İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Yerli yetmiyor ithal cep yakıyor

Yerli yetmiyor ithal cep yakıyor

KKTC'de yerli domates üretimi bu yıl ihtiyacı karşılamaya yetmedi. İhtiyacı karşılamak için ithal edilen domatesin fiyatı ise tüketicinin kesesini zorluyor

Yayın Tarihi: 25/09/16 11:28
okuma süresi: 3 dak.
Yerli yetmiyor ithal cep yakıyor
A- A A+

KKTC'de bu yıl ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda domates üretimi yapılmadı, yerli üretim Ağustos ayı bitmeden tükendi.

Ülkedeki domates ihtiyacını karşılamak için market ve manavlar, ithal domatese yöneldi.

Ancak ithal domatesin satış fiyatı tüketicinin kesesini zorluyor.

Türkiye'den ülkemize ithal edilen domatesin, bazı market ve manavlarda bugünkü satış fiyatı 5.80 TL, bazı marketlerde ise 6 TL.

Tüketici konserve domates alıyor

Domatesin kilosunun 6 TL'ye ulaşması tüketicinin cebini fena halde zorladı.

Hal böyle olunca tüketici de minimum miktarda domates satın alarak giderlerinden az da olsa tasarruf yaptı.

Havadis'e konuşan bazı tüketiciler, mümkün mertebe yemeklere doğranmış konserve domates kullandıklarını salatalara ise bir adet domates doğrayarak tasarruf ettiklerini söyledi.

Bazı tüketiciler ise kahvaltılarının vazgeçilmez gıdası olan domatesi bu dönemde tamamen sofradan kaldırdıklarını, yemeklerde domates yerine salça kullandıklarını kaydetti.

Sorun kalitede değil

Market ve manavlarda sebze reyonunda yerli domates olmaması akıllarda soru işareti yaratırken Kiler Gıda. Ltd. yetkilileri, sorunun kalitede değil miktarda olduğunu kaydetti.

Kiler Gıda. Ltd. yetkilileri, Havadis'e yaptığı açıklamada, "Şuanda Kiler Gıda'nın hiçbir şubesinde yerli domates bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise yerli domatesin kalitesinde sorun olması değil, yerli domates kıtlığının yaşanıyor olmasıdır. Marketlerimizde şuanda satışa sunulan domatesler, Türkiye'den ithaldir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den alış fiyatı 2.50 TL

Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancıları Birliği Başkanı Ahmet Maşera, yaz mevsiminde ülke genelinde etkili olan aşırı sıcaklar nedeni ile domateste üretimin ihtiyacı karşılayacak miktarda olmadığını kaydetti.

Piyasadaki domates kıtlığının ithal ile aşılmaya çalışıldığını belirten Maşera, ithal domatesin fiyatının 6 TL'ye kadar ulaşmasının nedenini ise şöyle açıkladı: "İthalatçı domatesi Türkiye'den 2.50 TL'ye alıyor ancak iş bununla bitmiyor. Kasayı peşin paraya alıyor, nakliye, gümrük, feribot ücretleri ödüyor, KDV veriyor, domateslerin KKTC'de tahlili yapılıyor, bu tahlil ücretini ödüyor ve bir de belediyeye vergi ödüyor. Marketlerde yumuşayan domatesler iade ediliyor, bu da ithalatçının cebine olumsuz etkide bulunuyor. Tüm bu maliyetler alış fiyatının üzerine eklendiğinde domatesin ithalatçıdan markete satış fiyatı, 4.50-5 TL arasında değişiyor. İthalatçıdan domatesi 5 TL'ye alan market ya da manavlar da fiyata kendi karını koyduğunda domates kilosu 5.80-6 TL arasında tüketiciye ulaşıyor."

Duygu Alan - Havadis

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.