İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kahvenin tiryakisiyiz; Yılda 42 bin ton tüketiyoruz...

Kahvenin tiryakisiyiz; Yılda 42 bin ton tüketiyoruz...

Kıbrıs Postası'nın yaptığı araştırmaya göreKıbrıslıların vazgeçilmezi Türk kahvesinin ülkemizde aylık olarak toplam üretimi ve ithali 3 bin tondan fazla… Bu rakam yaz aylarındaise 4 bin tonu aşıyor… Yıllık ise rekor rakam 42 bin ton…

Yayın Tarihi: 17/01/17 13:59
okuma süresi: 5 dak.
Kahvenin tiryakisiyiz; Yılda 42 bin ton tüketiyoruz...
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Kıbrıs Postası'nın yaptığı araştırmaya göreKıbrıslıların vazgeçilmezi Türk kahvesinin ülkemizde aylık olarak toplam üretimi ve ithali 3 bin tondan fazla… Bu rakam yaz aylarındaise 4 bin tonu aşıyor… Yıllık ise rekor rakam 42 bin ton…

Yapılan araştırmaya göre ülkede, yaz aylarında 4 bin ton, kış aylarında ise 3 bin ton civarında kahve üretiliyor. Türkiye'den ithal edilen muhtelif markaların iç piyasada dağıtımı ise yaklaşık olarak 15-20 ton civarında…

Yaz aylarında yurt dışından gelenlerin Türk kahvesine düşkünlüğü ve yaz aylarında gündüzlerin daha uzun olması nedeniyle, yaz aylarında yerli kahve üretimi kış aylarına oranla bin ton daha fazla… Bu veriler doğrultusunda ülkemizde yıllık üretimi bulmak adını bir hesaplama yapacak olursak ortalama 42 bin ton kahve tüketiyoruz.

'1FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VARDIR'

Kıbrıslıların Türk kahvesine düşkünlüğü göz önünde bulundurulduğu zaman ise ülkede kahve tüketiminin ciddi miktarlarda olduğu gözleniyor. Kahve tüketiminin bu derece fazla olmasının nedeni ise geleneksel kültürümüzün etkisi olan 'misafirperverlik' olgusuyla gelişen '1fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır' düşüncesi… Bu nedenledir ki eve gelen misafiri Kıbrıslılar, kahve içmeden göndermez. Bunun yanında kahve ile yapılan samimi sohbetler ve fal keyfi de vazgeçilmezimiz.

TERCİHİMİZ YUMUŞAK İÇİMLİ KAHVE

Yapılan araştırmaya göre, yumuşak içimli kahvelerin ülkemizde daha çok tercih ediliyor. Bilindiği üzere kahve üretiminde arabica ağacından elde edilen çekirdek ve robusta ağacından elde edilen çekirdek olmak üzere 2 çeşit kahve çekirdeği kullanılıyor. Ülkemizde, yerli üretim kahvelerde yüzde 95 miktarında daha aromalı, daha yumuşak içimli ve daha az kafeinli olan arabica ağacından elde edilen çekirdek kullanılarak üretilen kahveler tercih ediliyor. Daha az kafeinli olması nedeniyle, günde 7-8 fincan kahve içen halk tarafından yerli üretim olan kahvelerin tüketilmesi, insan sağlığı açısından robutsa ağacından elde edilen kahve çekirdekleriyle yapılan kahveden daha faydalı.

BİRÇOK FAYDASI VAR

Kahvenin birçok faydası olduğu da biliniyor. Bu faydaları sıralayacak olursak; kahvenin içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği sayesinde dikkat artırıcı ve uyarıcı özelliğe sahip olup, ağrı kesicilerin etkisini de yüzde 40 arttırıyor. Metabolizmayı hafif de hızlandıran kahve, kişinin istirahatta harcadığı enerjiyi arttırıyor.Özellikle beyne olan kan dolaşımını arttırması etkisiyle kişiyi daha dinç hissettiriyor, dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlıyor.

Yapılan birçok araştırmada, şeker hastalığını önleyici olabileceği de bilinen kahve, Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı düzenli tüketimde koruyucu etkisi olabileceği konusunda da araştırmalar var.

Yaşlılarda hafızayı güçlendirdiği kanıtlanan kahve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi de var.

FAYDASI YANI SIRA ZARARLARI…

Kahvenin yararları yanı sıra fazla miktarda tüketilmesi sonucunda zararları da var. Kalpte ritim problemi olanlarda çarpıntıyı tetikleyen kahve tüketimi, kontrolsüz tansiyonu olanlarda kan basıncını arttırabilir.

Günde 5 fincan ve üzeri kullanımında kemik erimesine neden olurken, günde 3 fincan ve üzeri kahve tüketimi doğurganlığı negatif yönde etkileyebiliyor.

Akşamları kahve tüketimi uykusuzluğa neden olabiliyor ve aşırı kahve tüketimi sinirlilik ve tahammülsüzlük yapıyor. Kahve vücuttan su atımını arttırarak idrar ihtiyacını arttırırken, kalp ve böbrek hastalarında elektrolit dengesizliği de yapabiliyor.

Hazır kahvelerde kullanılan krema, şurup, şeker miktarına göre de kalorisi çok artması nedeniyle kilo aldırır bu nedenle kremalı, aromalı, şuruplu büyük boy kahve içtiğinizde kocaman bir hamburger yemiş kadar kalori vücudunuza giriyor ve sizi şişmanlatıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.