İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Erginel: "Brexit, Birleşik Krallık'taki öğrencilere en erken iki yıl sonra etki edebilir"

Erginel: "Brexit, Birleşik Krallık'taki öğrencilere en erken iki yıl sonra etki edebilir"

Brexit sonucunu Kıbrıs Postası'na değerlendiren Yüksek Öğrenim Danışmanı Sevgi Altay Erginel İngiltere'de okuyan Kıbrıslı Türk öğrencileri bekleyen yüksek harç tehlikesinin önümüzdeki Eylül ayında başlayacak olan dönem için hiç; sonraki yıl için ise düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 25/06/16 09:38
okuma süresi: 3 dak.
Erginel: "Brexit, Birleşik Krallık'taki öğrencilere en erken iki yıl sonra etki edebilir"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Birleşik Krallığın geçtiğimiz gün yapılan referandumla Avrupa Birliği'nden çıkma kararı almasının ardından ada üniversitelerinde eğitim alan Kıbrıs Türk öğrencilerin statü durumları endişeye yol açtı.

Buna göre, Brexit ile birlikte AB vatandaşı Kıbrıslı Türk öğrenciler 'uluslararası öğrenci' statüsüne alınıp çok daha yüksek öğrenim harçları ödeme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olabilir.

Ancak Kıbrıs Postası'nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Yüksek Öğrenim Danışmanı Sevgi Altay Erginel söz konusu yüksek harç tehlikesinin önümüzdeki Eylül ayında başlayacak olan dönem için hiç; sonraki yıl için ise düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Erginel "bir karar alınmıştır ancak bu kararın hayata geçmesi için en az iki yıla ihtiyaç vardır. Kaldı ki benim yine de bu ayrılma kararının uygulanıp uygulanamayacağı konusunda şüphelerim var. Ancak uygulansa bile Birleşik Krallığın AB ile yapacağı anlaşmalar önemlidir" diye konuştu.

"Benim danışmanlık yaptığım öğrencilerim de endişeli mesajlar attılar. Benim de kızım orada okuyor, aynı endişeleri ben de düşündüm ancak böyle bir karar alınsa bile hemen hayata geçemez" diyen Erginel "öte yandan özellikle İngiltere ve İskoçya'nın yabancı öğrenci ekonomisi devasa boyutlardadır. Dolayısıyla bu sektörü kötü etkileyecek bir karar alabileceklerini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Erginel "ama olur da Kıbrıslı Türklerin statüsü değişirse o zaman öğrencilerimizi diğer AB ülkelerine yönlendirmeye başlayabiliriz. Bu arada İskoçya karardan memnun değil ve yeni bir referandum yapıp AB'de kalmayı istiyor. Öyle olursa İskoçya üzerine de daha çok yönelebiliriz ama dediğim gibi bunları konuşmak için çok erken. Önce Birleşik Krallık ile AB arasında eğitim konusuna nasıl bir imtiyaz anlaşması yapılacak ona bakmalıyız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.