İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Akansoy: "Müzakereler bir yıl askıya alınsın!"

Akansoy: "Müzakereler bir yıl askıya alınsın!"

CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy gelinen noktada Kıbrıs müzakereleri için yapılacak en iyi şeyin bir yıl askıya almak olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 16/05/17 14:37
okuma süresi: 3 dak.
Akansoy: "Müzakereler bir yıl askıya alınsın!"
A- A A+
Kıbrıs Postası-Ulaş Barış

CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy gelinen noktada Kıbrıs müzakereleri için yapılacak en iyi şeyin bir yıl askıya almak olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi'nin bugünkü oturumunda konuşan Akansoy "Bugün gelinen noktada, müzakere sürecinin en azından yıl bir askıya alınması gerektiğini düşünmekteyim. Bu anlaşılır bir durumdur. Bu durumu zorlayıcı ve gerçekçi olmayan ifadelere büründürmemek gerekir" dedi.

Böylesi bir durum için beş maddelik bir de öneriler dizisi sunan Akansoy, Kıbrıslı Türkler olarak, müzakerelerin yeniden başlayacağı ve bahsedilen olgular çerçevesinde adadaki belirsizliğin ortadan kalkacağı güne kadar yapılması gerekenleri şöyle sıraladı,

  1. "Son 24 aylık sürede varılan ciddi mutabakatların BM tarafından resmi bir mutabakata dönüştürülmesi ve kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu bize, yeni dönemde sonuç alabilme zemini sağlayacak, ciddi zaman kazandıracaktır.
  2. Özellikle AB ile ekonomik ve siyasi bağlamda ilişkilerimizi kabul edilebilir bir noktaya taşımamız, canlı tutmamız gerekir. 2004 sonrası gündeme gelen "Tüzüklerin" yeniden ele alınması sağlanması gerekir. Ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkimizin her düzeyde gelişmesi için proaktif bir siyaset izlenmelidir. Gerek diplomatik girişimlerimizde gerekse Meclisten AKPA ve AP'ye giden arkadaşlarımızın bu yönde daha etkin bir rol üstlenmesini sağlamamız gerekir.
  3. Başta doğal gaz konusu olmak üzere, Türkiye ile Kıbrıslı Rumlar arasında köprü oluşturacak rol üstlenmemiz gerekir. Bu yönde şekillenen yeni şartların gerçek anlamda aktörü, öznesi olmamız gerekmektedir. Bugün doğal gaz konusunda İsrailli, Türkiyeli ve Kıbrıslı Rum iş insanları sürekli olarak temas içerisindedir. Ancak biz yokuz. Bu noktada bizlerinde yapacağı çok iş vardır. Enerji denkleminin önemli bir öznesi haline gelebilmenin imkanı şu an mevcuttur ve bu iyi değerlendirilmeli, bu yönde aktif bir siyaset izlenmelidir.
  4. Bugünden yarına daha yaşanılabilir ülke, etkin ve verimli bir kamu yönetimi ile kuzeyde AB kriterlerine olabildiğince yakınlaşacak bir strateji yaratmamız gerekir. Bu noktada Türkiye'nin AB üyeliğini stratejik bir tercih olarak nitelemesi göz ardı edilemez. Ve yukardaki siyasi, diplomatik ve yapısal girişimleri söz konusu olacaksa, bu yönde Türkiye devleti ile yakın işbirliği ve ortak vizyon geliştirmemiz gerekmektedir diye düşünmekteyim.
  5. Restleşme,böyle bir sıcak konjonktürde ciddi zarar getirecek, bilinmez riskleri gündeme taşıyacaktır. Bu yönde tüm tarafların dikkatli davranması gerektiğini tarihi bir sorumluluk gereği ifade etmek isterim."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.