İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Park yeri sorununa çözüm bulunamasa da cezalarda indirime gidiliyor

Park yeri sorununa çözüm bulunamasa da cezalarda indirime gidiliyor

<strong>Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler'in Meclis Genel Kurulu'na sunduğu Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi'nin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliği ile onaylandı.</strong>

Yayın Tarihi: 21/02/17 07:50
okuma süresi: 7 dak.
Park yeri sorununa çözüm bulunamasa da cezalarda indirime gidiliyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık - TAK

Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler'in Meclis Genel Kurulu'na sunduğu Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi'nin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliği ile onaylandı.

Vatandaşın bu cezaları ödemekte zorlandığını ve konunun mahkemelere kadar düşerek mahkeme gündemini meşgul ettiğini belirten Zeki Çeler, "Belediyeler Değişiklik Yasa önerisi ile park cezalarının asgari ücretin yüzde 10'undan yüzde 5'ine çekilmesini öneriyoruz" dedi.

Park cezalarından elde edeceği gelirin yarısından feragat etme pahasına vatandaşları düşünerek önemli bir adım atan LTB Başkanı Harmancı, "Park cezaları, benim için bir gelir kapısı değil. Ben öyle görmüyorum, benim isteğim daha rahat denetim yapabilmektir" şeklinde konuştu.

Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler'in Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi'nin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi dün Meclis Genel Kuruluna sunuldu. Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi'nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliği ile onaylandı. Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi'nin öncüsü Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, park cezaları konusunda dünyadaki tüm uygulamaların farklı olduğunu vurgulayarak, "Geliri bizim ülkemize göre ülkelerde park cezaları 30 euro gibi bir miktardır. Şu anda yeni asgari ücretle birlikte park cezası oranı 202 TL gibi bir miktara denk geliyor ve vatandaşlar, kesilen bu cezaları ödemiyor. Günün sonunda bu basit park cezaları mahkemeyi gereksiz yere meşgul ediyor" dedi.

"PARK CEZALARI BENİM İÇİN BİR GELİR KAPISI DEĞİL"

Park cezalarından elde edeceği gelirin yarısından feragat etme pahasına vatandaşları düşünerek önemli bir adım atan LTB Başkanı Harmancı, "Park cezaları benim için bir gelir kapısı değil. Ben öyle görmüyorum, benim isteğim daha rahat denetim yapabilmektir" şeklinde konuştu.

"DEREBOYU HARİCİNDE HİÇBİR BÖLGEDE PARK YERİ SIKINTISI YOK"

Lefkoşa'da Dereboyu olarak bilinen Osman Paşa ve Mehmet Akif Caddeleri dışında hiçbir bölgede park yeri sorunu bulunmadığını savunan Mehmet Harmancı, Surlariçi bölgesinde Girne Kapısı'ndan itibaren birçok park yeri bulunduğunu fakat bölgede özellikle vatandaşların park yeri ücretlerinden rahatsızlığını dile getirdiğini ifade etti. "Park yeri ücretleri adeta karaborsaya döndü. Bölge canlandıkça, bölgeye hareket geldikçe bunu fırsat bilen bazı otopark işletmecileri henüz otoparka girişte 8 TL talep eder hale geldi. Keşke bizim buna müdahale etme yetkimiz olsaydı fakat hükümetin bu konuda adım atması gerekiyor" diyen Mehmet Harmancı, Metropol yolu olarak bilinen bölgedeyse büyük ve ücretsiz 2 otopark olduğunu fakat insanların yürümeyi tercih etmeyerek dükkanların önüne araçlarını park etmelerinden, bu otoparkların boş kaldığını ifade etti.

"TC BÜYÜKELÇİLİĞİ FİDANLIĞI VERMEYİ KABUL ETMİYOR"

TC Büyükelçiliği'ne ait, Dereboyu'nda bulunan fidanlığın belediyenin temin edeceği başka bir bölgeye taşınması kaydıyla elçilikten talep edildiğini söyleyen Mehmet Harmancı, fidanlığın otopark haline dönüştürülmesi için burayı elçilikten talep ettiklerini fakat elçiliğe 3 kez yazı göndermesine rağmen olumlu bir yanıt alamadığını ifade etti. Dereboyu'nda farklı noktalarda büyük üç arsa bulunduğunu kaydeden Harmancı, "Bu araziler özel mülk, mal sahipleri arsalarının etrafını telleyip kapısını kilitlediler. Bu arsaların otopark olarak kullanılması için çok kez talepte bulunduk. Gerekirse siz otopark haline getirin işletin dedik, onu da kabul etmediler. Ne bu arazileri kullanıyorlar ne de kullandırıyorlar ama özel mülk olduğu için elimizden bir şey gelmiyor" dedi.

ÇELER: "KESİLEN PARK CEZALARI YÜKSEK"

Öneri sahibi Zeki Çeler, değişiklik önerisini LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile hazırladıklarına dikkat çekerek, trafikte yanlış parkın önemli bir sorun olduğunu ancak yeterli park yeri olmadığı dikkate alındığında kesilen park cezalarının yüksek olduğunu ifade etti.

Vatandaşın bu cezaları ödemekte zorlandığını ve konunun mahkemelere kadar düşerek mahkeme gündemini meşgul ettiğini belirten Zeki Çeler, "Bu yasa değişiklik önerisi ile park cezalarının asgari ücretin yüzde 10'undan yüzde 5'ine çekilmesini öneriyoruz" dedi.

ŞAHALİ: "BELEDİYELERİN TRAFİKLE İLGİLİ BİRİMLERİ YETERSİZ"

CTP Milletvekili Erkut Şahali de öneriyle ilgili olumlu oy vereceklerini ancak esas olanın yurttaşın trafik kurallarına uygun hareket etmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Belediyelerin trafikle ilgili birimlerinin yetersiz olduğuna işaret eden Şahali, yol ve trafik konusunda eksiksiz bir şekilde denetime ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Caydırıcı tedbirlerin önemine dikkat çeken Şahali bütünlüklü bir yaklaşımla hareket edilmesi gerektiğini anlattı. Şahali, şehir içinde yeterli otopark alanlarının olmamasının hem yaya hem ulaşım güvenliğini riske edecek hareketlere zemin olmaması gerektiğini anlattı.

TATAR: "CEZALARIN TOPLANDIĞI FONUN, SABİT KAMERALARIN ALINMASI İÇİN KULLANILMAMASI GEREKİYOR"

UBP Milletvekili Ersin Tatar da öneriye destek verdiklerini ancak otopark yeri eksikliğinin ülkede büyük bir sıkıntı olduğuna işaret etti. Kayıtlı 177 bin araç bulunduğunu ve 28 bin aracın da seyrüseferi çıkmamış olarak bulunduğunu aktaran Tatar, şehir ve planlama dairesinin belediyelerle birlikte daha fazla otopark yapılması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Tatar, cezaların toplandığı fonun, sabit kameraların alınması için kullanılmaması gerektiğini söyledi.

DENKTAŞ: "GİRNE, MAĞUSA VE LEFKOŞA'DA YOL KENARLARINDA PARK İMKANI SAĞLANMALI"

DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise başka ülkelerde park cezalarının çok daha yüksek olduğuna işaret etti ancak öneriye olumlu baktıklarını söyledi. Denktaş, Girne, Mağusa, Lefkoşa'ya kısa vadeli ve yol kenarlarına gerekirse ücretli park imkanı verilmesi gerektiğini de kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.