İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

'Son Tür' Kartallar vuruluyor!

'Son Tür' Kartallar vuruluyor!

Ülkede sadece 10 çift kalan Tavşancıl Kartal (Bonelli's Eagle) türü, bu yıl içinde ardı ardına vuruldu.

Yayın Tarihi: 17/06/16 07:55
okuma süresi: 3 dak.
'Son Tür' Kartallar vuruluyor!
A- A A+
Ülkemizde son kartal türü olan Tavşancıl kartalı (Bonelli's Eagle), toplam 10 çift kaldı ama bu çiftler de birer birer kendini bilmez kişiler tarafından öldürülüyor.

Bu yıl içerisinde bilgimiz dahilinde kayıtlara geçen bir yetişkin kartal ölü ve bir yavru kartal yaralı bulundu. Ölü bulunan kartal, çiftliğindeki hayvanlarına zarar verdiğini söyleyerek şikâyet eden çiftlik sahibi tarafından aynı çiftlikte ölü bulundu. Yavru kartal ise maalesef tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Geçtiğimiz pazar günü (13.06.2016) ise bu kayıtlara yenileri eklendi. Bir yetişkin kartal yaralı bulundu ve elimize ulaştırılamadan öldü. Diğeri ise avcılar tarafından karga zannedilip vurulmuş, şimdi yaşatılmaya çalışılıyor. ''Bu kuşlar konusunda böyle hatalar yapacak lüksümüz yok artık!" diyen kuş gözlemcileri, "kalan son kartalları yok etmeyelim!" diye halka sesleniyorlar.

Ülkemizde çok az sayıda olan ve geçmiş yıllar içerisinde KUŞKOR tarafından sayımları ve detaylı araştırmaları yapılan bu kuşlar insan faktörü yüzünden adamızda yok olma aşamasında. Geçmiş yıllarda zehir ve bilinçsiz avcılar yüzünden yok olan akbabaların artık Kuzey Kıbrıs'ta soyları tükenmiştir. Yok olma sırası Kartallarımıza mı geldi!?

Kıbrıs Postası'na ulaşan bir avuç kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçıları, "devletten bir şey beklemek hata olduğunu" söyleyerek görevini yerine getirmeyen makamlara, doğaya yeterince önem vermeyen baştaki yöneticilerimize sitemlerini de eksik etmemişlerdir. "Yasa yapılsa, kontrol olmaz uygulanmaz, cezası olmaz. Doğa, vahşi yaşam yine korunmaz. Caydırıcı cazalar olmalı, en önemlisi halk bilinçlendirilmeli" diyen vatandaşlar, yine bu adada yaşayan her ferdin doğadaki vahşi hayata zarar vermeye çalışan kişileri uyarması gerektiğini, doğada gördüğü her şeyi yok etme, öldürme niyetinde olan kişileri bu düşüncellerinden vazgeçmelerini istediler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.