İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

AKSA'nın ülkeye getirdiği yeni dizel santral üniteleri tepkiye neden oldu

AKSA'nın ülkeye getirdiği yeni dizel santral üniteleri tepkiye neden oldu

Ülkede vatandaşların pahalı elektrik kullanmasının nedeninin AKSA olduğunu dile getiren Kalyoncu ve Altıok, AKSA'nın mevcut sözleşmeye aykırı olarak ülkeye getirdiği yeni santral üniteleri ile kapasite artırımına gidilmesine karşı olduklarını vurguladılar.

Yayın Tarihi: 29/03/17 10:40
okuma süresi: 3 dak.
AKSA'nın ülkeye getirdiği yeni dizel santral üniteleri tepkiye neden oldu
A- A A+
Kıbrıs Postası - Sosyal Medya

Ülkemizde KIB-TEK'e ait Teknecik Elektrik Santrali'nin yanı sıra elektrik üretimi yapan AKSA enerji santraline yeni dizel santral ünitesi alımı yapılması tepkiye neden oldu. EL-SEN eski başkanı Tuluy Kalyoncu ve Akademisyen Hasan Ulaş Altıok, konuyla ilgili sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. Ülkede vatandaşların pahalı elektrik kullanmasının nedeninin AKSA olduğunu dile getiren Kalyoncu ve Altıok, AKSA'nın mevcut sözleşmeye aykırı olarak ülkeye getirdiği yeni santral üniteleri ile kapasite artırımına gidilmesine karşı olduklarını vurguladılar. Kalyoncu, konuyla ilgili olarak hükümete çeşitli sorular yöneltti.

EL-SEN eski başkanı Tuluy Kalyoncu:

"Ülkemizdeki pahalı elektrik fiyatının baş sorumlusu olan AKSA, mevcut sözleşme kapsamı dışında bugün bir santral ünitesi daha getirdi. AKSA'ya kapasite artırımı için oldu bitti ile karar üretecek hükümet, bu kararının altından kalkamaz."

"Mevcut AKSA sözleşmesi 6 asıl 2 yedek olmak üzere 8 dizel santral ünitesi içindir. Şimdi AKSA bir ünite daha getirdiğine göre akla takılan sorular:

1) KIB-TEK kendi dizel santrallerinde, AKSA'ya göre 10 kuruş daha ucuza elektrik üretebildiğine ve 10 kuruşluk üretim maliyet avantajının bir kısmı bile KIB-TEK'in yapacağı yeni santrallerin yatırım finansmanını karşılamaya yeterli olduğuna göre, Halkın daha pahalı elektrik kullanmasının baş sorumlusu AKSA'ya alım garantili veya alım garantisi olmaksızın kapasite artışına Hükümet gizlice onay mı verdi?

2) Mevcut sözleşme kapsamında önceden ülkemize getirilen üniteler, sözleşme gereği her türlü gümrük, vergi, resim harç, fon ve benzerlerinden muaf tutulmuşlardı. Eğer ortada toplumdan gizlenerek imzalanan ek bir sözleşme yoksa, getirilen santral ünitesi için devlete ödenmesi gereken bu bedeller ödenecek mi?"

Akademisyen Hasan Ulaş Altıok:

"AKSA, imzaladığı yüksek karlı sözleşmede dahi belirtilmeyen yeni bir santral ünitesi daha getirmiş. Bu AKSA'nın alım garantisini artırma ve dolayısı ile halka yıllardır ödettirilen kazığın artarak devamı anlamına geliyorsa (ki umarım öyle değildir), şimdi birileri size bunu "tek çaremiz olan Kamu Özel Ortaklığı" diye süsleyerek pazarlamaya kalkabilir, aman dikkat, inanmayın."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.