İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yarın eylem yapacak!

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yarın eylem yapacak!

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri, hükümetin küçükbaş hayvancılık konusundaki politikalarını protesto etmek için yarın saat 10.30'da birlik binasında toplanarak Başbakanlık'a yürüyecek.

Yayın Tarihi: 23/05/17 13:49
okuma süresi: 5 dak.
Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yarın eylem yapacak!
A- A A+
Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri, hükümetin küçükbaş hayvancılık konusundaki politikalarını protesto etmek için yarın saat 10.30'da birlik binasında toplanarak Başbakanlık'a yürüyecek.

Birlik Başkan Alpay Orhan Güvenlier, eylem gerekçelerini açıklarken, sektörün keşmekeş içinde olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını ödeneceği açıklanan Doğrudan Gelir Desteği'ni henüz alamadıklarını" söyledi.

"Üretici her yıl bu desteğin kavgayla alıyor. Böyle olmamalı" diyen Güvenlier, "Bu senede iki kez ödenmesi gereken bir destektir. Bu para Maliye Bakanlığı'nın kasasında hazır tutulmalı. Üretici borçlanıyor, yem alıyor, çek kesiyor, bu paranın ödenmesini beklerken faiz ödüyor" ifadelerini kullandı.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine eylemle ilgili açıklama yapan Güvenlier, yarın saat 10.30'da Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) karşısındaki birlik binası önünde toplanacaklarını, ardından Başbakanlık'a yürüyeceklerini söyledi.

"EYLEM ARAÇLI DEĞİL... TOPUZLARIMIZLA, ÇANLARIMIZLA YOLLARDA OLACAĞIZ"

Eylemlerinin araçlı olmayacağını da kaydeden Güvenlier, "Topuzlarımızla, çanlarımızla yollarda olacağız. Sonuç almaz, gelişme görmezsek eylemlerimiz devam edecek" dedi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün 9 Mayıs tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında 18 Mayıs'a kadar çiftçi, hayvancı ve balıkçılara 33.8 milyon TL'lik ödeme yapılacağını açıkladığını söyleyen Güvenlier, küçükbaş hayvan üreticisinin henüz Doğrudan Gelir Desteği ödemesini alamadığını belirtti.

"DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ'NİN NE ZAMAN ÖDENECEĞİ KONUSUNDA AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvan başına 85 TL destek almasının öngörüldüğünü, ilk ödemenin 42,5 TL şeklinde yapılacağını dile getiren Güvenlier, "Bunu bile ödeyecek durumları yok, 21 TL ödeyecekler diye duyumlar aldık" dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın bu konuda üzerine düşeni yaptığını, konunun Maliye Bakanlığı'nda tıkandığını söyleyen Güvenlier, şunları ifade etti:

"Doğrudan Gelir Desteği'nin ne zaman ödeneceği konusunda açıklama bekliyoruz. 18 Mayıs'ın üzerinden günler geçti. Başbakan ödenecek diyor, Maliye vermiyor. Bu hükümet ya uyumsuz çalışıyor, ya da hükümet sektöre gerekli önemi vermiyor. Biz bunu anlayamıyoruz.

Üretici, her yıl Doğrudan Gelir Desteğini kavgayla alıyor. Böyle olmamalı. Bu senede iki kez ödenmesi gereken bir destektir. Bu para Maliye Bakanlığı'nın kasasında hazır tutulmalı. Üretici borçlanıyor, yem alıyor, çek kesiyor, bu paranın ödenmesini beklerken faiz ödüyor."

"SÜT KONUSUNDA DA SIKINTI VAR..."

Hayvan üreticilerinin yaz-kış, sıcak-soğuk demeden yılın 365 günü tatilsiz çalıştığını kaydeden Güvenlier, "Süt konusunda sıkıntı yaşıyoruz, süt bedelleri geç ödeniyor, küçükbaşın sütünü imalatçı almak istemiyor, hükümet bize sahip çıkmıyor" dedi.

"HAYVANLARIMIZI OTLATACAK MERA KALMADI"

Sektörün keşmekeş içinde olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını belirten Güvenlier, "Elimizdeki araziler alınıyor, büyük çiftliklere veriliyor. Küçükbaş hayvan üreticisi mera sıkıntısı yaşıyor. Nerdeyse hayvanlarımızı otlatacak arazi kalmadı" şeklinde konuştu.

"ÜRETİCİ HİBELERLE DESTEKLENMELİ… CİDDİ DAMIZLIK SIKINTISI VAR"

Taleplerini aktaran Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkan Alpay Orhan Güvenlier şunları belirtti:

"Küçükbaş hayvan üreticisi hibelerle desteklenmeli. Yeşil ot üretimi konusunda bize destek verilmeli. Bu, kuzu ve oğlak yetiştiriciliğinde maliyetleri düşürmek açısından da önemli.

Tarımsal alet, süt sağım sistemleri, ağılların tadilatı konusunda da destek bekliyoruz. Ciddi anlamda damızlık hayvan sıkıntısı var. Devlet Üretme Çiftlikleri devreye girmeli, hayvan ithal etmeli. Kendileri yapamıyorsa bize izin versinler, biz yapalım..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.