İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Özersay: "Geri dönülmez bir oldu-bitti ile karşı karşıya kalacağız"

Özersay: "Geri dönülmez bir oldu-bitti ile karşı karşıya kalacağız"

HP Başkanı, Eski müzakereci Özersay, Rum tarafında ilan edilen 3. Tur Ruhsat ihalesi başvurularının netleşmesi ile kaygılarını aktardı…

Yayın Tarihi: 27/07/16 17:51
okuma süresi: 5 dak.
Özersay: "Geri dönülmez bir oldu-bitti ile karşı karşıya kalacağız"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Sosyal medya

Halkın Partisi (HP) Başkanı, Eski müzakereci Kudret Özersay, Rum tarafında ilan edilen 3. Tur Ruhsat ihalesi başvurularının netleşmesi ile kaygılarını aktardı.

Kudret Özersay'ın sosyal medya paylaşımı şöyle; "Defalarca açıklama yaptık, uyardık, dinleyen olmadığı gibi "aman bağırmayın da müzakereler olumsuz etkilenir" denildi. Kıbrıs Rum liderliği iki taraf arasında müzakerelere odaklanıp doğal gaz konularını ileri taşımama konusunda üstü kapalı bir uzlaşı olmasına rağmen yoluna adım adım devam ediyor ve bizim taraf susmayı, bunu önemsiz bir şeymiş gibi geçiştirmeyi sürdürüyor. Önce Yunanistan, Mısır ve İsrail ile bu konularda ortak açıklamalar yapıldı, sonra doğal gaz konusunda müzakereler yürütüldü, sonra muhtemelen el altından sismikler bile yapıldı ve ertesinde ihaleye çıkıldı. Tüm bunlar göstere göstere yapıldı.

Kıbrıs Türk tarafı NAVTEX ile bunun bir benzerinin urubunu yapmaya yeltendiğinde sayın Anastasiades müzakere masasından kalkmıştı (doğru yaptı demiyorum, bu konuda dengenin nasıl bozulduğunu anımsatmak için söylüyorum). Bu süreçte Rum lider neredeyse Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüştüğü kadar çok bu doğal gaz şirketleriyle görüştü, yani önceliğinin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu gösteren herhangi bir emare ortaya koymadı."

"SANIRIM ARTIK ONLAR İÇİN DE ÇOK GEÇ..."

"Şimdi ise ihaleye başvuran şirketlerin ismi açıklandı. Kısa süre önce sadece Kıbrıs Türk halkının değil aynı zamanda Türkiye'nin de hak sahibi olduğunu iddia ettiği alana dair ENI-TOTAL ortaklığının da teklif verdiği ortaya çıktı. Bizim taraftan ses seda yok. Zaten bu noktadan sonra çıkarılacak ses de bir etki eder mi emin değilim. Daha önce "e ne yapmalı o zaman" diye soranlara da madde madde ne yapılabileceğini, yani politika ve tedbir önerilerimi açıklamıştım. Sanırım artık onlar için de çok geç...

Kıbrıs Rum liderliği doğal gaz konusunda bu şekilde tek yanlı yol aldığı ve bizim taraf da herhangi bir adım atmadığı sürece müzakerelerden bir şey beklemek gerçekçi değil. "Müzakereler devam ediyor zaten" argümanıyla her şeyi herhangi bir engel ile karşılaşmadan devam ettirebilen Kıbrıs Rum liderliği, müzakerelerin devamından bence gayet memnundur. Kıbrıs sorunu çözülmeden de bu adanın gelecekteki statüsü (deniz yetki alanları) konusunda her istediğini yapabilen bir tarafı, Kıbrıs sorununun çözümü için uzlaşmaya yanaşmadı diye eleştirmenin de bir anlamı yoktur, çünkü durumun bu noktaya gelmesinde uluslararası toplumun vurdumduymazlığı ile bizim tarafın duygusallığı ve ataleti de çok önemli bir etkiye sahiptir."

"BÜTÜNEN GERİ DÖNÜLMEZ BİR OLDU-BİTTİ İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"

"Müzakerelerin devamı bu sorunun taraflarından birisinin doğal gaz konusunda dilediğini yapmasına engel değil ama bir diğerinin herhangi bir adım atmasına engeldir şeklinde bir adaletsiz ve dengesiz durumla karşı karşıyayız. Bu dengesizliği bir noktada eşitlemek, müzakereleri takvimlemek ve sonuç alınmasına ya da son aşamaya geçilmesine yanaşmıyorlarsa da Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile deniz yetki alanlarında adım atmaya başlaması bu şartlarda akla gelen tek çıkış yoludur diye düşünüyorum. Bunu savaş gemisi gönderip diğer tarafın yaptığını engellemeye kalkışmak anlamında değil, benzer nitelikte sismik ve diğer çalışmaları başlatma anlamında söylüyorum. Eğer şimdi de "e bekleyelim bakalım da kazılara başladıklarında tepki veririz" diye düşünülüyorsa hiç emek edilmesin. O gün geldiğinde bütünen geri dönülmez bir oldu-bitti ile karşı karşıya kalacağız ve bu eşitsizliği ortadan kaldırmak da bütünen zorlaşacak. Hele de birtakım uluslararası şirketlerin sözleşmeye dayalı menfaatleri devreye girdiğinde..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.