İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Başel: "Devletin yaşlılara yönelik politikası yok"

Başel: "Devletin yaşlılara yönelik politikası yok"

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, ülkemizde yaşlıların birey olma hakkına saygı duyulmadığını belirterek, devletin yaşlılara yönelik politikasını geliştirmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 23/03/17 06:56
okuma süresi: 5 dak.
Başel: "Devletin yaşlılara yönelik politikası yok"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, ülkemizde yaşlıların birey olma hakkına saygı duyulmadığını belirterek, devletin yaşlılara yönelik politikasını geliştirmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin yaşlılara yönelik politikasının yetersiz olduğunu ifade eden Başel, yaşlıların her yıl 'sağ olduklarını kanıtlamak için' devlet dairesine belge götürmesinin işkence olduğunu ve devletin yaşlılara verdiği maaşın sadakaya benzediğini kaydetti.

Huzurevlerinin sağlıklı bir şekilde denetlenmediğine de değinen Başel, huzurevlerinde çalışanların yeterlilik ve uzmanlık durumlarının kontrol edilmediğini söyledi.

Ülkemizde yaşlıların kendi canlarına kıymasının çok büyük bir sıkıntı olduğunun altını çizen Başel, yaşlıların fikirlerini söylediği veya yaştan kaynaklı bir şekilde yavaş hareket ettiği zaman toplumda saygı ile karşılanmamasının ve susturulmasının yaşlılara yönelik 'duygusal istismar' olduğunu belirtti.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, Yaşlılar Haftası'nın kutlanmasının ve yaşlıların sadece bu haftada hatırlanmasının anlamsız olduğunu belirterek, yaşlıların yaşama hakkına her zaman saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Ülkemizde yaşayan yaşlıların canına kıymasının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Başel, yaşlılara yönelik devlet politikası olmamasından yakındı.

Yaşlıların en büyük sorununun sağlık ve yalnızlık olduğunu bildiren Başel, devletin yaşlıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamalar yapmasının yanı sıra toplumun da bu yönde bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"ÜLKEMİZDE YAŞLI POLİTİKASI YOK"

Yaşlılar Haftası kutlamalarının anlamsız bir uygulama olduğunu belirten Başel, yaşlıların sadece bir hafta değil; her gün değer görmesi gerektiğini söyledi. Ülkemizde yaşlılar için sunulan sosyal hizmetlerin yetersiz olduğuna değinen Başel, "Ülkemizde yaşlı politikası yok. Son zamanlarda Girne'de yaşayan 4 yaşlının canına kıyması çok büyük bir sorundur. Yaşlıların canına kıyması, devletin ve toplumun yaşlılara değer vermediğinin göstergesidir. Yaşlıların yaşama hakkına, birey olmalarına duyulan saygı yok denecek kadar az. Kimsesiz yaşlılar, huzurevlerine veriliyor ancak devlet, özel huzurevlerini sağlıklı bir şekilde denetlemiyor. Huzurevlerinde çalışan kişilerin yeterlilik ve uzmanlık durumları kontrol edilmiyor. Evlerinde yaşayan yaşlılar ise maaş alabilmek için her yıl sağ olduğunu kanıtlamak zorunda. Bu uygulama yerine devlet yetkilileri yaşlıların evine giderek sağ olduklarını belgelemeli. Bu uygulama, yaşlılar için büyük sıkıntı arz ediyor. Devletin yaşlılara verdiği maaş ise asgari ücretin altında bir miktar, sadaka niteliğinde... Devletin mevcut yaşlı politikası uygulaması yanlış ve eksik" şeklinde konuştu.

"YAŞLILARA 'DUYGUSAL İSTİSMAR' UYGULANIYOR"

Yaşlıların en büyük sorununun sağlık ve yalnızlık olduğunu bildiren Başel, devletin, yaşlıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamalar yapmasının yanı sıra toplumun da bu yönde bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yaşlıların birey olma hakkının gözetilmeden toplum içinde yaşaması gerektiğini kaydeden Başel, sözlerine şöyle devam etti:

"Ailelerinin yanında kalan yaşlılar, fikrini söylediği veya soru sorduğu zaman çocukları tarafından 'Sen ne anlarsın?' diyerek susturuluyor veya trafikte yavaş hareket ettikleri zaman 'Sen neden evden çıktın?' düşüncesi oluşuyor. Bunlar, yaşlılara uygulanan duygusal istismardır. Ailelerin bu noktada çocuklarına yaşlıların ve engellilerin yaşamlarına saygı duymayı ve onlarla vakit geçirmesi gerektiğini öğretmesi gerekiyor. Toplumda bu konu hakkında bilinçsizlik var."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.