İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

MİK Başkanı Çelebi Ilık: "Yüksek İdare Mahkemesi ihalenin yasal olduğu yönünde karar üretti"

MİK Başkanı Çelebi Ilık: "Yüksek İdare Mahkemesi ihalenin yasal olduğu yönünde karar üretti"

Güzelyurt Hastanesi ihale sürecinin tamamen yasal bir şekilde yürütüldüğünü belirten Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık, ortada bir Yüksek İdare Mahkemesi kararı olduğunu ve Merkezi İhale Komisyonu'nun sadece yasaların işaret ettiği şekilde çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.

Yayın Tarihi: 21/01/17 09:31
okuma süresi: 9 dak.
MİK Başkanı Çelebi Ilık: "Yüksek İdare Mahkemesi ihalenin yasal olduğu yönünde karar üretti"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Güzelyurt'a hastane yapılması gündeme geldiği günden beri Güzelyurt Hastanesi'yle ilgili tartışmalar devam ediyor. Güzelyurt bölgesine hastane yapılmasıyla ilgili başlayan tartışmalar arasında hastane yapılması kararlaştırılırken, Güzelyurt Hastanesi'nin ihale süreci farklı tartışmalara neden oldu.


Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık, Güzelyurt Hastanesi'nin ihale sürecinde yasaya aykırı hareket edildiği ve Yüksek İdare Mahkemesi'nin yanıltıldığını iddia eden Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer'in Kıbrıs Postası'nda yayınlanan "MİK Başkanı, YİM'e Merkezi İhale Komisyonu aleyhine beyan verdi" başlıklı haberinde yer alan iddialara yanıt verdi.

İddiaları kesin bir dille reddeden ve sunduğu belgeler ile ihale sürecinin tamamen yasal bir şekilde yürütüldüğünü belirten Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık, ortada bir Yüksek İdare Mahkemesi kararı olduğunu, Merkezi İhale Komisyonu'nun sadece yasaların işaret ettiği şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ve şahsi tartışmalara alet olmak istemediklerini vurguladı.

"BİR İHALE SÜRECİNDE BİRÇOK ZEYİLNAME YAYINLANIR"

Merkezi İhale Komisyonu'nun ihalenin şartnamesinin hazırlanmasına müdahil olmadığını ve MİK'in sadece ihale şartnamesinin yasalara uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol ettiğini ifade eden Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık, "bir ihale süreci başlar ve ihale sürecinde birçok zeyilname yayınlanır. Zeyilnameyi yayınlayan da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'dır. Biz ihale sürecinin kurallar çerçevesinde yapılıp yapılmadığını kontrol ederiz.

Güzelyurt Hastanesi'yle ilgili ihale talebi geldi bize biz de ihale şartnamesini kontrol edip ihaleyi açtık. İhale sürecinde zeyilname yayınlanması gayet normal, bugüne kadar birçok ihalede zeyilname yayınlandı ve yayınlanmaya da devam edecek" dedi.

"BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI HATALI ZEYİLNAME YAYINLADI"

Ülkemizde hiçbir makam, şahıs ve kurumun yasaların üstünde olmadığını vurgulayan Çelebi Ilık, 16 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Kamu İhale Yasası'nda iş bitirme belgesinin tek bir sözleşmeye dayalı yapılan işlere verildiği maddesinin yer aldığını dile getirdi. "İhale şartnamesini hazırlayan Planlama ve İnşaat Dairesi, yasanın öngördüğü şekilde şartnameye tek seferde 16.500 metrekare iş bitirme belgesi maddesini eklediler ve ihale süreci bu şekilde başladı.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, bu maddeden rahatsız olduğu için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile görüşerek bu maddenin "toplamda 16.500 metrekare iş bitirmiş olma" şeklinde değiştirilmesi yönünde zeyilname yayınlanmasını sağladılar. Bu KTİMB Başkanı'nın kendi ifadesidir.

"BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NIN HATASINDAN DÖNMESİNİ SAĞLADIK"

Biz MİK olarak zeyilnameyi devreye koymak zorundayız fakat zeyilnamenin elimize ulaşmasının ardından 23 Aralık 2016 tarihinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'na bir dilekçe yazarak yayınlanan zeyilnamenin hatalı olduğunu ve "toplamda" ifadesinin yasada yer almadığını, yasa da "tek seferde iş bitirme" belgesi ibaresinin yer aldığını bildirdik. Bakanlık bize 27 Aralık tarihinde geri dönüş yaptı ve yasal ifadeler içeren zeyilnameyi yayınladı" şeklinde yaşanan süreci açıklayan Çelebi Ilık, yayınlanan zeyilname sonrası yenilenen ihale şartnamesinin sadece bedelini ödeyerek ihale şartnamesi alan müteahhitlere gönderildiğini ve ihaleye katılacak olan müteahhitlerin değişiklik konusunda bilgilendirildiğini dile getirdi.

Ilık, tüm firmaların tekliflerini ihale sürecinin tamamlanmasına 5 dakika kala teklif kutusuna attığını ve firmaların tekliflerini kutuya atana kadar teklifte değişiklik yapma şansı olduğunu da sözlerine ekledi.

