İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kısa süreli elektrik çarpması! Hükümet ile KIB-TEK arasında kısa devre...

Kısa süreli elektrik çarpması! Hükümet ile KIB-TEK arasında kısa devre...

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu dün iki yıl önce hükümetin kuruma verdiği yetkiyle elektrik fiyatlarında düzenlemeye gitti ve yüzde 10'luk elektrik zammını içeren tabloyu resmi web sitesinde yayımladı. Kıbrıs Postası'nın bunu kamuoyuna duyurması üzerine, vatandaşın tepkisi çok kısa sürede çığ gibi büyüdü ve hükümetin bilgisi olmadığı anlaşılan zam, hükümetin müdahalesi ile apar topar geri çekildi ve yeni tarife KIB-TEK web sitesinden de kaldırıldı.

Yayın Tarihi: 22/10/16 11:01
okuma süresi: 4 dak.
Kısa süreli elektrik çarpması! Hükümet ile KIB-TEK arasında kısa devre...
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet VAMIK

Kıbrıs Postası, dün sabah saatlerinde elektrik fiyatlarına sessiz sedasız yapılan yüzde 10'luk zammı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun resmi web sitesinde yayınlanan 21 Ekim tarihli tablo aracılığı ile kamuoyuna duyurmuştu. Kıbrıs Postası'nın "Elektriğe sessiz sedasız yüzde 10 zam" haberinden çok kısa bir süre sonra hükümet geri adım atarak zam kararını iptal etti. Zam kararının iptal edilmesinin ardından vatandaşlar derin bir nefes aldı.

"Sessiz zammı" Kıbrıs Postası duyurdu

Kıbrıs Postası'nın elektrik zammı haberi sonrası vatandaşlardan büyük tepkiler geldi. Kıbrıs Postası'nın haberinin yayınlanmasından çok kısa bir süre içerisinde yeni tarifelerin yer aldığı tabloyu geri çeken Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu web sitesinde 1 Nisan tarihli tarife tablosunu yeniden geçerli olacak şekilde yayınlandı.

Bütçe yetersiz kalacağı için zammı geri çektiler

Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgilere göre hükümetin zammı geri çekmesindeki nedenler arasında devlet kurumlarının 2016 bütçesinde elektrik giderlerine ödeme yapması için ayrılan bütçenin yetersiz kalacağı ve bütçede denklik sorunu yaşanacağı için olduğu öğrenildi.

KIB-TEK MÜDÜRÜ ERDOĞAN: "DÖVİZ-PETROL PARAMETRESİ KAPSAMINDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR"

Öte yandan KIB-TEK Müdürü Gürcan Erdoğan, Bakanlar Kurulunun Elektrik kurumuna verdiği yetki çerçevesinde döviz-petrol parametresi kapsamında bir çalışma yapıldığını ancak henüz netleşmediğini, yeniden değerlendirmenin devam ettiğini açıkladı.

BRT Yayınına katılan Müdür Erdoğan'ın çalışmanın yüzde 10'luk zam çerçevesinde mi yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine ise ne tarih ne de yüzdelik vermekten kaçındı.

ELEKTRİK KURUMU SESSİZ SEDASIZ ZAM YAPMIŞTI

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu resmi web sitesinden 21 Ekim itibariyle geçerli olacak olan yeni elektrik fiyatlarını açıklamıştı. Sessiz sedasız bir şekilde elektriğe yapılan yüzde10'luk zam Kıbrıs Postası'nın haberi sonrası geri çekildi. Standart konut tarifesi olan 0 – 250 Kws arası yüzde10 zamlanırken, en yaygın konut tarifesi olan 251 – 500 Kws tarifesi ise yüzde 8.89 zamlanmıştı. Kış ayları yaklaşırken, ısınmak amacıyla en yaygın olarak elektrikli ısıtıcıların kullanıldığı ülkemizde elektriğe yapılan bu zam vatandaşların bütçesini oldukça zorlayacak ve vatandaşlar ısınmak için farklı yol arayışlarına girmek zorunda kalacaktı. Vatandaşların cebinden alınan sokak aydınlatma ücretine de yüzde 6.82'lik zam yapılmıştı.

ZAM VATANDAŞA HER AÇIDAN YANSIYACAKTI

Elektriğe yapılan zam sadece konut tarifesiyle sınırlı değildi. Ticari tarife, endüstri tarifesi, turizm tarifesi ve su motorları dahil tüm tarifelere yüzde 4 ile yüzde 20 arasında belirli oranlarda zam yapılmıştı. Özellikle ticari ve endüstri tarifelerine zam yapılması da vatandaşları büyük oranda etkileyecekti. Ticari işletmelerin ve üreticilerin girdi maliyetlerini artıracak olan bu zam vatandaşlara tüm ürünlerde zam olarak geri dönecekti.

DEĞİŞEN BAZI FİYATLAR BU ŞEKİLDEYDİ

02. Konut tarifesi (0 – 250 Kws) arası eski fiyatı 0.40 kuruşken yüzde 10 zamlanarak 0.44 kuruş olmuştu.

03. Konut tarifesi (251 – 500 Kws) arası eski fiyatı 0.45 kuruşken yüzde 8.89 zamlanarak 0.49 kuruş olmuştu.

İlgili haberler;
KIB-TEK: "Fiyat güncelleme çalışması döviz-petrol parametresi çerçevesinde sürüyor"
Hükümetten elektrik zammına jet iptal
Elektriğe sessiz sedasız yüzde 10 zam

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.