İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Mecliste Siyasi parti temsilcileri çöken diplomasiyi değerlendirdi...

Mecliste Siyasi parti temsilcileri çöken diplomasiyi değerlendirdi...

17 Mayıs'taki liderler görüşmesi sonrası ortaya çıkan büyük tıkanıklığı gidermek için liderlerin isteği ile Özel Danışman EspenBarthEide tarafından başlatılan mekik diplomasisi önceki gün itibarıyla çökerek, Kıbrıs müzakerelerini büyük bir belirsizlik içine girdi.

Yayın Tarihi: 28/05/17 09:05
okuma süresi: 7 dak.
Mecliste Siyasi parti temsilcileri çöken diplomasiyi değerlendirdi...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Liderlerin isteği ile Özel Danışman Eide tarafından başlatılan mekik diplomasisi önceki gün itibarıyla çökerken CTP, TDP ve DP'den siyasi parti temsilcileri Eide'ninsürdürülmesinin temelsiz olduğunu açıkladığı sonuçsuz mekik diplomasisi ardından müzakerelerde gelinen derin belirsizlik karşısında Kıbrıs Türk tarafının uluslararası arenada ve BM nezdinde ne yapması gerektiği sorusu üzerine değerlendirmeler yaptı…

Erhürman: "Türk tarafı, Türkiye ile birlikte BM ve uluslararası topluluğu uyarma ve harekete geçirme konusunda etkin bir diplomasi yürütmeli. Eide'nin raporu çarpık olmamalı"

Özcafer: "Uluslararası arena Kıbrıs Türk tarafının her zaman bir adım önde olduğunu artık görmeli ve verilen sözleri tutmalı… Türk tarafı devletimiz için harekete geçmeli. Gerekeni yaptık…

Özyiğit: "Eide'nin hazırlayacağı rapor dışında Sayın Cumhurbaşkanı da Genel Sekretere bu yönde bir mektup göndermeli. Türk tarafı neye hazır olduğunu net bir şekilde ortaya koymalı"

17 Mayıs'taki liderler görüşmesi sonrası ortaya çıkan büyük tıkanıklığı gidermek için liderlerin isteği ile Özel Danışman Espen Barth Eide tarafından başlatılan mekik diplomasisi önceki gün itibarıyla çökerek, Kıbrıs müzakerelerini büyük bir belirsizlik içine girdi.

Önceki gün sabah saatlerinde önce Rum lider Nikos Anastasiadis, ardından da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı basına kapalı ziyaret eden BM Özel Danışmanı Eide, liderlerle durum değerlendirmesi yaptıktan sonra öğle saatlerinde yazılı bir açıklama ile "9 gün ve liderlerle yaptığı 17 görüşme sonrası ortak zemin için umut olmadan mekik diplomasisini sürdürmenin temeli olmadığını" duyurdu.

Kıbrıs Postası'na konuşan siyasi parti temsilcileri, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin sonuçsuz tamamladığını açıkladığı mekik diplomasisi ardından gelinen derin belirsizlik karşısında Kıbrıs Türk tarafının uluslararası arenada ve BM nezdinde ne yapması gerektiği sorusu üzerine değerlendirmeler yaptı.

Erhürman: "Türk tarafı, Türkiye ile birlikte BM ve uluslararası topluluğu uyarma ve harekete geçirme konusunda etkin bir diplomasi yürütmeli. Eide'nin raporu çarpık olmamalı"

Kıbrıs Postası'na konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan ErhürmanTürk tarafının Türkiye ile birlikte BM ve uluslararası topluluğu uyarma ve harekete geçirme konusunda etkin bir diplomasi yürütmesi gerektiğine işaret ederek "bu arada Derinya ve Aplıçkapılarının açılması konusundaki çalışmalara hız verilmesi konusunda sürekli olarak Birleşmiş Milletleri ve uluslararası topluluğu uyarma ve harekete geçirme konusunda etkin bir diplomasi yürütmeli…" dedi.

