İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

Çavuşoğlu bayram öncesi üreticiyle buluştu

Çavuşoğlu bayram öncesi üreticiyle buluştu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne uzatılan Ramazan Bayramı tatili süresince tüm üreticilerinden sütlerin alınması için her türlü girişimi yapacaklarını açıkladı. Çavuşoğlu, Ramazan Bayramı öncesinde çiftçiler ve hayvan üreticileriyle bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 01/07/16 17:48
okuma süresi: 11 dak.
Çavuşoğlu bayram öncesi üreticiyle buluştu
A- A A+

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bugün önce Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği'ni ardından da Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'ni ziyaret etti. Bakan her iki birliğe de eli boş gitmedi, baklava götürdü.

"BU YILKİ ÖDEMELERDE TEKRAR BİR SIKINTI DOĞABİLİR"

Bayram öncesinde hem mazot hem de doğrudan gelir desteklerini ödediklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Ödediğimiz geçen yıla ait ciddi bir rakam ve maalesef bu yılın bütçesinden ödendi. Bu şu anlama geliyor; bu yıl ödeyeceklerimizde tekrardan bir sıkıntı doğabilir. Bizim temennimiz ve hükümetin çalışması, çiftçiye doğrudan gelir desteğinin gününde verilmesi yönünde" şeklinde konuştu.

"YAKLAŞIK 15 MİLYON OLAN MAZOT DESTEĞİ VERİLEMEZ DURUMDA GÖRÜNÜYOR, BU BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR STRES"

Mazot desteği konusuna da değinen Tarım Bakanı, "Geçmişte renkli mazota geçilecek vaadiyle bütçeye konmayan durum Maliye'nin gelirlerinden düşülmemiş, planlanmamış, sadece yasası yapılmış. Yaklaşık 15 milyon olan mazot desteği verilemez durumda görünüyor ve bu bizim için büyük bir stres. Bu konudaki çalışmaların fırsata dönüştürülmesiyle ilgili düşüncelerimiz, çabalarımız var" dedi.

"İÇİNİZ ÖDEMELER KONUSUNDA FERAH OLSUN"

"Bayramdan sonra programımız 2016 takvimini çalıştırmak. Doğrudan Gelir Desteklerinin ödenmesi zaten bütçeleşmiş durumda" diyen Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu şunu da ekledi:

"Kuraklığın popülizmden uzak ve sağlıklı biçimde ödenmesi zaruretti olduğunu biliyoruz. Tarım Sigortasının elinde olan imkanların yaklaşık 800 bin dönüm olan kurak arazilere yetmez, bunu paylaşmak, gelecek ay itibarıyla 32 milyon civarı olan Tarım Sigortası parasını yetmeyeceğini söylemek isterim.

İyi senelerde Tarım Sigortası'na kesilen primi eksiltiyoruz, kurak olduğu sene de para arıyoruz. Dönem dönem bu tip şeyler de oluyor. Biz bunları bir şekle şemala sokacağız ama bu yıl kuraklık ödemeleri için hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu konuda çalışmalarımız geldiğimiz günden beri var.

Paranın miktarı tespit edildikten sonra da kaynak sağlanması, üreticinin yüzünün güldürülmesi, sektörün gelecek nesillere aktarılması konusunda tavizsiz duruşumuz olduğunu sizinle paylaşmak istiyoruz. İçiniz ferah olsun. Kimsenin kuraklık ödemeleri konusunda endişesi olmasın.

Miktarı konusunda da kimse popülizm yapmasın, biz de yapmayalım. Bu sektörün gerektirdiği rakam neyse ödeyeceğiz"

"ARAZİ TESPİTLERİ, HARİTALAR BİZ GELDİKTEN SONRA BAŞLADI"

Göreve geldikleri dönemde kuraklık çalışmalarının, arazi tespitlerinin bitmiş olması gerektiğini söyleyen Nazım Çavuşoğlu, "Arazi tespitleri, haritalar biz geldikten sonra başladı, çalışıldı ve geldiğimiz aşamada bu tespitlerde herhangi bir sıkıntı yok. Bilgi ve tespit açısından bir eksiğimiz yok" dedi.