"PROJENİN BÜTÜNÜNÜ ETKİLEMEYEN ZEYİLNAMELER İÇİN SÜRE UZATILMAZ"

Ilık, "yasalar bellidir. Merkezi İhale Komisyonu hatalı bir talepte bulunduysa neden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bize düzeltme amacıyla zeyilname gönderdi. Projenin bütününde değişiklik yapmayacak olan zeyilnameler için ihale süreci uzatılmaz. Kaldı ki biz yasaya aykırı ifadeler içeren bir zeyilnameyi düzeltmek amacıyla yeni bir zeyilname yayınlanması talebinde bulunduk. Örneğin Ercan Havaalanı'nın ihale sürecinde 100 tane zeyilname yayınlandı.

Ben her zeyilname yayınlandığında ihale sürecini uzatsaydım o ihale bir yıl içinde tamamlanmazdı. Projenin bütününü etkilemeyen zeyilnameler için kesinlikle ihale süreci uzatılmaz" şeklinde konuştu.

"İHALE SÜRECİ YASAL BİR ŞEKİLDE İŞLEMESİNE RAĞMEN SAĞLIK BAKANLIĞI İPTAL TALEBİNDE BULUNDU"


Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin tüzüğünde yer alan maddelere göre birinci sınıf yapı karnesine sahip tüm müteahhitlerin bu ihaleye katılmasında bir engel olmadığını belirten Çelebi Ilık, ihale şartnamesi gereği ihale puanlaması yapılırken tek seferde 16.500 metrekare iş bitirme belgesine sahip müteahhitlerin daha yüksek puan aldığını ve bununda yasal bir durum olduğunu ifade etti.

Çelebi Ilık, "İhale sürecinin sonlanmasıyla birlikte 28 Aralık tarihinde ihale açıldı ve en yüksek puanı alan Kofalı İnşaat firması ihaleyi kazandı. İhaleye Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana'da katıldı. İhale tamamlandı. İnşaat ve Planlama Dairesi mühendisleri ihaleyi kazanan firmanın teklifinin şartnamelere uygun olduğunu değerlendirerek onayladı. Bunun sonrasında ihaleyi kazanan firmanın Kofalı İnşaat firması olduğunu ilan panomuzda duyurduk.

İhale makamı olan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı'nın ve teklif veren firmaların katıldığı, internetten canlı bir şekilde şeffaf olarak yayınlanan ihalenin iptal edilmesi yönünde 3 Ocak 2017 tarihinde, Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezi İhale Komisyonu'na talepte bulunuldu. Bu talep üzerine Sağlık Bakanlığı'na ihalenin kendi talepleri doğrultusunda iptal edildiğini fakat benim kendilerinin bu talebine katılmadığımı vurgulayarak ilgili iptal yazısını bakanlığa gönderdim" açıklamasında bulundu.

"YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ İHALENİN YASAL OLARAK GERÇEKLEŞTİĞİNİ ONAYLADI"

Bu yaşananlar üzerine ihaleyi kazanan müteahhit firmanın Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu ve Merkezi İhale Komisyonu'nu aleyhine dava açtığını belirten Çelebi Ilık, "biz bu ihale sürecinin yasal bir şekilde gerçekleştiğini başından beri biliyorduk. Bu ihale yasalara uygun şekilde açıldı ve söz konusu firma yasal bir şekilde bu ihaleyi kazandı. Ben Sağlık Bakanlığı'na gönderdiğim iptal yazısında dahi kendileriyle ayni fikirde olmadığımı belirttim.

2010 yılında verilen bir karar mahkeme tarafından emsal alındı. O davada da mahkeme tek seferde iş bitirme belgesinin geçerli olduğu yönünde karar üretmişti. Davalı taraf devlet olduğu için davalı tarafı savcılık savunur. Biz savcılığa elimizdeki belgeleri ulaştırdık, ihale sürecinde yayınlanan zeyilnameleri, ihale sürecinin yasal bir şekilde işlediği yönünde bilgileri verdik ve Yüksek İdare Mahkemesi'de tarafların savunmalarını ve iddialarını dinleyerek ihalenin yasal bir şekilde gerçekleştiği yönünde karar üretti ve ihalenin iptal edilmesi kararını bozdu" diyerek" Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine söz söylenemeyeceğini vurguladı.

"HİÇBİR ŞAHSİ TARTIŞMADA TARAF OLMAYACAĞIZ"

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin boykot kararının Merkezi İhale Komisyonu'nu bağlamadığını ve bunun müteahhitlerin kendi aralarında çözmesi gereken bir sorun olduğunu kaydeden Çelebi Ilık, ihaleye teklif verildiği zaman ihaleyi açmak zorunda olduklarını, ihaleye katılan iki firma olduğunu ve ihaleye katılan diğer firmanın hakkı olduğu halde sonuca itiraz etmediğini de açıkladı.

Çelebi Ilık, Merkezi İhale Komisyonu'nun yasalar çerçevesinde hareket eden bir kurum olduğunu ve yasaların işaret ettiği şekilde kararlar ürettiğini dile getirerek, ihalenin yasal bir şekilde gerçekleştiğinin Yüksek İdare Mahkemesi tarafından da onaylandığını ve bunun üzerine Kofalı İnşaat'ın ihaleyi kazandığının kesinleştiğini açıkladıklarını dile getirerek, hiçbir şahsi tartışmaya taraf olmayacaklarının altını çizdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.