İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Özel güvenliğe 'silah kullanma izni' yolda!

Özel güvenliğe 'silah kullanma izni' yolda!

Kıbrıs Postası'nın "Özel güvenlik yasa bekliyor" haberiyle geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği Özel Güvenlik Yasası süreci hız kazandı… Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası ile özel güvenlik görevlilerine ateşli silah bulundurma izni verilmesi gündemde…

Yayın Tarihi: 27/03/17 07:00
okuma süresi: 9 dak.
Özel güvenliğe 'silah kullanma izni' yolda!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Kıbrıs Postası'nın "Özel güvenlik yasa bekliyor" haberiyle geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği Özel Güvenlik Yasası süreci hız kazandı… Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası ile özel güvenlik görevlilerine ateşli silah bulundurma izni verilmesi gündemde…

Yasaya göre yalnızca bankalar ve benzeri alanlarda değil; para ve değerli eşya transferi ile kamusal alanda hizmet veren kritik bina, tesis ve bölgelerde görev yapan özel güvenlik görevlileri de ateşli silah bulundurabilecek.

Özel güvenlik alanında gerçekleştirilecek tüm faaliyetler, kurulacak Özel Güvenlik Komisyonu tarafından yürütülecek. Komisyon aracılığı ile ülkedeki tüm özel güvenlik faaliyetleri ve özel güvenlik sektörü kayıt altına alınacak ve denetlenecek.

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişi, Polis Genel Müdürlüğü tarafından verilecek temel, teorik ve pratik eğitim ve silah eğitiminden oluşan bir eğitim sürecinden geçecek. Özel güvenlik adayı, yine Polis Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavlara katılarak yeterlilik belgesine hak kazanması halinde görev yapabilecek.

Kıbrıs Postası'nın "Özel güvenlik yasa bekliyor" haberiyle geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği Özel Güvenlik Yasası süreci hız kazandı. Söz konusu yasa, kısa bir süre içerisinde Meclis Genel Kurulu'nun gündemine taşınıyor. Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi'nde geçtiğimiz gün madde madde görüşülen "Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı"nın kısa bir süre içerisinde Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelmesi bekleniyor. Özel güvenlik sektöründe hizmet veren firmaların uzun bir süredir bekledikleri ve kapsamlı bir şekilde hazırlanan yasa tasarısı, özel güvenlik görevlilerine özel eğitim ve silah taşıma izni verilmesi dahil çeşitli önemli kararlar içeriyor.

ÖZEL GÜVENLİK KOMİSYONU KURULUYOR

Yasaya göre, özel güvenlik alanında gerçekleştirilecek tüm faaliyetler, kurulacak 'Özel Güvenlik Komisyonu' tarafından yürütülecek. Söz konusu komisyon, İçişleri Bakanı tarafından görevlendirilecek İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığı'nda ilgili ilçenin kaymakamı, Polis Genel Müdürü veya temsilcisi, ekonomi işleri ile görevli bakanlık temsilcisi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi tarafından oluşturulacak. Özel Güvenlik Komisyonu aracılığı ile ülkedeki tüm özel güvenlik faaliyetleri ve özel güvenlik sektörü kayıt altına alınacak. Özel güvenlik firmaları, İçişleri Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü tarafından 6 ayda bir, evrak üzerinden ve fiziki olarak denetlenecek.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLERİNE ATEŞLİ SİLAH BULUNDURMA İZNİ VERİLECEK

Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası ile özel güvenlik görevlerine ateşli silah bulundurma izni verilmesi de gündeme geliyor ancak ateşli silah, yalnızca bankaların ve benzeri işle iştigal eden şirketlerin para ve değerli eşya transferinde ve kamusal anlamda hizmet veren kritik bina, tesis ve yerlerde görev yapan özel güvenlik görevlileri tarafından bulundurulabilecek.

ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ ATEŞLİ SİLAH ALAMAYACAK VE BULUNDURAMAYACAK

Yasa yürürlüğe girdikten sonra, koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, korunacak kurum tarafından temin edilebilecek. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamayacak ve bulunduramayacak ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya transferi ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere komisyonun önerisi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Ateşli Silahlar Yasası'na uygun olarak silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilecek. Silahlı özel güvenlik görevlileri, silahlarını görev alanı dışına kesinlikle çıkaramayacak. Aksi yönde bir eylem suç sayılacak.

