İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

İŞAD Genel Kurulu'na müzakere damgası

İŞAD Genel Kurulu'na müzakere damgası

İki yıllık İŞAD Başkanlığı görevini, yeni İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat'a devreden Metin Şadi, yeni bir sürecin kıyısında olduklarını ve bu süreçte İŞAD'a çok görevler düşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı adına genel kurula katılan ve konuşma yapan Özdil Nami de, Kıbrıslı türklerin eşitlik ve güvenliğinin bulunmadığı bir çözüm metninin masaya gelmeyeceğinin garantisini verdi.

Yayın Tarihi: 03/12/16 15:23
okuma süresi: 5 dak.
İŞAD Genel Kurulu'na müzakere damgası
A- A A+

Kıbrıs Postası

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) 11 Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Genel Kurul'da iki dönem dernek başkanlığı yürüten Metin Şadi, görevi Dengiz Kürşat'a devredip, İŞAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı görevine başladı.



Divan Başkanlığı'nı ise Eski Ticaret Odası Başkanı, dernek üyesi İşadamı Günay Çerkez'in, divan sekreteryasını da Ersun Kutup ile Özen Hürses'in üstlendiği İŞAD Genel Kurulu'na katılım son derece yüksekti.

Türkiye'den TÜRKONFED Genel Başkan Tarkan Kadooğlu ve Genel Sekreter Arda Batu katılırken, Güney Kıbrıs İşadamları Konfederasyonu (OEB) Başkanı Hristos Mihailides hazır bulundu.

İş Dünyası'nın bir araya geldiği Genel Kurul toplantısına Kıbrıs türk siyaset dünyasından yoğun katılım olduğu gözlemlendi. 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3'ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı temsilen Müzakereci Özdil Nami katılımcılar arasındaydı.

Şadi, Yaptığı açılış konuşmasında, "İçerisinde bulunduğumuz zaman diliminin ülkemiz açısından belki de tarih sayfalarında başarı hikayesi olarak anılacağı bir dönemi yaşıyoruz hep birlikte. Sizin de bildiğiniz gibi ne kadar sekteye uğrasa da, Kıbrıs'da öyle ya da böyle bir çözümün artık kıyısındayız" diyerek sözlerine başladı.



Kıbrıs sorununun eşit, adil ve BM parametreleri çerçevesinde bir çözüme varması ve gelecek nesillerin kaygı içinde değil ortak güzellikleri adil bir şekilde paylaşması için çaba sarfedilen müzakereler karşısında senelerdir bildik sloganlar üzerinden engel oluşturmanın bu ülkenin ve coğrafyanın yararına olmadığını ifade etti.

Sınırların çoktan kalktığı dünyada Kıbrıs'taki barikatların birer utanç duvarı olmaktan çıkıp, ekonomik olarak çekim merkezi haline geleceği, yeni fırsatlar ve ortaklıklar yaratacağı, üreticimizin dünya standartlarında üretim yapılabileceği, hatta belki de standart belirleyebileceği günleri de iple çektiklerini ifade eden Şadi, ancak sonsuza dek müzakere edilemeyeceğini ve sadece kuzeyin değil güneyin de çözüme ihtiyacı bulunduğunun anlaşılması gerektiğini belirti.

Şadi, "Kıbrıs sorunu var diye hayatımızı durduramayız. Çözümsüzlük durumunda da mevcut yapımız, insanına düzgün şekilde, adaletli şekilde, demokrasisi ve ekonomisi ile güçlü bir şekilde hizmet vermelidir, hazırlıklarını da tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak yapmalıdır." şeklinde konuştu.

Konuklara teşekkür eden Metin Şadi, "oluşturulmasını beklediğimiz yeni şartların ülkemizdeki sürdürülebilirliği ve yürütülmesi için bu iki iş dünyası liderine ve İŞAD'a çok iş düşecektir." dedi.

Metin Şadi, "bizler halkımızın refahı için her türlü çalışmayı bıkmadan usanmadan yürüteceğiz" ifadelerini kullanarak, yeni Başkan ve yönetim kuruluna başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Adına konuşan Özdil Nami Müzakereler hakkında ilk kez detaylı bilgi verdi. Nami, sürecin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından çerçevesinin çizildiğini, sonra bunun üzerine Cumhurbaşkanı Mehmet ali Talat'ın yakınlaşma kağıtlarını oluşturduğunu, ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun en önemli belge olan 11 Şubat Belgesi'ni ortaya çıkardığını, bugün bütün müzakere sürecinin bu aşamalar üzerine dbina edildiğini kaydetti.

Nami, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın gelinen aşamada, Kıbrıslı Türklerin önüne onların tam siyasi eşitliğini içermeye, tam güvenliğini sağlamayan bir çözüm mentini asla getirmeyeceğini garantisini verdiğini ifade etti.



Nami, bütün sürecin Türkiye ile yakın istişare içerisinde, desteği ve teknik yardımları ile sürdürüldüğünü ifade ederken, mülkiyette Annan Planı'ndan çok daha ileri, net, şeffaf, kısa sürede çözülebilecek, Kıbrıslı Türkleri ekonomik anlamda asla sıkınıtıya sokmayacak bir model oluşturulduğunu anlattı.

Kıbrıs sorunun en önemli bölümünün Yönetim ve Güç Paylaşımı olduğunu anlatan Nami, bu başlıkta ilerleme sağlandığı için diğer konular geçildiğini ve geriye kalan konuların artık Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyecek düzeyde konular olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanları, Eroğlu ve Talat'ın da konuşma yaptığı genel kurulda, siyasi parti temsilcileri de konuklara hitaplarında ağırlıklı olarak Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci ile konuştular.

Yeni İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat yeni dönemde yönetim Kurulunda Ersun Kutup, Tamer Müftüzade, Nejdet Ergün, Oğuz Can, Yusuf Denner, Umut Vehit, Ali İhsan Çevik, Muhsin Hüdaoğlu, Levent Özerdağ, Ramiz Şadi, Özen Hürses, Polat Alper, Enver Mamülcüoğlu, Cemal Ayvaz ve Güven Taşçı ile çalışacak

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.