İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Sanayi tesislerinin baca gazı denetimleri yapıldı, 5 işletmeye ceza verildi

Sanayi tesislerinin baca gazı denetimleri yapıldı, 5 işletmeye ceza verildi

Turizm ve Çevre Bakanlığı bünyesinde Çevre Koruma Dairesi Bu istasyonları kullanarak KKTC genelinde 9 noktada günde 24 saat kesintisiz hava kalitesi ölçümleri yapmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 27/04/17 17:29
okuma süresi: 4 dak.
Sanayi tesislerinin baca gazı denetimleri yapıldı, 5 işletmeye ceza verildi
A- A A+

Turizm ve Çevre Bakanlığı bünyesinde Çevre Koruma Dairesi Bu istasyonları kullanarak KKTC genelinde 9 noktada günde 24 saat kesintisiz hava kalitesi ölçümleri yapmaya devam ediyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hava kalitesi ölçümleri 2002 yılında 1 gezici istasyon ile başlamış daha sonraki yıllarda ölçüm istasyonlarının sayısı 9 adete çıkarılmıştır. Bu istasyonlardaki ölçülen veriler Avrupa Birliğinin 2008/50 CAFÉ direktifine göre hazırlanan tüzük kapsamında belirlenmiştir.

Ölçüm istasyonları Lefkoşa (2 adet), Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Teknecik, Kalecik ve Alevkayası'na yerleştirilmiştir. Bunların yanında Teknecik Elektrik Santralı bacasında Ekim 2010 tarihinden beridir 24 saat kesintisiz baca gazı ölçümleri de yapılıyor.

Bu istasyonlardan alınan kesintisiz ölçüm bilgileri Çevre Koruma Dairesi'ndeki merkez bilgisayarda toplanmakta ve belirli periyodlarda değerlendirilmektedir. Hava Kalitesi Ölçüm Ağının 2010 Yılında Genişletilmesi 2010 yılı Temmuz ayından itibaren Çevre Koruma Dairesi hava kalitesi ölçüm ağı, 4 yeni ölçüm istasyonu ile 5'ten 9'a çıkarılarak genişletilmiştir. Bu bağlamda 4 adet yeni ölçüm istasyonunun ikisi Teknecik bölgesine biri ise Kalecik Köyüne yerleştirilmiştir. 1 adet ölçüm istasyonu ise Güzelyurt şehri için temin edilmiştir.

Böylelikle Güzelyurt'tan Gazimağusa'ya, Girne'den Karpaz bölgesine kadar tüm KKTC genelinde hava kalitesi sürekli olarak izlenmektedir.

Turizm ve Çevre Bakalığına bağlı Çevre Koruma Dairesi 18/2012 sayılı Çevre Yasası kapsamında sanayi tesislerini denetimlerini düzenli olarak gerçekleştirmektedir.

Konuyu Değerlendiren Bakan Fikri Ataoğlu; "Ülkemiz geneline yayılan istasyonlar ile şehir bölgeleri ile kırsal alanlarda hava kalitesi sürekli olarak izlenerek halk sağlığının korunmasına yönelik olarak belirlenmiş olan ulusal ve uluslararası standartların aşılıp aşılmadığından emin olunması Hava kirliliğinin tesbit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması yaşanabilir bir ülke yaratma adına elzemdir.

Bu ölçüm istasyonlarımız ile ülkemizin hava kalitesi yönetimi alanında ihtiyaç duyulan veri sağlanıyor.

Söz konusu ölçüm ağından toplanan veriler hava kalitesinin daha iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini göstermesi açısından bizim için belirleyicidir.Halkımızın bu alnda bilinçlenmesi adına yazılı tüzüklere uyulmasının önemini vurgulamak isterim. Çocuklarımıza temiz bir gelecek nefes alınabilir bir ülke bırakmak hepimizin görevidir. Şimdiden bizlere yardımcı olan yasayı ve tüzüklere birebir uyan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor ve uymayanları biran önce gerekli önlemleri almaya davet ediyorum " dedi.

Sanayi tesislerinin baca gazı emisyon ölçümleri gerçekleştirilerek ölçüm sonuçları Hava Kirliliğinin Kontrolu Tüzüğü kapsamında değerlendiriliyor. Bu bağlamda Çevre Koruma Dairesi 21-26 Nisan 2017 tarihleri arasında ülke genelinde 12 adet sanayi tesisinin baca gazı emisyon denetimini yaparak sonuçları tüzüğe atfen değerlendirmişlerdir.

Yapılan denetimler neticesinde 5 adet işletmeye Çevre Yasası'nın 28(2) maddesine aykırı olarak atık yağ yakmalarından dolayı aylık asgari ücret miktarında idari para cezaları verilerek, standartların korunması konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.