İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Yücetürk: "Sorunlar diz boyu"

Yücetürk: "Sorunlar diz boyu"

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu gün kapsamında saat 09:30'da Ulu Önder Atatürk, Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kabrini ziyaret ederek çelenk koydu, ardından basın toplantısı düzenledi.

Yayın Tarihi: 03/12/16 16:28
okuma süresi: 8 dak.
Yücetürk: "Sorunlar diz boyu"
A- A A+

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü.

Kıbrıs Türk Engelliler Fedarsyonu gün kapsamında saat 09:30'da Ulu Önder Atatürk, Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kabrini ziyaret ederek çelenk koydu, ardından basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı saat 11:00'de Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu'nda gerçekleşti.

Toplantıda, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Görmeyenleri Koruma Konya Şube Başkanı Veli Özağan ve Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda konuştu.

YÜCETÜRK "BİRLİKTE KUTLAMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

Kıbrıs Türk Engelliler Fedarsyonu Başkanı Derviş Yücetürk yaptığı konuşmada, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü'nü federasyon üyesi derneklerle ve bu yıl Türkiye'den gelen Görmeyenleri Koruma Konya Şubesi ile kutlamının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, Anavatan ile bir bütünlük yaşandığını söyledi.

"SORUNLAR DİZ BOYU"

ifade eden Yücetürk, 'diz boyu' sorunları bulunan engellilerin böylesi günlerde yetkililere sorunlarını aktarmaya e çalıştığını kaydetti.

"ÜLKEDE 5 BİN 288 ENGELLİ VAR"

Ülkede kurulan ilk engelli derneğinin 1976 yılında kurulan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği olduğunu ve sonra geçen sürede 1985'te bünyesinde 5 üye dernek ile Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu'nun izlediğini anımsatan Yücetürk, toplam 5 bin 288 engellinin bulunduğu ülkede bu insanların başta sağlık olmak üzere sosyal, ekonomik ve diğer insani hakları için çalışmakta olduklarını ifade etti.

KKTC'de 23 Kasım 1993'te çıkan; Engellileri Koruma ve Rehabilite Yasası'nın birçok ülkeden önce hayata geçtiğini belirten Yücetürk, yasa kapsamında bugüne kadar 4300 dolayında engellinin yüzde 50, 60 ve 100 oranlarında maddi yardıma kavuşturulduğunu kaydetti.

"MADDİ YARDIM GÜNÜN KOŞULLARINA GÖRE YENİDEN DÜZENLENSİN"

Yasada 2014 yılında yapılan değişiklikle özel sektörde istihdam edilen engellilere asgari ücretin yüzde 30'unun verildiğini, bunun yanında sosyal sigorta primlerini de devletin karşıladığını ifade eden Yücetürk, gelinen aşamada engellilere sağlanan nakdi yardımımın günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi için çalıştıklarını söyledi.

"BUGÜNE DEK TOPLAM 735 ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILDI"

Engelli istihdamı konusunda bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin sınıfta kaldığını savunan Yücetürk, bugüne dek devlet kadrolarında 600, özel sektörde ise 135 olmak üzere toplamda 735 engellinin istihdam edildiğini kaydetti.

Yücetürk, hazırlanan resmi raporlara göre 600 civarında engellinin iş talebi bulunduğu ancak nakdi yardım alan bir kesimin çalışmak istemediğini ve gerçek rakamın 300 civarında olduğunu söyledi.

Yasaya göre her işyerinin 1 engelli çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu ve bunu yapmadığı takdirde cezası bulunduğunu anımsatan Yücetürk, durum böyle iken hükümetin bunu sağlamayan kurum kuruluşlara ceza uygulamamayı seçtiğini savundu.

"DEVLET KADROLARINA 9 YILDIR ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILMADI"

Hükümeti de eleştiren Yücetürk, devlet kadrolarına 9 yıldan beri engelli istihdamı yapılmadığını iddia etti.

"Bu devletin bir ayıbıdır" diyen Yücetürk, bununla ilgili hükümet, Maliye Bakanlığı ve ilgili diğer birimleri protesto ettiğini söyledi.

