İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KKTC'de sürüş ehliyeti almak eskisi kadar kolay olmayacak!

KKTC'de sürüş ehliyeti almak eskisi kadar kolay olmayacak!

Motorlu Araçlar Yol ve Trafik Yasası altında bulunan tüzüklerde AB normlarına göre yapılan değişiklikler, Bakanlar Kurlu tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yayın Tarihi: 26/05/17 07:43
okuma süresi: 4 dak.
KKTC'de sürüş ehliyeti almak eskisi kadar kolay olmayacak!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Motorlu Araçlar Yol ve Trafik Yasası altında bulunan tüzüklerde AB normlarına göre yapılan değişiklikler, Bakanlar Kurlu tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı.

Sürüş ehliyeti sınıfları, Avrupa Birliği normlarına göre yenileniyor. Tüzük değişikliklerinin yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'de ve Avrupa'da da geçerli yeni sürüş ehliyeti sınıfları, ülkemizde de geçerli olacak.

Ehliyet Sınav ve Sürüş Ehliyet Müfettişleri ile ilgili Usul ve Kurallar Tüzüğü'nde yapılan değişiklikler ile birlikte artık KKTC'de ehliyet almak zorlaşacak. Yeni sürüş ehliyeti almak için başvuracak sürücü adayları, teorik çoktan seçmeli sınava tabi tutulacak.

Kıbrıs Postası, geçtiğimiz günlerde Motorlu Araçlar Yol ve Trafik Yasası altında bulunan tüzüklerde yapılacak değişiklikler ile sürüş ehliyet sisteminin Avrupa Birliği normlarına göre yeniden düzenleneceğini gündeme getirmişti. 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü, Sürüş Eğitim ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü, Ehliyet Sınav ve Sürüş Ehliyet Müfettişleri ile ilgili Usul ve Kurallar Tüzüğü, Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile ilgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü, Avrupa Birliği normlarında yeniden düzenlendi. Yeniden düzenlenen tüzükler Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Tüzüklerde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 24 ay sonra yani iki yıl sonra geçerli olacak. Sürüş ehliyetleri görünüş ve biçim olarak tamamen yenileniyor. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerine kullanılan ISO 7810 standartlarına uygun olacak.
EHLİYET SINIFLARI AB NORMLARINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Sürüş ehliyeti sınıfları Avrupa Birliği normlarına göre yenileniyor. Tüzük değişikliklerinin yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'de ve Avrupa'da da geçerli yeni sürüş ehliyeti sınıfları ülkemizde de geçerli olacak. Örneğin 'J' sınıfı adlandırılan ve 50 cc'ye kadar olan motobisiklet ehliyetleri 'M sınıfı olarak, 'H' sınıfı adlandırılan ve 50 cc ve üzeri tüm motosikletlerin ehliyeti ise 'A1' olarak ve 'D' sınıfı adlandırılan salon ve en çok 8 yolcu taşıma kapasiteli araç ehliyeti ise 'B' sınıfı olarak isimlendirilecek.
AĞIR VASITA EHLİYETİ, KATEGORİLERE AYRILACAK
'B' sınıfı olarak isimlendirilen kamyon ve TIR ehliyeti ise araçların ağırlıklarına göre farklı kategorilere ayrılacak ve ilgili kategorinin sürüş ehliyetine sahip kişi, yüksek ağırlıkta araç kullanabilecek. Örneğin 'C1' sınıfında sürüş ehliyetine sahip bir araç sürücüsü, 7.500 kg yüklü ağırlığa kadar yük taşıyabilecekken; 'CE' sınıfında sürüş ehliyetine sahip bir araç sürücüsü ise 20 bin kilogramdan fazla yüklü ve 14 metreden uzun bir araç kullanabilecek.

SÜRÜŞ EHLİYETİ ALMAK İÇİN YAZILI SINAV ŞARTI GELİYOR
Ehliyet Sınav ve Sürüş Ehliyet Müfettişleri ile ilgili Usul ve Kurallar Tüzüğü'nde yapılan değişiklikler ile birlikte artık KKTC'de ehliyet almak zorlaşacak. Yeni sürüş ehliyeti almak için başvuracak sürücü adayları, teorik çoktan seçmeli sınava tabi tutulacak. Trafik Kuralları, trafik levhaları, trafik emniyeti ve trafikte davranışlar, motor ve araç bilgileri, çevre bilgileri, kişisel şartlar ve hayattaki amaçlar ile sağlık ve ilk yardım bilgileri konularında gerçekleştirilecek sınavlar, ağır vasıta sürücü adayları için 100 puan üzerinden; hafif vasıta sürücü adayları için ise 50 puan üzerinden gerçekleştirilecek. Teorik sınavda başarılı adaylar, uygulamalı sürüş sınavına katılmaya da hak kazanacaklar. Teorik sınavda başarılı olamayan bir sürücü adayı, 'teorik sınavda başarılı olana kadar' yeniden teorik sınava katılmak zorunda kalacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.