Erhürman Özel Danışmanın Genel Sekreter'e sunacağı raporun çok önemli olduğunu belirterek raporda bilgilerin çarpıtılmaksızın ve herhangi bir denge arayışı gözetilmeksizin yer almasının önemine ve bundan sonraki sürecin bu rapor üzerine inşa edilmesinin sağlanması için tüm diplomasi olanaklarının kullanılması gerektiğine işaret etti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Erhürmanşöyle konuştu; "Sayın Anastasiadis durumu farklı göstermek için çok uğraşıyor olsa da, yaptığı önerinin hem Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasına, hem de müzakerelerin sistematiğine aykırı olduğu açık…

Müzakerelerin, tüm başlıkların karşılıklı ilişki içerisinde ele alınması suretiyle yürütülmesi gerektiği ve hiçbir tarafın kendini 'alacaklı' gördüğü konuların öncelikli olarak sonuca ulaştırılmasını talep eden bir 'pazarlık' anlayışı içine giremeyeceği Birleşmiş Milletlerin de çok iyi bildiği bir şey…"

"Eide'nin raporu çarpık olmamalı"

"Bu noktada Sayın Eide'nin Sayın Genel Sekreter'e sunacağı rapor çok önemli. Bu raporda bu bilgilerin çarpıtılmaksızın ve herhangi bir denge arayışı gözetilmeksizin yer almasının ve bundan sonraki sürecin bu rapor üzerine inşa edilmesinin sağlanması için tüm diplomasi olanaklarının kullanılması gerekiyor. Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye ile birlikte, bunun yanında, müzakerelerde bugüne kadar sağlanan yakınlaşmaların kayda geçmesi, Temmuz ayında sondajlar nedeniyle bir gerginlik yaşanmaması ve eğer müzakerelere ara verilecekse Şubat sonrasında yeniden başlaması olası olan süreçle bugün arasında bir köprü kurulması, örneğin bu arada Derinya ve Aplıç kapılarının açılması konusundaki çalışmalara hız verilmesi konusunda sürekli olarak Birleşmiş Milletleri ve uluslararası topluluğu uyarma ve harekete geçirme konusunda etkin bir diplomasi yürütmeli…"

Özcafer: "Uluslararası arena Kıbrıs Türk tarafının her zaman bir adım önde olduğunu artık görmeli ve verilen sözleri tutmalı… Gerekeni yaptık; söylediğimiz yıllardır budur"

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer ise Türk tarafının devletimiz için harekete geçmesi gerektiğini ifade ederek "uluslararası arena Kıbrıs Türk tarafının her zaman bir adım önde olduğunu artık görmeli ve verilen sözleri tutmalı… Gerekeni yaptık; söylediğimiz yıllardır budur" diye konuştu.

Özyiğit: "Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı da Genel Sekretere bu yönde bir mektup göndermeli… Kıbrıs Türk tarafı neye hazır olduğunu net bir şekilde ortaya koymalı"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise Özel Danışman Eide'ninBM Genel Sekreteri AntónioGuterres'e bir rapor hazırlayacağını anımsatarak Genel Sekretrin bunu değerlendireceğini söyledi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Özyiğit, söz konusu raporda Kıbrıs Türk tarafının ön koşulsuz bir zirveye hazır olduğunun yansıması gerektiğini ifade ederek "Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı da Genel Sekretere bu yönde bir mektup göndermeli… Kıbrıs Türk tarafı neye hazır olduğunu net bir şekilde ortaya koymalı…" değerlendirmesini yaptı.

HP basın toplantısı düzenleyecek

Öte yandan Halkın Partisi'nin (HP) Eide'nin çöken mekik diplomasisi ardından gelinen aşama ile ilgili bir basın toplantısı düzenleneceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı parti liderleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum liderliğinin koyduğu ön koşullar nedeniyle, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin başarısız kalan mekik diplomasiyle ilgili durumu, Cumhuriyet Meclisi'ndeki siyasi partilerin liderleriyle görüşmüş, siyasi parti liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde oluşan son durum hakkında bilgi vermişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.