İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Üretici ve tüketiciyi koruyan "Hal Yasa Tasarısı"nın çıkarılması bekleniyor

Üretici ve tüketiciyi koruyan "Hal Yasa Tasarısı"nın çıkarılması bekleniyor

Cumhuriyet Meclisi'ne sevk edilen "Hal Yasa Tasarısı" bir türlü görüşülerek Meclis Genel Kurulu'na sevk edilemedi. Üretici ve tüketiciyi koruyan bu yasanın bir an önce çıkarılması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 26/02/17 09:29
okuma süresi: 5 dak.
Üretici ve tüketiciyi koruyan "Hal Yasa Tasarısı"nın çıkarılması bekleniyor
A- A A+

Cumhuriyet Meclisi'ne sevk edilen "Hal Yasa Tasarısı" bir türlü görüşülerek Meclis Genel Kurulu'na sevk edilemedi. Üretici ve tüketiciyi koruyan bu yasanın bir an önce çıkarılması bekleniyor.

Daha çok sebze ve meyveyi ve bunları üreten üreticileri ilgilendiren yasanın çıkmasıyla, üreticinin ürettiği malı değerinde satarak, zarar etmesi önlenmiş olacak. Üreticilerden yok pahasına aldıkları ürünü bir kaç katına market ve alışveriş merkezlerine satarak işin kaymağını yiyen komisyonculara fırsat vermeyecek bir düzenleme olarak görülen yasa halen Cumhuriyet Meclisi'nde bekliyor.

Cumhuriyet Meclisi'nde bekletilen "Hal Yasası" bir türlü Genel Kurula sevk edilip görüşülemiyor. Üreticiyi doğrudan ilgilendiren bu yasanın bir an önce çıkarılması için milletvekillerinin ivedilikle yasayı genel kurula sevk etmesi bekleniyor. Cumhuriyet Meclisi'ne giden Star Kıbrıs, milletvekillerine "Hal Yasası'nı" sordu;

Hüseyin ERÇAL (CTP Milletvekili): Hal yasası 2014 yılında benim tarafımdan meclise sunulan bir yasa tasarısıydı. Çalışmalar devam etti ama o sıra araya seçimler girdi. Bugüne kadar da takibini yapmama rağmen her sorduğumda hazırlandı, bitmek üzere, bitiyor ifadeleri kullanıldı. Yılbaşından sonra da çıkacağı söylendi, bekliyoruz inşallah olacak. Ne yazık ki, meclisimizin yapısı yasaların çıkarılmasında, hatta ve hatta çok önem arz eden yasaların çıkarılmasında ağır aksak gidiyor, bir takım siyasi ve kişisel hesaplar bunların gecikmesinde rol oynuyor. Hal Yasası bahçeden tüketiciye kadar, temel tüketim maddesi olan gıda ürünlerinin kontrol altına alınacağı bir yasa olacak. Halk sağlığı açısından çok önemli bir yasa ve de ekonominin kayıt altına alınmasında önemli bir faktör olacak. Özellikle bahçeden çıkıp her kademede kontrolden geçip tüketiciye sunulan ürünler her bakımdan raptı zapt altına alınacaktır. Hal yasası çağdaş ülkelerde olması gereken ve bizim geç kaldığımız bir yasadır.

Ali PİLLİ (UBP Milletvekili): Ülkemizde yapılması zorunlu olan ciddi yasalardan biridir hal yasası. Bu yasa sayesinde hem üretici hem de tüketici korunmuş olacak. Bu yasa sayesinde üretimden tüketiciye uzanana kadar hem fiyat kontrol hem de sağlık açısından her türlü kontrolden geçecek bir sistemin yürütülmesine olanak sağlayacak. Umarım kısa sürede bu yasayı meclisimizden geçiririz.

Nazım ÇAVUŞOĞLU (Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı): Hal Yasası maalesef çok gecikmiş bir yasadır, halkın denetimli bir ürün tüketmesinin önünde engel hem de bizim istatistiki kayıtlarımız açısından bir engel. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de olması gereken bir yasa. Biz UBP-DP Hükümeti olarak bu yasayı meclisten geçirme niyetindeyiz. Bu yasanın asıl sorumlusu Ekonomi Bakanlığı olmasına rağmen biz Tarım Bakanlığı olarak bir çok ürünümüzü ilgilendirdiğinden yasanın hayat bulması açısından destek veriyoruz.

Menteş GÜNDÜZ (Bağımsız Milletvekili): Bu yasa benim komite başkanlığım sırasında da çok önem arz eden bir yasaydı. Halkımıza Avrupa standartlarında yaşam kalitesine kavuşması için illaki Avrupa Birliğine girmesi beklenmemeli. Bu hal yasası çok anlamlı, ürünün nereden geldiği, nerede yetiştiği, cinsi, türü miktarı belirtilmiş olur. Bunun yanında zirai ilaçların denetimini ilgilendiren yasanın da bir an önce halk sağlığı açısından çıkması gerekiyor.

Hüseyin ANGOLEMLİ (TDP Milletvekili): Üretici ve tüketiciyi ilgilendiren ve çok önemli olan bu yasanın bir an evvel çıkması gerekiyor. Tüketici güveneceği, ucuz, sağlıklı ve kaliteli ürünü tüketmek istiyor. Üretici de diğer aracıların elinde oyuncak olmayı istemiyor, tarla ve bahçede ürettiği malın gerçek değerinde satılmasını isteyen üretici aslan payının aracıya gitmesine karşı çıkıyor. İşte tüm bunların giderilmesinde önemli bir faktör olarak görünüyor Hal yasası. Şu anda mecliste bekletilmekte olan Hal Yasası, hükümet tarafından bir an evvel ivedilikle ele alınmalı. Birkaç gün önce Ekonomi Bakanı Sunat Atun benim sorum üzerine kürsüye çıkarak, " evet bizde sizin gibi düşünüyoruz ve Hal yasası ile ilgili çalışmaları başlatacağıma söz veriyorum" dedi. Biz de bu sözün takipçisi olacağımıza söz veriyoruz.

Haluk Doğandor - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.