ÖZEL GÜVENLİK FİRMASI KURABİLMEK İÇİN ÖNEMLİ KRİTERLER...

Yapılacak yasal düzenleme ile bir şirketin özel güvenlik alanında faaliyet gösterebilmesi için faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunluluğu getirilecek. Özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerine, özel güvenlik görevlileri için belirtilen şartları taşıma zorunluluğunun yanı sıra yöneticilerinin dört yıllık yüksekokul mezunu olmaları ve özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamaları şartı da aranacak.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE GÖZALTINA ALMA YETKİSİ VERİLİYOR

Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası ile özel güvenlik görevlilerine, kişilerin üzerini dedektör ile arama, şahısları X-ray cihazından geçirme, görev alanında suç işleyen bir kişiyi 'polis olay yerine intikal edene kadar' gözaltına alma, gerektiği yerde zor kullanma, suça ilişkin emareye el koyma ve havalimanı gibi toplu ulaşım tesislerinde elle kişilerin üzerini 'polis gözetiminde' arama yetkisi de verilecek. Özel güvenlik görevlileri, kendilerine verilen bu yetkileri sadece görevli oldukları süre içerisinde ve görev alanlarında kullanabilecekler.

HERKES ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLAMAYACAK

KKTC vatandaşı, en az lise veya dengi okul mezunu, erkek adaylarda askerlik görevini bitirmiş, herhangi bir suçtan hapis cezasına çarptırılmamış veya affa uğramış olsalar dahi devlete karşı suç işlememiş, aynı zamanda rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, irtikap, hileli iflas, kumar, uyuşturucu, ırza geçme ve benzeri yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş yurttaşlar, özel güvenlik görevlisi olabilecek. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için 18 yaşından büyük olmak şartı da getirilirken, 21 yaşından küçük özel güvenlik görevlileri, ateşli silah taşımayı gerektiren görevlere getirilemeyecek. Yasaya göre, hakkında yapılacak güvenlik araştırmasında bir olumsuzluğa rastlanmayan, kamu haklarından yasaklı olmayan, görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile özrü bulunmayan ve özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar da özel güvenlik görevlisi olabilecek.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLMAK İSTEYEN KİŞİ, EĞİTİM ALACAK VE SINAVA KATILACAK

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen bir kişi, temel teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşan bir süreçten geçecek. Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezunlarda, silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Özel güvenlik eğitimi, ücret karşılığında Polis Genel Müdürlüğü tarafından verilebileceği gibi bakanlığın izni ile Polis Genel Müdürlüğü'nün denetiminde kurulacak özel eğitim kurumlarınca da verilebilecek. Özel güvenlik eğitimi sonunda başarılı olanları tespit etmek amacıyla yapılacak sınavlar ise Polis Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ, GÜVENLİK HİZMETLERİ DIŞINDA BAŞKA HİÇBİR İŞTE ÇALIŞTIRILAMAYACAK

Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen bir kişi, koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka hiçbir işte çalıştırılamayacak. Ayrıca, görevini yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya hayatını kaybeden özel güvenlik görevlisinin yasal mirasçılarına, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat verilecek.

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİ YASASI İLE AĞIR CEZALAR DA ÖNGÖRÜLÜYOR

Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası'nın hayata geçmesiyle, yasaya aykırı davranışta bulunan özel güvenlik firma yetkilileri ve özel güvenlik görevlileri için ağır cezalar öngörülüyor. Çeşitli suçlar için 3 ay ile 2 yıla kadar hapis cezası öngören yasa, asgari ücretin 20 katına kadar da para cezası da getiriyor. Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle ilgili işledikleri suçlarda, kamu görevlisi gibi cezalandırılacaklar. Aynı şekilde özel güvenlik görevlilerine karşı, kendilerinin görevlerinden dolayı suç işleyenler de 'kamu görevlisine karşı suç işlemiş şekilde' cezalandırılacak.

İlgili haber:
'Özel güvenlik' yasa bekliyor

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.