İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akıncı: "İlerlemeler de var zorluklar da. Ama zorluklar aşılmak içindir"

Akıncı: "İlerlemeler de var zorluklar da. Ama zorluklar aşılmak içindir"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı "federal çözüm son şans olabilir" görüşünü yinledi. Akıncı bugün liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda soruları yanıtladı...

Yayın Tarihi: 26/07/16 14:20
okuma süresi: 4 dak.
Akıncı: "İlerlemeler de var zorluklar da. Ama zorluklar aşılmak içindir"
A- A A+

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Anastasiadis ile Temmuz ayının 5'inci görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bugün de yaptıkları çalışmada yeni ortak anlayışlar sağladıklarını ve bu hususların yazımını yapmak üzere müzakerecileri görevlendirdiklerini açıkladı.

"Müzakerecilerimiz bu yeni mutabakatları yazıya dökecekler. Bugünkü verimliliği Ağustosun ikinci yarısından itibaren başlatacağımız süreçte de sürdürürsek, 2016 yılında çözüm amacımıza ulaşmamak için hiçbir neden yoktur" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Zorluklar vardır ama zorluklar aşılmak içindir. Zorluklar karşılıklı anlayış ve politik iradeyle aşılabilir" dedi.

Ağustos ayı başında müzakerelerde bir ara söz konusu olacağını belirten Akıncı, "Ancak Ağustos'un sonundan itibaren çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz" dedi.

Mayıs'taki ortak açıklamada 2016'da çözüm kararlılığının ifadesini bulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

"ORTAK HEDEF HALEN MÜMKÜN"

"Mümkün olan en kısa sürede, tercihen bu yıl içinde bir sonuca varmak istiyoruz. Bu, halen mümkün. Bu yönde de ilerlemeler sağlıyoruz. Hemen hemen her görüşmede ileriye doğru bir adım atılmaktadır. Bugün de böyle oldu. Bugün de yaptığımız çalışmalarda da yeni ortak anlayışlar sağladığımız hususlar oldu. Yeni ortak anlayışların yazımını yapmak üzere müzakerecilerimizi görevlendirdik. Bu yeni mutabakatları yazıya dökecekler. Bugünkü verimliliği Ağustosun ikinci yarısından itibaren başlatacağımız süreçte de sürdürürsek amacımıza ulaşmamak için hiçbir neden yoktur. Zorluklar vardır ama zorluklar aşılmak içindir. Zorluklar karşılıklı anlayış ve politik iradeyle aşılabilir. Bunları aşmamız gerekir. Kıbrıs'ta artık iki tarafın kabul edeceği bir anlaşmaya ulaşmamız gerekir. Cuma günü ilk defa toprak, güvelik ve garanti konuları konuşulacak."

HARİTA, YÜZDELİK ve KÖY ADI KONUŞULMAYACAK

11 Şubat anlaşmasında tüm konuların dönüşümlü olarak ele alınması gibi bir anlayış beraberliği olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, "6 başlığın dönüşümlü olarak ele alınması konusunda bir mutabakat söz konusuydu. Ama bir türlü bu gerçekleşemedi. Biz bunu da gerçekleştirmek kararındayız. Şart şudur: Harita, yüzdelik, köy ismi yer ismi gibi konular kesinlikle gündeme gelmeyecek. Bu genel bir çerçevede görüş alış verişi olacak. Beyin fırtınası şeklinde bir birbirimizi anlayacağımız bir toplantı olacak. Şu konudaki kararlığımızda da bir değişiklik yoktur; bu bahsettiğim konuların detaylı ele alınması, özellikle güvenlik ve garanti meselelerinin sonuçlandırılması sürecin en sonunda garantörlerin de katılacağı bir konferansta ele alınacaktır" dedi.

Bu konularda liderler olarak gelen bir değerlendirme yapacaklarını vurgulayan Akıncı, "Bu da gereklidir. Tarafların bir birini daha iyi anlaması için böyle bir genel değerlendirmeye ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.

"İLERİYE DOĞRU GİTMEKTEYİZ"

Akıncı şöyle devam etti:

"Günün sonunda bu ada hepimizindir. Bulacağımız bu güvenlik çerçevesinde hep birlikte yaşayacağız ve hepimizin oylarıyla sonuca bağlanacak bir konudan bahsediyoruz. Referanduma gidildiğinde bu adanın insanları olarak iradeleriyle sonuçlandırılacak. Sorunlar zorluklar, ayrık noktaları halen var. Ama bir taraftan bunları adım adım da olsa, kimi zaman daha hızlı kimi zaman daha yavaş bir şekilde daha ileriyle doğru gitmekteyiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.