İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Mülkiyet 1 Temmuz'da masada

Mülkiyet 1 Temmuz'da masada

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile bugün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında 1 Temmuz'dan itibaren mülkiyet başlığının görüşülmesine başlanacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, 1 yıldır sürdürülen müzakerelerde mutabık kalınan konuların da geçerli olduğunu ifade ederek, "Uluslararası anlaşmalar konusunda ciddi müzakereler yürüttük. 3 saati aşkın süreçte ilk defa kapsamlı müzakereyi liderler düzeyinde yapmış olduk. İki tarafın da anlayışı bugüne kadar varılan mutabakatlar geçerliliğini korumaktadır" dedi.

Yayın Tarihi: 23/06/16 14:27
okuma süresi: 4 dak.
Mülkiyet 1 Temmuz'da masada
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci (Canlı yayın)

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile bugün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı'nda açıklama yaptı.

"3 saati aşkın süreçte ilk defa kapsamlı müzakereyi liderler düzeyinde yapmış olduk" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 1 Temmuz'da mülkiyet konusunun görüşülmeye başlanacağını açıkladı.

Gelecek ay liderler arasında toplam 6 toplantı gerçekleştirileceğini bildiren Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle konuştu:

"1 Temmuz'la birlikte 6 toplantı yapabiliyoruz temmuz ayında. 1 Temmuz'da sıra mülkiyete gelecek.

Son 2 toplantıda yaptığımız çalışmalardan çıkan çerçevede müzakerecilerimiz de yarın bir araya gelecek.

Müzakere kapsamında federal yetkilerle ilgili çalışmalara devam ettik. Geçmişten beri var olan mutabakat, federal devlete verilecek yetkiler sıralanacak ve onun dışında kalan artık yetkiler de 2 kurucu devlete ait olacak. Örnek sağlık, eğitim, tarım gibi. Dolayısıyla birinci gün federal yetkiler konusunda uzlaşmalar çok fazla mevcuttu, anlaşmazlıklar üzerinde yoğunlaştık bir önceki toplantıda, müzakereciler de bu konularda çalışmalarını devam ettirecekler.

Bugün ise federal devletin anlaşmaları ve yakınlaşmaları konusunda az sayıdaki farklılıklarda birbirimizi daha iyi anlayacak müzakereler yürüttük.

3'ünü konu kurucu devletlerin kendi yetki alanlarında anlaşma yapma yetkileri anlamını taşıyor. O anlamda nasıl uluslararası anlaşmalara gidebilir gibi konularda ciddi müzakereler yürüttük. 3 saati aşkın süreçte ilk defa kapsamlı müzakereyi liderler düzeyinde yapmış olduk.

İki tarafın da anlayışı bugüne kadar varılan mutabakatlar geçerliliğini korumaktadır. Kıbrıs Türk tarafı kendi görüşünü kırmızıyla, Kıbrıs Rum tarafı kendi görüşünü mavi ile yansıtıyor. Siyahlar da vardığımız mutabakatları kapsıyor. Geçen yıldan beri yapmış olduğumuz çalışmalarda bu siyahların geçerliliğini teyit etmek önemliydi. Bu teyit bugün yapılmıştır. Bu siyah olan mutabakatların değiştirilmemesi, bunların geriye götürülmemesi önemlidir. Bu konularda karşılıklı yetkiler önemlidir. Müzakerecilerimiz de bu konuları görüşmeye devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Akıncı Trodos Dağları'nda meydana gelen yangın konusundaki üzüntülerini de Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis'e bildirdiğinin altını çizerek, karşılıklı dayanışma gibi konulara dair şöyle konuştu:

"YARATTIĞI HAYAL KIRIKLIĞI…"

"Trodos'lardaki yangından sonraki ilk buluşmaydı bu. Rum toplumunun yaşadığı bu büyük acıyı paylaştığımızı bir kez daha ifade ettik. Acıyı paylaşmış olduk. Bunun yanında işbirliği yapamamış olmanın üzüntüsünü de ifade etmiş olduk.

Bunun sadece ormanlara vurulan bir darbe, çevreye yapılan bir tahribat olarak kalmayacağını ne yazık ki toplumlarımızda bu bir araya gelemeyişin yarattığı hayal kırıklığının aşikar olduğunun da altını çizmiş olduk.

Son tahlilde tüm bunlara neden olan Kıbrıs sorunun ta kendisidir. Bu gibi durumlara politik engellerin aşılması gerektiğinin altını çizme ihtiyacı hissettim. İki toplumlu kriz komitesi var geçmişten gelen. Belki bundan sonraki acılar bu boyutta yaşanmaz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.