İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Küçükbaş hayvan üreticilerinden "Uzlaştık" açıklaması

Küçükbaş hayvan üreticilerinden "Uzlaştık" açıklaması

Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri ve çeşitli uygulamaları protesto etmek amacıyla bugün Lefkoşa'ya gelen küçükbaş hayvan üreticileri, yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından uzlaştıklarını ve eylemin askıya alındığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 24/05/17 16:56
okuma süresi: 6 dak.
Küçükbaş hayvan üreticilerinden "Uzlaştık" açıklaması
A- A A+
Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri ve çeşitli uygulamaları protesto etmek amacıyla bugün Lefkoşa'ya gelen küçükbaş hayvan üreticileri, yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından uzlaştıklarını ve eylemin askıya alındığını açıkladı.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyeleri ve köy temsilcilerinden oluşan bir heyet bugün sırasıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş'la görüştü. Görüşmelerde, Doğrudan Gelir Desteği'nin ilk taksitinin miktarı ve tarihi ele alındı.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, her iki görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Denktaş ve Çavuşoğlu'na teşekkür ederek, süreç konusunda bilgi verdi. Güvenlier, "Gerekli taahhütleri aldık. Eylemi bitirme kararı aldık. Sektörle ilgili yapılacak çalışmaları ilgiyle ve sabırla bekliyoruz" dedi.

Güvenlier, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise, DGD ödemeleri yapılıncaya değin eylemi askıya aldıklarını duyurdu.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nin bugünkü eylemi sırasında, gerek birlik, gerekse bakanlıklar önünde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlemlendi.

BİRLİĞİN UZLAŞI AÇIKLAMASI

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nin uzlaşı açıklamasında mutabık kalınan maddelere şöyle belirtildi:

"Doğrudan Gelir Desteğinin (Kulak Numarası Ödemesi) ilk taksiti olan 42.50 TL'nin tamamının Haziran ayının 15'i ile 20'si arasında ödenmesi. Girdi maliyetlerinin düşük tutulması için yemlik arpa sübvansiyesinin devam etmesi. Küçükbaş hayvancıların mandıralarının yakınındaki devlet ve/veya maliye arazilerinin küçükbaş hayvancılara otlak olarak kiralanması. Küçükbaş sütünün gerçek değerinde alımının yapılması ve SÜTEK'e giden küçükbaş sütünü artırmak için en erken zamanda ortak maliyet çalışması yapılarak fiyatlarının iyileştirilmesi."

Üreticilerin bugün yetkililere sunduğu 5 maddelik istem listesinde "küçükbaş hayvan üreticilerinin Kooperatif Merkez Bankası'na olan yemlik arpa borcunun vadesinin uzatılması" da vardı.

Ancak söz konusu üretici birliğinin mutabık kalındığını duyurduğu maddeler arasında yemlik arpa borcunun vadesinin uzatılması bulunmuyor.

İLK GÖRÜŞME TARIM BAKANI İLE

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği bu sabah ilk önce Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüştü.

Üreticiler, Tarım Bakanı Çavuşoğlu'nun çağrısı üzerine gerçekleşen görüşmenin olumlu geçtiğini açıkladı.

İTİRAZLAR BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ'A DA İLETİLDİ

Doğrudan Gelir Desteği'nin ilk taksitinin yüzde 50'sinin Haziran'da kalan yüzde 50'sinin Temmuz'da ödenmesi konusundaki planlamaya itiraz eden üreticiler, itiraz sebeplerini Başbakan Yardımcısı'na iletti.

Üreticilerin, "biraz daha bekleyip ilk taksitin tümünü Haziran ortasında alma" talebi üzerine Denktaş, kendisine eşlik eden Bütçe Dairesi Müdürü Cengiz Çoli'den görüş aldı.

DENKTAŞ: "ÖDEME TEKNİK NEDENLERLE YAPILAMADI"

Daha sonra görüşmeye Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da katıldı. Denktaş, Çoli ve Havutçu'dan görüş aldıktan sonra 11 milyon TL civarında olan ilk taksitin ödemesinin Haziran'ın 15 ile 20 arasında olacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ödemelerin teknik nedenlerle 18 Mayıs'ta yapılamadığını belirterek, "Yapılan yazışmalar içindeki teknik sorun oldu ama sorun aşıldı. Diğerlerinin hepsi ödendi" dedi.

Küçükbaş hayvan üreticilerinin bir kısmının başka birliğe üye olması konusuna değinilmesiyle Denktaş bu konu üzerine açıklama yaptı.

"EN BÜYÜK SORUNUMUZ KENDİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİMİZ ARASINDAKİ YARIŞ... HAYVANCIYLA ÇİFTÇİ, DOKTORLA ÖĞRETMEN...."

"Maliye Bakanlığı olarak en büyük sorunumuz kendi sivil toplum örgütlerimiz arasındaki yarış. Hayvancıyla çiftçi arasında, doktorla öğretmen arasında...Biz de böyle olunca sıkıntı yaşıyoruz" diyen Denktaş, "Sen de küçükbaş hayvancısın, o da. Senin de derdin aynı, onun da. Bir ödeme seni mutlu ederse onu da mutlu etmeli" şeklinde konuştu.

Denktaş, "Onlara da söyledim, böyle eylem tehdidi ile gelecekseniz ödemeler için Ağustos-Eylül-Ekime bakın dedim.Yarın onlar da gelecek. Onlara da aynı şeyi söyleyeceğim" şeklinde konuştu.

GÜVENLİER: "HEPİMİZ BORÇLUYUZ... MAYIS'TA KREDİ VE ARPA BORCUNUN VADESİ DOLUYOR"

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, Denktaş ile görüşmesi sırasında açıklama yaparak, her zaman diyalog yolunu seçtiklerini, sorunları bağıra çağıra, vura kıra, yolları keserek değil konuşarak çözmek istediklerini belirtti.

Güvenlier, "30-40 kişi ile geldik. Gerekli sonucu alabileceğimize inandığımız için bu şekilde geldik" dedi.

Tüm küçükbaş hayvan üreticisinin borçlu olduğunu da dile getiren Güvenlier, "Mayıs sonunda üreticilerin kredi ve arpa borcunun vadesi doluyor. Hepimiz borçluyuz" dedi.

Güvenlier, "Biz zaten ödenen bu parayı görmüyoruz bile. Şimdi biçme zamanı, mazotçu para bekler, kombaycı para bekler, yemci para bekler" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.