Resmi günlerde protokol ile birlikte törenlerde çelenk koyma hakkının ellerinden alındığını savunan Yücetürk, gün kapsamında gittikleri Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük'ün kabrinde kapının kilitli olması nedeniyle çelengi kapıya koymak zorunda kaldıklarını aktardı.

Yücetürk, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu'nun hükümetten talep ettiği 14 maddelik istem paketini şöyle sıraladı:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Engelli Dairesi kurulması, yeni Dernekler Yasasının hayır kurumu sıfatı taşıyan dernekleri de kapsayacak şekilde tadil edilmesi ve İngiliz Sömürge İdaresi tarafından 1888 yılında yürürlüğe konan hayır kurumlarını koruma yasasının iptal edilmesi, milli eğitim yasası altında gerekli düzenlemeler yapılarak özel eğitim tüzüğü hazırlanması ve bunun Bakanlar Kurulu'ndan geçirilmesi, Derecelendirme İş koşulları, nakdi yardımlar ve hak ve ödevler tüzüklerinin iyileştirilmesi, engelli istihdamlarına öncelik verilmesi, 18 Yaş üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi ve Engelli Yaşam Evi'ne devlet tarafından ihtiyaç duyulan kadrolarla ilgili bütçede kadrolara ödenek sağlanması, özel eğitim okulu, kaynak sınıfı ve kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servisler konması ve servislerde bakıcı olması, engellilerin kamuya açık alan ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına acil olarak çözüm getirilmesi, Meclis'ten geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi'nin acil olarak uygulanabilmesi için gerekli tüzüklerin çıkarılması, yaşamlarını nakdi yardım veya sosyal yardımla sürdüren engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler alınarak devlet tarafından sağlanan elektrik, su ve benzeri yaşamsal katkıların karşılanmasından muaf tutulmaları ve özel bakıma gereksinim duyan engelli ailelere maddi duruma bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret ödeneği bağlanması, Gümrük Muafiyeti Tüzüğünde tadilat yapılarak ortopedik özürlülere verilen kdv ve seyrüsefer muafiyet ayrıcalıklarının diğer engellilere de sağlanması, 18 Yaş üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi yanındaki alana Engelli tatil köyü yapılması, Görmezler Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği'ne tahsis edilen bina ve okul arsalarının tapularının verilmesi ve Görmezler Derneği tarafından inşa edilecek olan tam donanımlı göz hastanesi için acil olarak yer tahsis edilmesi."

ÖZAĞAN "TEK YÜREK İRADESİNİ GÖZLE DEĞİL GÖNÜL İLE GÖRMEK İÇİN GELDİK"

Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri, Görmeyenleri Koruma Konya Şube Başkanı Veli Özağan ise Kıbrıs'a 3 Aralık Dünya Engelli Dayanışma Günü kapsamında geldiklerini belirterek, gelmelerine katkı koyan Turizm ve Çevre Bakanlığı, Kültür Dairesi ve DAÜ'ye teşekkür etti.

Kıbrıs'a tek yürek iradesini gözle değil gönül ile görmek için geldiklerini ifade eden Özağan, engelli bireylerin yaşamakta olduğu sorunların bir önce çözülmesini istedi.

ÇALUDA "YAŞADIKLARI SORUNLAR AİLE VE TÜM TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR"

Kıbrs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, Dünya Engelliler Dayanışma Günü'nün tüm engelli bireyler için büyük anlam taşıdığını belirterek, yaşadıkları sorunların kendileri yanında aile ve tüm toplumu ilgilendirdiğini kaydetti.

Konuşmasında inşasına 2014 yılında başlanıp bir ara inşaat durdurulan ancak bir süre önce yeniden yapımına başlanan Engelsiz Yaşam Evi hakkında bilgi verdi.

Çaluda farklı gelişen bireylerin ömürleri boyunca güvenle yaşayabilecekleri eğitim, sosyal uyum ve iş becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan projenin 2017 ayı ortalarına doğru hizmete gireceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.