İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Denizlerimizdeki balıklar bitti bitiyor

Denizlerimizdeki balıklar bitti bitiyor

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, barınak ve diğer sorunlarının yanında, balıkçılık sektörü ile asıl sorunun ülkemiz denizlerinde balık miktarının hızla azalması olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 26/03/17 09:52
okuma süresi: 5 dak.
Denizlerimizdeki balıklar bitti bitiyor
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, barınak ve diğer sorunlarının yanında, balıkçılık sektörü ile asıl sorunun ülkemiz denizlerinde balık miktarının hızla azalması olduğunu söyledi.

Yaşanan küresel ısınmanın da balık sayısının azalmasının nedenleri arasında olduğunu ifade eden Atakan, ancak bu global sorunun yarattığı hasarın etkilerini arttıran birçok neden de ülke yetkiliklerinin duyarsızlığı ile katmerlendiğini ifade etti.

Denizlerdeki yasadışı avlanmanın ciddi bir sorun olduğunu anlatan Atakan, kural dışı avlanmanın denizdeki dengeyi bozduğunu söyledi.

Devletin, balıkçılara sadece balon balığının Hayvancılık Dairesi'ne teslim edilmesi sonucunda sağladığı destek için müteşekkir olduklarını belirten Atakan, diğer taraftan mazot ve diğer yardımlara itina edilmesi gerekliliği üzerinde durdu.

Özellikle denizlerdeki küçük boyutta ve doğum zamanındaki balıkların avlanmasının balıkların üremesine ciddi şekilde zarar verdiğini kaydeden Atakan, "Küçük balıklar avlanıyor ve restoranlara satılıyor. Yetkililer buna şahit olmasına veya bunu bilmesine rağmen buna göz yumuyor" dedi.

Siyasilerin sadece oy zamanı sorunlara çözüm bulmak için söz verdiklerini ancak balıkçıların sorunlarına kulak asmadıklarını belirten Atakan, "Siyasiler şovmenlik yapıyor" açıklamalarında bulundu.

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, Mağusa Limanı'nda balıkçıların barınak sorununa çözüm bulunmaması sonucunda eylem yapacaklarını söyledi.

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan,Mağusa Limanı'nda balıkçıların yaşadığı sıkıntılara değindi.

Devlet yetkililerinin, balıkçıların yaşadığı barınak sorununa çözüm bulmaması sonucunda eylem yapacaklarını bildiren Atakan, siyasilerin sadece seçim dönemlerinde sorunlarına çözüm bulacağı yönünde söz verdiklerini ancak daha sonra sıkıntılarına kulak asmadığını belirtti.

"Siyasiler şovmenlik yapıyor"

Mağusa Limanı'nda balıkçılara ayrılan yerin 1974'ten beri aynı olduğunu ifade eden Atakan,"Nüfus arttı, balıkçılıkla geçimini sağlayan insan sayısıarttı, deniz taşıtlarının sayısı arttı, ancak balıkçıların barınak sorununa çözüm üretilmedi. Ayrılan yer balıkçıları ve taşıtlarını sığmıyor. Bu konuda defalarca yetkililere şikayetlerimizi bildirdik. Seçim zamanı oy almak için gelen siyasiler söz veriyor ancak sözlerini tutmuyorlar. Siyasiler sadece şovmenlik yapıyor" dedi.

"KKTC'de eylem yapmadan hiçbir soruna çözüm üretilmez"

Balıkçıların sorunlarına çözüm bulunmaması halinde eylem yapacaklarını belirten Atakan sözlerine açıklamalarına şöyle devam etti: "Eğer böyle devam ederse ve barınak sorununa çözüm bulunmazsa eylem yapma planımız var çünkü KKTC'de eylem yapmadan hiçbir soruna çözüm üretilmez. Daha önce de söylediğimiz gibi limanı kapatarak eylem yapma planımız var. Ülkemizde her şey şiddetle çözülüyor. Özellikle ticari balıkçılık yapan insanlar teknelerini koyacak ve tamir edecek yer bulamıyor. Bu insanları mağdur ediyor. Madem balıkçılık sektörü var, barınak da ona göre geliştirilmeli, düzenlenmeli. Devletin, balıkçılara sadece balon balığının Hayvancılık Dairesi'ne teslim edilmesi sonucunda sağladığı destek için teşekkür ederiz ancak mazot ve diğer yardımlara da itina gösterilmeli ve balıkçılara destek verilmeli…"

"Yetkililer avlanan küçük balıkların restoranlara satılmasına göz yumuyor"

Geçen yıllara göre denizlerimizdeki balık sayısının azaldığına dikkat çeken Atakan, bunun nedeninin küresel ısınma yanı sıra yanlış avlanma şekli ve denizlerdeki kirliliğinin olduğunu söyledi. Özellikle denizlerdeki küçük boyutta ve doğum zamanındaki balıkların avlanmasının balıkların üremesine ciddi şekilde zarar verdiğini kaydeden Atakan, "Küçük balıklar avlanıyor ve restoranlara satılıyor. Yetkililer buna şahit olmasına veya bunu bilmesine rağmen buna göz yumuyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.