İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Kanbay: "KKTC'de görev yapmaktan kıvanç duyuyorum"

Kanbay: "KKTC'de görev yapmaktan kıvanç duyuyorum"

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 50 yılı aşkın bir süredir devam eden Kıbrıs sorununda, Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, Ada'da iki toplumlu, iki kesimli, her iki halkın kurucu iradelerinin ve siyasi eşitliklerinin temel alındığı, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma hedefiyle hareket ettiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 28/10/16 14:30
okuma süresi: 9 dak.
Kanbay: "KKTC'de görev yapmaktan kıvanç duyuyorum"
A- A A+
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 50 yılı aşkın bir süredir devam eden Kıbrıs sorununda, Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, Ada'da iki toplumlu, iki kesimli, her iki halkın kurucu iradelerinin ve siyasi eşitliklerinin temel alındığı, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma hedefiyle hareket ettiğini söyledi.

Kanbay, Kıbrıslı Türklerin de, bu adada yaşayan Kıbrıslı Rumlar kadar tam bir güven ve huzur içinde yaşamaya hakkı olduğu ve yıllardır süregelen Kıbrıs sorununun bu haliyle sürdürülebilir olamayacağının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve TC tarafından her fırsatta açıklandığını ifade ederek, buna karşın, dünya kamuoyunun gereken hassasiyeti maalesef göstermediğinin bir gerçek olduğunu vurguladı.

"Yüzlerce yıl önce Anadolu'dan gelmiş ve aynı kökene sahip olduğumuz, bu topraklarda var olma mücadelesi veren siz Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak her platformda yanında olmaya devam etmekteyiz" diyen Büyükelçi Kanbay,"Kıbrıs Türk halkının adada maruz kaldığı acı ve elim tecrübeleri unutmayan Türkiye, Kıbrıs'ta anayasal düzenin garanti sistemi altında olmasını temel politika olarak benimsemiştir" şeklinde devam etti.

Kanbay, "temennimiz, devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an önce adil, kalıcı ve sürdürülebilir nitelikte bir anlaşma metni ile sonuçlanmasıdır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'ın BRT'den yaptığı konuşmayla başladı.

Konuşma ardından 21 pare top atışı da yapıldı.

Derya Kanbay konuşmasında, Türk milletinin tabiatına ve adetlerine en uygun yönetim şeklinin cumhuriyet idaresi olduğunu ifade eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, en önemli eseri olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93'üncü yıl dönümünün, bu yıl da, büyük bir kıvanç ve coşkuyla kutlandığını belirtti.

Kanbay, "Bu vesileyle cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırası önünde saygıyla eğilirken, Kurtuluş Savaşımızın şanlı şehitleri ile kalplerimizde acıları hââ çok taze olan 15 Temmuz şehitlerimizi ve ülkemizin bütünlüğü için terörle mücadelede yaşamını yitiren şehitlerimizi rahmet ve minnetle, tüm kahraman gazilerimizi de şükranla anmayı önemli bir görev biliyorum" dedi.

"TÜRKİYE İLE GÖNÜL VE KADER BİRLİĞİ"

Derya Kanbay, Atatürk ilke ve devrimlerini kendiliğinden benimsemiş, Türkiye ile gönül ve kader birliği yapmış olan Kıbrıs Türk halkının, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı milli bayramlarından biri kabul etmiş olması ve bu coşkunun her iki ülke halkları tarafından birlikte yaşanmasının kendisi için ayrı bir sevinç ve gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

İktidarın millete ait olduğu bir yönetim şekli olan cumhuriyet sayesinde bugün ülkenin günden güne demokrasisini geliştirirken; birlik, beraberlik ve bütünlüğüne yönelik içeriden ve dışarıdan gelen her tür saldırıyı da bertaraf etmesini bildiğine işaret eden Kanbay, şöyle devam etti:

"Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, 15 Temmuz'da terör örgütü FETÖ/Paralel yapılanmasının gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişimi ve benzeri hukuk dışı terör eylemleri, bizi asla yıldıramayacaktır. Nitekim, darbe girişimi karşısında halkımızın kararlılıkla gösterdiği direnç, bu terör örgütü için sonun başlangıcı olmuştur. Dünya devletleri tarafından da zaman geçtikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan bu karmaşık süreçte, Türk halkı hafızalardan silinmeyecek bir destan yazmıştır.

