaya koyduğunu söyledi.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı'nın hep bu bilinçle hareklet ettiğini, politikalarını bunun üzerrine kurdğunu belirtti.

Hüdaoğlu, geçen bir yıl içinde, müzakerelerde yeni bir şey elde edildiğini,

tüm tarafların 2016'da çözüm hedefini belirlediğini vurguladı

Kriz olarak nitelenen olayın son bugüne kadarki müzakere akışına gölge düşürdüğünü ifade eden Hüdaoğlu, kritiğik bir noktada olduklarının altını çizdi.

"Kritik bir noktadayız ve şurası çok önemli. Sayın Anastasiades'in son hamlesi acaba bir anlık tepkimin sonucumudur yoksa uzun vadeye yansıyacak bir tasarımın ilk adımımıdır? Bu çok belirleyici olarak. Bunun anlık, fevri bir çıkış olduğunu okumak istiyoruz. Uzun süreye yansıyacak bir stratejinin parçası olmadığını anlamak isyioruz. Eğer böyle olursa ve krizden çıkış noktasında toparlayıcı rol üstlenirse sayın Anastasiades ve sürece daha fazla zarar vermesini önleyecek biçimde gereğini yaparsa, bundan sonraki süreçte bu kadarla denilerek yola devam edilebilir"diyerek krizin patlak verdiği günde yaşananları anımsatan Hüdaoğlu, Güneydeki seçimin ertesi günü yaşanan çıkışın tesadüf olamayacağını belirterek " sonuçların verdiği hayal kırıklığı ile bir çıkış mı yoksa sonuçları daha derinden okuyup bunun gereği gibi varsayılan bir çıkışa mı yönelindi? Çünkü 2016'da referandum olacaksa uygun bir siyasal iklim şart. Bu tür dengelere bakılarak zamana yayma gibi bir hamle imdir bu? Bunları kısa sürede görmüş olacağız. Bizi iyi niyetimizi koruyarak, gereğini de yaparak şu an Sayın Anastasiades'in işi normal rayına oturtması konusunda iyi niyetle bekleme içindeyiz. Eğer kriz atlatılır ve herşey normal seyrinde giderse 2016 içinde umutsuz olmak için fazla neden olmayabilir" diye konuştu.

Diyaloğu açık tutarak, sonucunda halkların kabul edebileceği bir çözüm planını ortaya çıkarmanın önemine vurgu yapan Hüdaoğlu, " Bu konuda kritik bir Zaman diline girilmiş olunuyor. Evet anlık bir şey. Şu an müzakereler zarar görmüş durumda. Ama tamir edilmesi için yapılması gereken şeyler var. Bu konuda da yükümlülük büyük ölçüde Sayın Anastasiades'in üzerine düşüyor ama Sayın Cumhurbaşjkanımız da sürecin hızlandırılması ve iki katına çıkarılması, bir kez daha masaya dönülmesi ve bütün meselelerin bir kez daha kaldığı yerden konuşulması gerektiğini açıkladı. Buna bir yanıt alınması gerekir. Olumlu bir yanıt olmasını umuyoruz." İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Lefke'de yaptığı konuşmayı Nasıl okumak gerekir şeklindeki soru üzerine Hüdaoğlu, Akıncı'nın ana akım politikasının her zaman çözüm olduğunu söyledi. Akıncı'nın, K Türklerin temsiliyetinin mutlaka uluslarası arenada, tüm dünyada muhafaza edilmesini istediğine vurgu yapan Hüdaoğlu, kendi kendini yönetmesi konusu da da eskiden beri kararlı duruşunun sürdüğünü ifade etti.

Bizi arabölgeye hapsedemezler çıkışının da bundan kaynaklandığını belirten Hüdaoğlu, Akıncı'nın uluslararası temaslarında da çözümden başka ajandası olmadığını anlattı.

Çözümün 2 taraflı olduğuna işaret eden Hüdaoğlu, bunun olmaması halinde Kıbrıs Türklerin kendi kendilerini Sarayönü'nde yiyemeyeceğini kaydetti.

Hüdaoğlu, Kıbrıslı Türklerin sadece Lefkoşa'da arabölgede liderleri tarafından temsil edilmediğini, dışlanmış içinde varlıklarını sürdürmeyeceğini vurguladı. Aplıç ve Derinya'da kısa Zaman'da asfaltlama çalışması beklendiğini açıklayan Hüdaoğlu, 5-6 ay içinde kapıların nihai olarak açılmasının beklendiğini söyledi.

Yeni hükümetle Kıbrıs Konusunda nüanslar olsa da ama temel hedefin ortak olduğunu, ilişkilerin de iyi gittiğini kaydeden Hüdaoğlu, 3 kararnamelerin geçildiği şeklindeki söylemlerin doğru olmadığını, noter gibi herşeyi imzalamanın doğru olmadığını, ortalama 3 gün içinde imzalandığını, ancak Cumhurbaşkanın atamaları dikkatle incelediğini, hassas olduğunu, belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.