İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Akıncı: "Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı"

Akıncı: "Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı"

Cumhurbaşkanı Akıncı, yoğunlaştırılmış müzakerelerin son 6 toplantısında hedefin, "4 başlıktaki eksikleri tamamlayıp New York'ta 3'lü ve 5'li zirvenin yolunu açmaktır. Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı" dedi.

Yayın Tarihi: 27/08/16 19:54
okuma süresi: 6 dak.
Akıncı: "Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı"
A- A A+

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak, KKTC'ye döndü.

Cumhurbaşkanı Akıncı'yı Ercan Havaalanı'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan karşıladı.

Akıncı, İstanbul dönüşünde Ercan Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, yoğunlaştırılmış müzakerelerin son 6 toplantısında hedefin, "4 başlıktaki eksikleri tamamlayıp New York'ta 3'lü ve 5'li zirvenin yolunu açmaktır. Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı" dedi.

Rum toplumunun lideri ve sözcülerinin çoğu zaman abartılı söylemlerde bulunduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, "Önümüzdeki süreçte makuliyet bekliyorum, gerçekçilik bekliyorum. Rum tarafı neyin mümkün olup olamadığını tartarak yaklaşmalıdır konulara. Biz bu çerçevede hareket ediyoruz. 11 Şubat metninin özüne ve lafzına uygun hareket ediyoruz. Yaklaşımımız gerçekçi ve federal çözüme uygundur" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara'da yapılan detaylı bir görüşme yaptıktan sonra bugün de bir araya gelerek Kıbrıs sorunun geldiği aşamayı değerlendirdiklerini belirtti. Türkiye'nin Kıbrıs'ta 2016 yılında çözüm hedefine desteğini en üst seviyede vurguladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Türkiye, New York'ta 5'li bir toplantıya hazır olduğunu en üst seviyede açıkladı" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Önümüzde 6 toplantı var. Bu toplantılarda ekonomi, AB, yönetim ve güç paylaşımı ile mülkiyet başlıklarında artık geriye kalan ayrılık noktalarını kapatalım, netleşmemiş konulara berraklık getirelim. Muğlaklık içinde kalan konuları berraklaştırılması gerekir" dedi.

Toprak ve garantiler başlıklarında başlatılan fikir eksersizini devam ettirerek, Kıbrıs sorununu artık iki tarafın da kabul edebileceği iyi bir sonuca bağlamayı hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı "Hedef, referandumlarda her iki toplumdan da evet alabilecek bir çerçeveyi halkımıza sunmaktır" dedi.

Bir gazetecinin garantiler hakkındaki sorusuna verdiği yanıtta Cumhurbaşkanı Akıncı, "İngiltere'nin Kıbrıs'ta iki üssü var, garantilerle ilgisini kesmek isteyebilir. Ancak üslerle kesmek istemez. İki üssü olan bir ülke garantilerle ilgilenmeyebilir. Garantilerle Yunanistan da ilgilenmeyebilir. Çünkü Rum tarafı Kıbrıs'ta nüfus olarak daha büyük olan toplum olarak ortağını dışlamış, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne tek başına sahip çıkmıştır. Oysa ki biz Kıbrıslı Türk halkı, nüfus olarak daha az olan toplum olarak geçmişte büyük mağduriyetler yaşadık. Bu anlamda garantiyi talep eden doğal olarak Kıbrıs Türk halkıdır ve bu güvenceyi Türkiye'nin garantisinde görmektedir. Bu tüm taraflar için anlaşılır olmalıdır. Kıbrıs Rum tarafının garantiler meselesine sadece kendi pencerelerinden bakıp 'asla garanti olmaz, kabul etmeyiz' toptancı yaklaşımı ile bir yere varılamaz. 29 Ağustos 14 Eylül arasında 6 toplantı yapacağız. Hedef bu toplantılarda 4 başlığı tamamlamaktır. Hedef mümkünse bu 4 başlıkta ayrılık noktalarını tümüyle kapatmak, mümkün olan en az farka indirgemektir" dedi.

TOPRAK ŞİMDİ DEĞİL, SON HAMLEDEN ÖNCE

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

"Toprak konusunu garanti ve güvenlik konularını konuşmadan bir önceki hamlede konuşacağız. Bunu şimdiki formata burada yapılması doğru olmayacaktır. Biz konuşacaklarımızı ertesi gün Rum basının manşetlerinde abartılı bir şekilde görmek istemeyiz.

Bu 6 toplantıda eksikleri tamamlayıp New York yolunu açmaktır.

Rum toplumunun lideri ve sözcüleri çoğu zaman abartılı söylemlerde bulunuyorlar. Önümüzdeki süreçte makuliyet bekliyorum, gerçekçilik bekliyorum. Rum tarafı neyin mümkün olup olamadığını tartarak yaklaşmalıdır konulara. Biz bu çerçevede hareket ediyoruz. 11 Şubat metninin özüne ve lafzına uygun hareket ediyoruz. Yaklaşımımız gerçekçi ve federal çözüme uygundur.

Önerilerimizin konfederal bir içerik taşıdığı yönünde abartılı yorumlar yapılmıştı, öyle değildir. Tüm önerilerimi federal yapılanmaya uygun önerilerdir. BM de bunu tespit etmiştir.

Özellikle Rum tarafı imkansızı isteme yanlışına düşmezse, makul bir çerçeveyi ortaya çıkarmamız mümkündür.

14 Eylül'de otak açıklama yapabilme noktasına gelmeyi hedefliyoruz. Bu ortak açıklamada 3'lü ve 5'lü New York toplantısının ışığını halkımıza yakabilelim".

Türkiye'nin yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turuna var olan ilgisinin doğal olarak daha da arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi:

"Son viraja girdik. 2016'da bu işi federal bir çerçevede bitiremezsek, bizden sonraki kuşaklar farklı yollar deneyecektir. Türkiye 5'li zirveye gitmeye hazır olduğunu deklare ederek sürece katkısını esirgememektedir. Türkiye ile KKTC arasında var olan istişareler daha da yoğunlaşacaktır. Anasasiadis de yakın bir zamanda Yunanistan Başbakanı Tsipras ile görüşecektir. Yunanistan Başbaşbakanı Sayın Tsipras'ın da sürece daha fazla zaman ayırarak sürece katkı koyması iyi olur".

Cumhurbaşkanı Akıncı, İstanbul dönüşünde Ercan Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da verdiği akşam yemeğinde çok sayıda devlet başkanı ile bir araya geldiğini ve yararlı görüşmeler yaptığını belirtti. KKTC İstanbul Başkonsolosluğu'nu da ziyaret etmekten de memnuniyet duyduğunu da ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.