İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Çavuşoğlu: "Kolayı değil, TÜK'ü geleceğe taşımayı seçtik"

Çavuşoğlu: "Kolayı değil, TÜK'ü geleceğe taşımayı seçtik"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dün Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ile Patates Üreticileri Birliği yetkilileriyle biraraya gelerek TÜK'ün yaşatılması paketi çerçevesinde alınan tedbirleri değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 27/08/16 09:19
okuma süresi: 7 dak.
Çavuşoğlu: "Kolayı değil, TÜK'ü geleceğe taşımayı seçtik"
A- A A+
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dün Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, K. T. Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ile Patates Üreticileri Birliği yetkilileriyle biraraya gelerek TÜK'ün yaşatılması paketi çerçevesinde alınan tedbirleri değerlendirdi. Toplantının başında basına açıklama yapıldı. Oda ve Birlikler adına söz alan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, TÜK'ün yaşamasını istediklerini belirttiği konuşmasında, fonlara karşı olmadıklarını, kurumun yeniden yapılandırılması için gereken maddi kaynağın yerel kaynaklardan karşılanmasını doğru bulduklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu da konuşmasında, kolay olanın TÜK'ün iflasını açıklamak olmasına karşın kolay yolu seçmediklerini, tercihlerini yerli ürünlerin desteklenmesi ve yerli insanımızın istihdamına vesile olan yerli üretimin desteklenmesi yönünde tercih kullanarak TÜK için mücadele ettiklerini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU, KAYBEDECEK BAŞKA KURUMUMUZ KALMADI

K.T. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, K. T. Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğluları, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada ve Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Sekreteri Hürrem Tulga ile bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu'nun yaşatılması ve yeniden yapılandırılması için alınan tedbirler paketini görüştü. Çavuşoğlu, toplantının başında yaptığı konuşmada, çıktıkları bu yolculukta bir elini değil, gerekirse iki elini ve bedenini de taşın altına koymaya hazır olduğunu söyledi. Üretimin geleceği için, kurumlarımızın geleceği için sorumluluk üstlenerek, alışılmış olan davranış biçiminden uzaklaşarak, kurumu yaşatma yolunu tercih ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Yeni alışkanlık olan şu anda bu masanın etrafında toplanan birlik temsilcilerinin kendi değerlerine kurumlarına sahip çıkmasıdır. Bunu yaparken de gerekli olan hareket kabiliyetini sağlamak için gerekli olan bedeli de kendisi ödemeyi kabul etmesidir" şeklinde konuştu. Kurumu kötü yönetenlerden hesap sorulmasının da alışılmışın dışında olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, gerekli girişimleri başlattıklarını, ilgili kurumların Sayıştay raporunun gereğini yapacağına inandığını kaydetti.

"KİMSE BENDEN KURUMU KURTARMAK İÇİN GİDİP TÜRKİYE'DEN PARA İSTEMEMİ BEKLEMESİN"

Bakan Çavuşoğlu, kolay olanın batma noktasına gelmiş olan TÜK'ün iflasını açıklamakken, tercihlerini yerli ürünlerin desteklenmesi ve yerli insanımızın istihdamına vesile olan yerli üretimin desteklenmesi yönünde kullandıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, bunu yaparken de piyasayı dengeleyici bir ölçekte kurumun devam etmesi yönünde özerkleştirilmesi, siyasetten arınmış bir pozisyona gelmesini hedeflediklerini dile getirdi. Bu yönde bir paket ortaya koyarak kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, ortaya koydukları görüşler dışında, imalatçılar, üreticiler, sanayi odası, ticaret odası olmak üzere her kesimin görüşüne de açık olduklarını belirttiklerini söyledi. İkna edici görüşler sunulması halinde tedbirlerde değişiklik yapmaya da hazır olduklarını belirten Çavuşoğlu, hammadde girişleri ile ilgili tartışılan konuların bugün gerçekleştirilen toplantıda ele alınacağını ve sonucunu da hükümet üyeleriyle paylaşacağını söyledi. İthalata dayalı bir yapının KKTC ve halkını ayakta tutmaya yetmeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, bazı kesimlerin maksadını aşan açıklamalar yaparak kendisini istifaya çağırmasının da üzücü olduğunu dile getirdi. Geçmişte, KTHY, Sanayi Holding, ETİ, Turizm İşletmeleri'nin battığını söyleyen Çavuşoğlu, "daha fazla kaybedecek kurumumuz kalmamıştır ve bu kurumumuzu yaşatmak için de ben gidip TC'den para isteyecek değilim. Bu nesil gerek popülizm, gerekse kötü yönetim sonucunda bu kurumu bu duruma getirdik. Hep beraber hem yasasını, hem piyasasını, hem işlevini hem de maddi durumunu birlikte düzelteceğiz. Biz üretimi desteklemek için bu görevlerdeyiz. Kolay olanı değil zor olanı seçtik. Bizim siyasi gailemizi zora sokacak şekilde olanı seçtik. Alışkanlık halinde olan kolaycılığı bıraktık ve KKTC'nin geleceği için üreticinin geleceği için, halkın geleceği için bu yolu seçtik. Yolumuz açıktır. Kurumu yaşatacağız" dedi.

ÇIRALI: "TÜK'ÜN YAŞATILMASINI İSTİYORUZ. FON UYGULAMASI DOĞRU"

K.T. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'da ziyareti gerçekleştiren oda ve birlikler adına yaptığı konuşmada, bütün imalatçı birliklerinin birleştiği noktanın TÜK'ün yaşaması olduğunu söyledi. Kurumun yaşatılması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Çıralı, ellerini taşın altına koymaya da hazır olduklarını belirtti. TÜK'ün mevcut yapısıyla sürdürülebilir olmadığını, yeni bir yapılandırmaya gereksinim duyulduğu düşüncesinde olduklarını söyleyen Çıralı, TÜK'ün piyasayı denetleyici ve düzenleyici bir konuma getirilmesi ve aynı zamanda özerk bir yapıya kavuşturulması ve içerisinde üreticilerin de söz hakkı olmasını talep ettiklerini kaydetti. Kurumun bu hale getirilmesinde, maddi zarara uğratılmasında suçu olan kimler varsa da bunların araştırılması ve cezasını ödemesini talep ettiklerini belirten Çıralı, "Biz fonlara karşı değiliz kurumun yeniden yapılandırılması için gereken maddi kaynağın yerel kaynaklardan karşılanmasını da doğru buluyoruz. Başka yerlerden para istemek yerine toplum olarak bu kaynağı kendi içimizden temin etmemiz gerekir" dedi. Bunu yaparken de hükümetten taleplerinin ürün girdi maliyetlerine minimum seviyede fon getirilmesi olduğunu kaydeden Çıralı, burada üretimi olan ve ithal edilen ürünlerin bu kapsama alınması ve onların daha yüksek bir fonla kaynağı karşılamada payının olması gerektiğini söyledi. Çıralı, ithal ürünlere konacak fonların piyasayı pahalı edeceği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını belirterek, bu ürünlerin yerli alternatiflerinin zaten mevcut olduğunu kaydetti. Kuzey – Güney fiyat araştırmalarında da Kuzeyde üretimi olan ürünlerin piyasada her zaman bir istikrar sağlandığını görüldüğüne dikkat çeken Çıralı, "Kuzeyin fiyatları Güneye göre de çok daha ucuzdur. Basında fonlar ticareti güneye kaydıracaktır söylemlerine de itibar etmiyoruz. Gerçek dışıdır" şeklinde konuştu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.