Hükümetimiz tarafından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, paralel devlet yapılanmasının kamu kurumlarından temizlenmesine yönelik çalışmalar, cumhuriyetimizin bekası için büyük bir hızla devam etmektedir."

Bu süreçte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti'nin de gereken duyarlılığı gösterdiğini ve Türkiye'ye destek vererek, FETÖ/Paralel devlet yapılanmasını terör örgütü listesine dahil ettiğine dikkat çeken Kanbay, "Keza, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaşlarımız da bu hain darbe girişimi sonrasında Büyükelçiliğimiz önünde ve meydanlarda gerçekleştirdikleri dayanışma mitingleriyle Devletimizin ve milletimizin yanında olduklarını göstermişlerdir" dedi.

"KKTC'DE GÖREV YAPMAKTAN KIVANÇ DUYUYORUM"

Kanbay, şöyle devam etti:

"Büyük Önder Atatürk'ün ilke ve devrimlerinden yola çıkarak, O'nun 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesi ışığında kurduğunuz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapmaktan kıvanç duyduğumu bilmenizi isterim."

"SU PROJESİNİN DEĞERİ AŞİKAR…"

Büyükelçi Kanbay, 17 Ekim 2015 tarihinde TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi" tesislerinin açılışı yapılarak, Anadolu'nun Torosları'ndan gelen suyun, yavru vatanın topraklarıyla buluştuğunu anımsatarak, kuraklıkla mücadele eden dünyada Asrın Projesi olarak isimlendirilen bu projenin değerinin aşikar olduğunu vurguladı.

Kanbay şöyle devam etti:

"Bugün itibariyle ülke içindeki ana isale hatlarının yapımı tamamlanmış, ilave yatırımlara ise devam edilmektedir. Abonelik anlaşması belediyelerin tamamı tarafından imzalanmış, 25 belediye suyu vermeye başlamıştır. Girne, Lefkoşa, Mağusa, Güzelyurt ve İskele'deki evlerin çeşmelerinden akan su, insanımızın yaşam kalitesini artırmıştır.

24 saat kesintisiz ve içilebilir nitelikte akan can suyu, Kuzey Kıbrıs'ın en az 50 yıllık kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak özellikte dev bir projedir. Bunun yanında, suyun tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması için ise, Güzelyurt ve Mesarya bölgesini kapsayan projelerin çalışmaları devam etmektedir.

Çeşmelerinizden akan ve bu topraklara can verecek olan suyun, bu ülkede yaşayan herkese hayırlı ve uğurlu olmasını gönülden diliyorum."

"KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR KKTC"

Halk sağlığının yanı sıra, ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan sektörlerden olan turizm ve yükseköğretim sektörünün de sağlıklı çalışmasının, kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC için elzem olduğunu vurgulayan Büyükelçi Kanbay, bu nedenle belediyelerin, atık sularını ve kanalizasyon sistemlerini bir an önce, iki ülke arasında imzalanan hükümetler arası anlaşmalar çerçevesinde, uluslararası standartlara kavuşturmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

"Kuzey Kıbrıs'ın gelişim sürecinde tüm vatandaş ve soydaşlarımızın, hak ettikleri saygın hizmet ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda KKTC Hükümetince yapılan her türlü çalışmayı önemsiyoruz" diyen Kanbay, yapılan diğer çalışmalara da değindi.

"BİLİM VE ARŞİV ALANINDA İŞBRLİĞİ PROJESİ"

Kanbay şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar çerçevesinde gerçekleştirilen projelerden biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan Bilişim ve Arşiv Alanında İşbirliği Projesi kapsamında, Bakanlığımızda uzun süredir kullanılmakta olan bilişim sisteminin bir benzeri KKTC Dışişleri Bakanlığı'nda kurulmuş, 1.5 milyona yakın belge dijital ortamda saklanmaya başlanmıştır.

Ülkelerimiz arasındaki işbirliği her alanda artarak devam edecektir. Önümüzdeki dönemde de adada yüksek teknoloji ve yazılım sektörlerinin yerleşmesi ve gelişmesi için çalışmalar sürecektir."

Kanbay, ulu önder Atatürk'ün çizdiği yolda daha nice 29 Ekim'leri birlikte kutlamayı temenni ederek, "Cumhuriyet Bayramınızı bir kez daha kutlayarak, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.