İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Ertuğruloğlu: "Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan izolasyonların kaldırılması zamanı geldi"

Ertuğruloğlu: "Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan izolasyonların kaldırılması zamanı geldi"

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 2016'da çözüme varılsın veya varılmasın izolasyonların kaldırılması için adım atılması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 24/09/16 17:23
okuma süresi: 7 dak.
Ertuğruloğlu: "Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan izolasyonların kaldırılması zamanı geldi"
A- A A+

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden verilen bilgiye göre, New York temaslarının üçüncü gününde Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 23. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuşma yaptı.

Konuşmasında KKTC'deki ekonomik, eğitim ve turizm alanlarındaki fırsat ve olanaklara değinen Ertuğruloğlu, kardeş üye ülkelerle ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi temennisini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun EİT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada EİT Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Akça'ya, Kıbrıs Türk halkına verdiği destek için müteşekkir oldunu belirtti ve Kuzey Kıbrıs'ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın aktivite ve etkinliklerine 1992 yılından beri katılmakta olduğunu, 2012 yılından beri söz konusu Teşkilat'ta gözlemci üye statüsüyle yer aldığını kaydetti.

Ertuğruloğlu, "EİT üye ülkeleriyle ekonomik ilişkilerimizi daha da ileriye götürme fırsatını bizlere sunan gözlemci üyeliğimizin, Eylül 2015 yılında uzatılmış olmasını memnuniyetle karşılamaktayız" dedi.

"2016 SONUNA KADAR BİR ÇÖZÜME ULAŞILMAMASI HALİNDE…"

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılamaması halinde iki taraf arasında devam etmekte olan mevcut sürecin sona ereceğinin kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, "Bu noktadan sonra yarım asırdır dünyanın geriye kalanından haksız bir biçimde tecrit edilmiş durumda olan Kıbrıs Türk halkının sonu olmayan müzakereler içeren belirsiz bir geleceğe mahkum edilmesi mümkün değildir. Bu itibarla 2016 yılı sonunda bir çözüme ulaşılsa da ulaşılamasa da Kıbrıs Türk halkı her iki senaryoya da hazırlıklı olmak durumundadır" dedi.

"İİT CİDDİ ADIMLAR ATMALI"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'yi karar ve deklarasyonları yönünde adım atamaya çağıran Ertuğruloğlu, "Bu önemli dönüm noktasında, İİT ve kardeş üye ülkelerin İİT karar ve deklarasyonlarını fiiliyata geçirerek Kıbrıslı Türk kardeşleri ile dayanışmalarını gösterecek somut ve ciddi adımlar atması gerekmektedir. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk Hükümeti olarak İİT ve tüm kardeş üye ülkelerle görüşerek bahse konu karar ve deklarasyonları yürürlüğe sokacak bir yol haritası üzerinde çalışmak isteriz" dedi.

Yüksek öğrenimin Kıbrıs Türk ekonomisinin önemli bir sektörü olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, KKTC'de yüksek öğrenim gören öğrencilerin 131, öğretim üyelerinin ise 65 ülkeden geliyor olmasının yüksek öğrenimin uluslararası karakterini yansıttığını, 6 bin öğrencinin EİT üye ülkelerinden gelmekte oluğunun altını çizdi.

İZOLASYONLARIN KALDIRILMASINA ÇAĞRI

Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonlara da değinen Ertuğruloğlu, "Ne yazık ki, geniş yelpazeli izolasyon Kıbrıs Türklerinin günlük yaşamlarını büyük oranda ve olumsuz bir şekilde etkilemekte ve ülkemizin gelişimini hayatın her alanında engellemektedir. 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme varılsın veya varılmasın, Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan haksız ve insanlık dışı izolasyonların derhal kaldırılmasının zamanı gelmiş ve geçmiştir. Ayrıca, izolasyonların kaldırılması, Kıbrıs Rum tarafını müzakere masasında daha yapıcı bir tutum sergilemeye motive edeceği için bir anlaşmaya ulaşılması açısından da bir gerekliliktir. Bir anlaşmaya varılamadığı takdirde, Kıbrıslı Türk kardeşleriniz her alanda gelişmeye ihtiyaç duyacaktır. Dolayısıyla, işbirliğiniz ve dayanışmanız daha da önem arz edecektir. Temenni eder ve inanırız ki, tüm EİT üye ülkeleri, daha fazla zaman kaybetmeden, Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonları kaldırmaya katkı yapacak somut adımlar atacaktır.

HEDEF EİT ÜYELERİNDEN ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMAK…

Ertuğruloğlu, "Öncelikli hedefimiz, önümüzdeki dönemde EİT üye ülkelerinden üniversitelerimize gelecek öğrenci sayısını artırmaktır. Bu bağlamda, üye devletlerin, üniversitelerimizi, tavsiye ettikleri yüksek öğrenim kurumları listelerine dahil etmelerine yönelik bir karar almalarını memnuniyetle karşılayacağız. Ayrıca, Kasım 2015'te EİT Sekretaryasına göndermiş olduğumuz nota ile bu yıl EİT üye devletlerinden 5 öğrenciye burs vereceğimizi duyurmaktan memnuniyet duymaktayım" dedi.

Kuzey Kıbrıs'ın bakir doğal yapısının, zengin kültürel mirasının ve eko turizm gibi diğer fırsatlarının, üye ülkelerin halkları için ideal bir tatil destinasyonu olduğunu belirten Ertuğruloğlu, Kuzey Kıbrıs'ın Müslüman aileler için ideal bir tatil merkezi olduğunu kaydetti.

Yabancı yatırımcıların Kuzey Kıbrıs'a gelmelerini teşvik etmek istediğini kaydeden Ertuğluloğlu, yatırımcılara yönelik imkanlar ve verilen teşviklere değindi.

Ertuğruloğlu, "Yeni gelişmekte olan alanlar, örneğin sağlık turizmi ve tarım-sanayi sektörleri de özel sektör ve yabancı yatırımcılar için çekici fırsatlar arasındadır" dedi.

Kuzey Kıbrıs'ta 4 tane başarılı EİT organizasyonu gerçekleştirdiğini kaydeden Ertuğruloğlu, Ağustos 1998'de ''Hava ve Su Kirliliğinin Kontrolü Çalıştayı'", Mayıs 2004'te "Atık Su İdaresi ve Arıtma Teknolojisi Çalıştayı", Nisan 2013'te "EİT Birinci Üniversite Spor Oyunları" ve Nisan 2015'te "Turizm Çalıştayı" düzenlendiğini anımsattı.

SU TEMİN PROJESİ

Türkiye'den su temin projesi hakkında da bilgi veren Ertuğruloğlu, "(Su sayesinde) daha çok çeşit ve miktarda tarımsal ürün yetiştirilebilecek ve tarım sektörümüzün önemli derecede gelişmesi sağlanacaktır. Bu da değerli üye ülkelerle ticaret potansiyelimizi artacaktır. Böylesi muazzam bir projenin tamamlanmasının ardından, Anavatan Türkiye ile birlikte benzeri yaratıcı projeler yapmaya devam etmek isteğimizdir" dedi.

AKÇA İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, EİT Bakanlar Konseyi toplantısı çerçevesinde EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ile de bir araya geldi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.