"Kimse üreticinin sorunlarını sıfırlayacağız iddiasında olamaz, çünkü sorunlar bitmez" da diyen Tarım Bakanı sorunların azaltılması için çalıştıklarına işaret etti, "Tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunların devasa olduğu herkes tarafından biliniyor" şeklinde konuştu.

Tarım Master Planı kapsamına da değinen ve yine görevde olduğu 2009'da toprak alanları derecelendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Sektörle çok geniş bir çalışma yaptık ama bunu maalesef tamamlanmamış bir çalışma olarak 6 yıl sonra geldiğimiz önümüzde bulduk" dedi.

Sadece ülkede değil dünyada birçok noktada tarıma uygun kıymetli toprakların korunamadığını ifade eden Tarım Bakanı, bu noktada tarım master planının hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'den ülkeye gelen suya da işaret eden Bakan, "Öncellikle topraklarımızı korumamız gerektiğini biliyoruz ve bunu bir ilke edindik. Bu konuda daha önce başlattığımız çalışmaları sonuçlandıracağız" dedi.

HAYVAN ÜRETİCİLERİYLE BİRLİKTE…

Çavuşoğlu, daha sonra hayvan üreticileriyle birliklerinde bir araya geldi.

Hayvan üreticileriyle birlikte olmaya devam edeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "KKTC'nin geleceğini şekillendirirken bize göre geçmişte yapılan bazı hataların düzeltilmesi için fikir alışverişinde bulunmaya, bu yola en yüksek bedeli devletin ödemesi kaydıyla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Tarımı ve hayvancılığı yönlendirenin devlet olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Üretim planlamalarını eksik bırakmışsa, hatalı yapmışsa bedelini ödeyecek. Ama bu devlet bizim. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız" şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir bir hayvancılık politikası oluşturulması gerekliliğine de dikkat çeken Tarım Bakanı, "Oluşturamazsak gelecek sene hepimiz ağlayacağız" dedi.

"SİSTEMİ TOPARLAYACAĞIZ... KİMSEYİ ÜZMEK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"

"Önemli olan ortak ve ekonomik bir akılda buluşmak" diyen Tarım Bakanı, sektörlerin kendi kendine yürüyebildiği hedeflere işaret etti ve ekledi:

"Kendi koyduğumuz kuralları bedelini kendimiz ödeyeceksek sorun değil ama paramız yoksa Anavatandan para alacağız da burada yanlış politikalar yapacağız, bunu sürdürülebilir zannedeceğiz, bu yanlıştır. Sistemi toparlayacağız, sizin görüşlerinizi de dinleyeceğiz, başka türlü ödeme güçlüğü çekeriz ve bu yolda yürüyemeyiz. Bu da yıkıp döküp, kırıp geçeceğiz diye anlaşılmasın. Uzlaşarak, konuşarak bu yolları geçeceğiz. İşin doğrusu neyse onu yapacağız, kimseyi üzmek gibi bir düşüncemiz yok."

"KKTC MALİYESİNDE ÇOK GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM"

Süt pazarındaki krizi aşmak için 2,5 ek maliyet üstlendiklerini de söyleyen Bakan, "KKTC'de üretimin durmaması için verdiğimiz mücadelenin tabi ki kazançları olabildiği gibi kayıpları da olabilmekte" dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, "Bugün ödediğimiz kulak numaraları ocak- haziran arasıdır, haziran dün bitti, bugün parasını ödedik. Bu da KKTC maliyesinde çok görülmemiş bir durumdur" dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne uzatılan Ramazan Bayramı tatili süresince tüm üreticilerinden sütlerin alınması için her türlü girişimi yapacaklarını da açıkladı

KELLE: "HER GEÇEN GÜN SANAYİ ALANLARINA BİNLERCE DÖNÜM KAPTIRIYORUZ... TOPRAK KORUMA YASASI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMELİ"

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da ziyaretlerde konuşma yaptı, sektörün sıkıntılarını aktardı, bakanın çalışmalarını "iyi niyetli" olarak niteledi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, Toprak Koruma Yasası'nın bir an önce geçmesini isteyerek, her geçen gün sanayi alanlarına binlerce dönüm kaptırdıklarını söyledi.

Kelle, "Tarım ve turizm lokomotif sektör olmaktan çıktı. Ürünlerimiz turizm alanında yer bulmuyor, gerek sütteki gerekse sulu tarımdaki sıkıntılar bundan kaynaklanıyor" dedi.

