İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akyener, Doğu Akdeniz'deki yeraltı kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi

Akyener, Doğu Akdeniz'deki yeraltı kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi

Türkiye'de Enerji Politikaları odaklı ilk ve tek yapılanma olan Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, Doğu Akdeniz'deki yeraltı kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 28/05/17 16:27
okuma süresi: 4 dak.
Akyener, Doğu Akdeniz'deki yeraltı kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi
A- A A+

Türkiye'de Enerji Politikaları odaklı ilk ve tek yapılanma olan Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, Doğu Akdeniz'deki yeraltı kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaları BRT'ye değerlendirdi.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Akdeniz'de yeraltı kaynaklarının keşfedilmesi amacıyla yeni bir görevlendirme yaptığını anımsattı.

Akyener, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümetinin de ülkenin karasularında sismik veri toplama ve çalışma izni vermesinin daha önceki hamlelerinden bazı farklıklar gösterdiğini söyledi.

Akyener, bu farkın, Güney Kıbrıs'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği 6 7 8 numaralı ruhsatları Türkiye'nin deniz alanlarını işgal eden ve ihlal eden ruhsat haritasıyla yola çıkmasıyla ve petrol şirketleriyle anlaşma imzalamasıyla Türkiye'nin de eş zamanlı olarak böyle bir hamle yapması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yaptığı girişimler neticesinde yeni kaynaklar keşfetmesinin uzun soluklu bir süreç olduğuna dikkat çeken Akyener, bu süreç esnasında bazı dengelerin değişebileceğini de belirtti.

Oğuzhan Akyener şu ifadeleri kullandı;

" Bölgede belli kaynaklar tespit eden ülkeler ya da tespit etme yolunda çalışan ülkeler var. Mısır açıklarında olabilir Lübnan açıklarında olabilir. 2017 sonuna kadar Lübnan'da da bazı sondaj faaliyetlerine başlanacağı söyleniyor ya da bekleniyor bu tarz gelişmeler neticesinde Türkiye ile de bu ilgili yatırımcılar ilgilenebilir. Türkiye'nin orada bir keşif yapması demek Güney Rum tarafını tercih eden illegal olmasına rağmen yabancı şirketlerin Türkiye ile birlikte iş yapması demek, Türkiye ile ilgilenmesi anlamına gelecek. Çünkü şöyle düşünün Güney Rum tarafında bir gaz bulsanız dahi birincisi bu illegaldir. Birleşmiş Milletlerce kabul edilen Türk deniz alanlarının ihlali demektir. Bunu göze alarak keşif yapmış olacaksınız. İkincisi bir keşif yapsanız dahi büyük bir keşif olsa dahi bu keşifi hangi pazara taşıyacağınız nasıl ekonomik olarak geliştirip nakledeceğiniz bunlar hep soru işareti. Türkiye bölgede özellikle petrol doğalgaz alanında özellikle doğalgaz politikaları alanında işbirliği yapılabilecek en önemli ülkedir. Niçin sorununa baktığımızda da Türkiye bölgedeki en büyük market Türkiye bölgedeki en stabil en güçlü ülke."

Güney Kıbrıs'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği ve keşfedildiği varsayılan Afrodit sahasınında aynı denklem alınarak değerlendirildiği zaman bu sahanın üretilip geliştirilmesi için bir pazara ihtiyaç duyacağını bu pazarın da Türkiye olduğuna vurgu yapan Oğuzhan Akyener, diğer ülkeler tarafından üretilecek gazların Avrupa piyasalarına yöneltilebilmesi için de tek ekonomik opsiyonun Türkiye olduğun söyledi.

BRT

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.