İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Levent Çağdal: "Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok"

Levent Çağdal: "Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok"

Levent Çağdal, "zaten hali hazırda birçok fon akaryakıt üzerinden tahsil ediliyor, seyrüsefer harcı da bunun üzerine dahil edilebilirdi. Bunun için çipli sisteme ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok" şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 28/03/17 06:58
okuma süresi: 6 dak.
Levent Çağdal: "Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Levent Çağdal, "zaten hali hazırda birçok fon akaryakıt üzerinden tahsil ediliyor, seyrüsefer harcı da bunun üzerine dahil edilebilirdi. Bunun için çipli sisteme ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok" şeklinde konuştu.

Sadece araçlar için değil, ısınma amacıyla, fırınlar için, traktörler için, jeneratörler için ve su motorları için de akaryakıt alındığını belirten Çağdal, çipli sisteme geçilmesinin ardından sobalara, fırınlara ve jeneratörlere nasıl akaryakıt verileceğinin öngörülemediğini de sözlerine ekledi.

Yasa tasarısı hazırlanırken benzinciler birliğinin çağrılarak hiçbir şekilde kendilerinden görüş alınmadığını, fikirlerinin sorulmadığını söyleyen Levent Çağdal, "bu sistem değişikliği konusunu biz de basından öğrenip yasa tasarısını bulup inceledik" diyerek yeni sistemin pratikte uygulanmasında sorunlar yaşanacağını ifade etti.

Araç sahiplerinin yol kullanım vergisi olarak bilinen seyrüsefer harcının direkt ödenmesi yerine, tüketilecek akaryakıt yoluyla tahsilini öngören yasa tasarısı hazırlandı. Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, tasarının yasalaşmasıyla gündeme gelecek uygulamanın, seyrüsefer vergisinin yerini alacağını ifade etmişti. "Yol Kullanımının ve Emisyonun Vergilendirilmesi Yasa Tasarısı" adıyla hazırlanan tasarı, "Akaryakıtın ve akaryakıt kullanımından kaynaklanan emisyonun vergilendirilmesi ve yol kullanımı ve emisyon vergisinin akaryakıt istasyonlarında pompalar ve akaryakıt kullanan motorlu taşıtlar üzerine monte edilen taşıt tanıma ve akaryakıt kullanım tespit sistemleri vasıtasıyla denetlenmesi" amacını taşıyor.

Seyrüsefer harcının ortadan kalkmasıyla birlikte kurulacak olan yeni sistemde seyrüsefer harcı akaryakıt istasyonu pompaları ve akaryakıt kullanan motorlu taşıtlar üzerine monte edilen taşıt tanıma ve akaryakıt kullanım tespit sistemi üzerinden tahsil edilecek. Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, kurulacak olan yeni "çipli" sistemin en önemli ayağı olan akaryakıt istasyonlarının yeni sisteme bakış açısıyla ilgili görüşlerini Kıbrıs Postası ile paylaştı.

"100 TL'LİK AKARYAKIT ALDIĞINIZ ZAMAN BUNUN 60-65 TL'Sİ VERGİYE GİDİYOR"

Akaryakıt üzerinden hali hazırda birçok vergi alındığını ifade eden Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, "örneğin 100 TL'lik akaryakıt aldığınız zaman bunun 60-65 TL'si vergiye gidiyor" dedi. Seyrüsefer harcının akaryakıt üzerinden tahsil edilmesinin adil bir sistem olduğunu savunan Levent Çağdal, "aracını ve dolayısıyla otoyolları daha fazla kullanan araç sahiplerinin daha fazla seyrüsefer ücreti ödemesi gayet adil bir sistem" şeklinde konuştu.

"AKARYAKIT İSTASYONLARI VERGİ VEZNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR"

"Akaryakıt istasyonları vergi veznesi gibi çalışıyor" diyen Levent Çağdal, akaryakıt ücreti içerisinde bir çok fona vergi aktarıldığını belirterek, dünya da bir çok devletin akaryakıt üzerinden yüksek oranda dolaylı vergi aldığını sözlerine ekledi. Çağdal, "Avrupa'ya baktığımız zaman ülkemizdeki akaryakıt ücretleri birçok ülkeden daha uygun ama akaryakıt ücretlerini kıyaslarken vatandaşların gelirlerini de kıyaslamamız gerekiyor" dedi.

"ŞU ANDA HİÇBİR AKARYAKIT İSTASYONU KURULACAK OLAN YENİ SİSTEME HAZIR DEĞİL"

Tüm benzin istasyonlarının kendi bünyelerinde kullandığı mevcut bir otomasyon sistemi bulunduğunu belirten Levent Çağdal, şu anda hiçbir akaryakıt istasyonunun ise kurulacak olan yeni sisteme hazır olmadığını ifade etti. Çağdal, "Sistemin henüz ne olduğu belli değil. Bu sistemin maliyetinin ne olacağı ve bu maliyeti kimin karşılayacağı belli değil" diyerek bir muamma içerisinde olduklarını dile getirdi.

"BU SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNU BİZ DE BASINDAN ÖĞRENİP YASA TASARISINI BULUP İNCELEDİK"

Yasa tasarısı hazırlanırken benzinciler birliğinin çağrılarak hiçbir şekilde kendilerinden görüş alınmadığını, fikirlerinin sorulmadığını söyleyen Levent Çağdal, "bu sistem değişikliği konusunu biz de basından öğrenip yasa tasarısını bulup inceledik" diyerek yeni sistemin pratikte uygulanmasında sorunlar yaşanacağını ifade etti. Sadece araçlar için değil, ısınma amacıyla, fırınlar için, traktörler için, jeneratörler için ve su motorları için de akaryakıt alındığını belirten Çağdal, çipli sisteme geçilmesinin ardından sobalara, fırınlara ve jeneratörlere nasıl akaryakıt verileceğinin öngörülemediğini sözlerine ekledi.

"AKARYAKITTAKİ KAÇAK ÖNLENECEK DİYE HERKESİ FİŞLEMENİN ANLAMI YOK"

Seyrüsefer harcını akaryakıt üzerinden tahsil etmek için çipli sisteme ihtiyaç olmadığının altını çizen Levent Çağdal, "zaten hali hazırda birçok fon akaryakıt üzerinden tahsil ediliyor, seyrüsefer harcı da bunun üzerine dahil edilebilirdi. Bunun için çipli sisteme ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Sırf akaryakıttaki kaçak önlenecek diye herkesi fişlemenin anlamı yok. Küçücük bir adada yaşıyoruz ülkeye akaryakıt girişi ve dağıtımı iki yerden yapılıyor. Bunu denetim altına almanın zor olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.