Doğrudan Gelir Desteklerinin gününde ödenmesi temennisi üzerinde duran Birlik Başkanı, 2015 ödemesi olsa da üreticiye can verdiğini kaydetti.

Hüseyin Çavuş Kelle, "Son 3 yıldır gündemden düşmeyen serbest piyasa ekonomisi üreticimizi derinden vurdu" diyerek, "Tarım eski bakanı Erkut Şahali'nin başlattığı, Çavuşoğlu'nun üzerinde titizlikle çalıştığı reform paketinin hayata geçmesini istiyoruz" ifadesine yer verdi.

Kelle, "Tarımdaki sıkıntıları el ve gönül birliğiyle çözme niyetindeyiz. Sıkıntılar, geçmişten kalan ve büyüyen sıkıntılardır. Bunları çözmek hükümetin iyi niyet gösterisiyle olacak. Bakanın açıklamaları da bu yönde" dedi.

Kelle, birçok ülkede kırsal kalınma projeleri hazırlandığını ancak ülkede bunun gençlere verilen kırsal kesim arsasıyla sınırlı kaldığını belirtti.

Birlik Başkanı, bu kapsamda üretim sektörünün nasıl desteklenebileceği konularıyla ilgili derinleştirilmiş çalışma yapılmasını talep etti.

Güneyde ve kuzeyde girdi maliyetlerinde farkı olduğunu da sözlerine ekleyen Birlik Başkanı, "En büyük girdilerimizden biri akaryakıt. Renkli mazot konusunda sizden destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

NAİMOĞULLARI: "YAŞANAN SIKINTI HEM KÜÇÜK HEM DE BÜYÜKBAŞ HAYVANCIYA DİZ ÇÖKTÜRDÜ"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştirircileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise konuşmasında, sektörün ciddi sıkıntı içinde olduğunu kaydederek, "6 aydır süt pazarlamasında yaşanan sorun hem küçük hem de büyükbaş hayvancıya diz çöktürdü" dedi.

1 Temmuz itibarıyla süt fiyatlarının değişmesi gerektiğini ancak kendilerinin ret oyuna rağmen Süt Endüstrisi Kurumu'nun yönetim kurulunun süt fiyatlarının15 gün daha aynı kalması yönünde karar ürettiğini söyledi.

Mustafa Naimoğulları, "Bu, bayram döneminde kriz yaşanmasın diye yapılan bir açılım olabilir ama üretici artık bu girdi maliyetleriyle 1.09'a süt üretemez. Koyun sütünün, keçi sütünün fiyatını açıkladık. İmalatçı keçi ve koyun sütünü almak istemiyor, aldığında da koyun sütünü keçi, keçi sütünü de inek sütü fiyatına ödemek için çaba sarf ediyor. Bundan sonraki süreç bunun gibi olmayacak, olmaması gerekir" dedi.

Birlik Başkanı Naimoğulları, "İthalat ve ihracat politikalarının düzenlenmesi, iç piyasanın güçlendirilmesi gerek. Özellikle sektöre yeni imalatçıların girebilmesi için her türlü iznin verilmesi şart. Sadece üreticiyi cezalandırarak bu sektörü devam ettirmezsiniz. İmalatçının insafına kalan düzenin değişmesi gerekir" dedi.

Türkiye pazarında sıkıntılar yaşandığını söyleyen Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, "Biz ithalat politikamızda da hiçbir değişiklik yapmadık. 2015'te bu ülkeye 30 milyon dolarlık ürün girdi. Biz bugünden itibaren özveri gösterecek durumumuz yoktur" dedi.

"Sadece girdi maliyetlerini düşürerek bu ülkede bir şeyler başarabilir" ifadesine yer veren Birlik Başkanı, "Bugün ülkeye su geldi hayvancı suyu ne kadara alacağını bilmez. Sayın Bakan 'belediyelerle anlaşın' diyor, belediyeler hayvancıyı düşünmez. Düşünseydi organize hayvancılık bölgelerinde ve diğer bölgelerde yardımcı olurdu, bunu yapacak olan tarım bakanlığıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: TAK/Haber: Rahme Çiftçioğlu Fotoğraf: Süleyman
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.