İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Halk sağlığı Allah'a emanet

Halk sağlığı Allah'a emanet

Devlet Laboratuarı'nda meydana gelen yangın nedeniyle KKTC'de 2 aydır besin ve adli analizlerin yanı sıra damacana suların da analizi yapılamıyor

Yayın Tarihi: 26/02/17 11:40
okuma süresi: 4 dak.
Halk sağlığı Allah'a emanet
A- A A+

EN SON 2 AY ÖNCE ANALİZ YAPILDI:

Devlet Laboratuarı'nda 22 Aralık akşamı çıkan yangın neticesinde üç bölüm ciddi hasar gördü. Cihazlar kullanılmaz hale geldi, Reaktifler yandı. KKTC'de 2 aydır besin ve adli analizlerin yanı sıra damacana suların da analizi yapılamıyor

HARMANCI: "AÇIKLAMA YAPSINLAR":

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı: Devlet Laboratuarı'nda çıkan yangın neticesinde doğan olumsuzluk sebebi ile 2 aydır damacana su analizleri yapılamıyor. En son analiz Aralık ayında yapıldı. Yetkililerin bizi bilgilendirmesi lazım. Laboratuarda çalışmalar uzayacaksa biz de ona göre alternatif üretelim

Devlet Laboratuarı'nda, depo olarak kullanılan bodrum katında 22 Aralık akşamı meydana gelen yangın neticesinde 1.5 milyon Dolar değerinde cihaz yanarak kullanılmaz hale geldi. Yangında analizlerde kullanılan ve halk arasında kimyasal ilaç olarak bilinen Reaktifler de yandı. Yangından zarar gören 3 bölüm kullanım dışı kaldı.

Devlet Laboratuarı'nda 23 Ocak 2017 tarihinde gıdalarda pestisit kalıntı analiz yapılmaya başlandı. Ancak çıkan yangın sonucu kullanılmaz duruma gelen besin ve adli tahlillerin yapıldığı iki bölüme halen bir müdahalede bulunulmadığından bu analizler yapılamıyor.

KKTC'de 22 Aralık 2016 tarihinden beri besin ve adli analizlerin yanı sıra damacana suların da analizi yapılamıyor.

Belirsizlik sürüyor

Devlet Laboratuarı'ndaki yangın olayının üzerinden 2 ay geçti. Geçen süreçte yangın neticesinde ortaya çıkan kimyasal atıklar Türkiye'den gelen ekiplerin uzmanlığında temizlendi, atıklar AB mevzuatına uygun olarak taşındı. Laboratuarın merkezi sistemi elden geçirildi. Kirlilik tespit edilen bölümlerde merkezi sistem sökülerek devre dışı bırakıldı.

Yangın neticesinde kullanılamaz duruma gelen üç bölüme halen daha müdahale edilemedi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin polis raporu ise halen çıkmadı.

Laboratuarın yangın sonrasında kullanım dışı kalan bölümlerin ne zaman onarılacağı bilinmiyor.

Harmancı: En son Aralık ayında analiz yapıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, damacana suların analizinin aylık olarak yapıldığını belirterek en son analizin Aralık 2016 tarihinde yapıldığını kaydetti.

Harmancı, Devlet Laboratuarı'nda yangın neticesinde oluşan hasarın bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak bu yöndeki çalışmaların ne zaman tamamlanacağı hakkında da yetkililerin açıklama yapması gerektiğini dile getirdi.

Mehmet Harmancı, şunları söyledi: "Devlet Laboratuarı'nda çıkan yangın neticesinde doğan olumsuzluk sebebi ile 2 aydır damacana su analizleri yapılamıyor. En son analiz Aralık ayında yapıldı. Yetkililerin bizi bilgilendirmesi lazım. Laboratuarda çalışmalar uzayacaksa biz de ona göre alternatif üretelim."

Duygu Alan - Havadis

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.