İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Mecliste gerginlik... Denktaş meclisi terk etti!

Mecliste gerginlik... Denktaş meclisi terk etti!

Hükümetin üniversite kurulması amacıyla verdiği bazı kamu arazileri, Cumhuriyet Meclisi'nin bugünkü toplantısında da gündeme geldi; tartışmalara yol açtı.

Yayın Tarihi: 29/05/17 11:39
okuma süresi: 7 dak.
Mecliste gerginlik... Denktaş meclisi terk etti!
A- A A+
Hükümetin üniversite kurulması amacıyla verdiği bazı kamu arazileri, Cumhuriyet Meclisi'nin bugünkü toplantısında da gündeme geldi; tartışmalara yol açtı.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Denktaş Üniversitesi için Kermiya bölgesinde verilen arazi konusunda yasa dışı herhangi bir şey olmadığını, kendisi şu anda bakan olduğu için etik boyutu olabileceğini ama bunu da bir şekilde halledeceğini söyledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümete sert eleştirilerde bulundu ve "Hukuk, bu hükümeti yönetenlere bol geliyor. Konuşurken yüzünüze bile bakmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

TEZKERELER

Toplantıda ilk olarak Başbakanlık'ın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.

Bunun üzerine CTP Milletvekili Erkut Şahali söz aldı. Şahali, söz konusu yasanın 2014'te Meclis'ten geçtiğini ifade ederek, "Talep Cumhurbaşkanlığı'ndan gelebilir ama bu düzenleme kamu düzeninde aksama yapacaksa durumu ona göre değerlendireceğiz. Hükümet, bir konuda ivedilik talep ederken o konuda görüşü olmalı" dedi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de söz alarak, "Anayasal kuruluşlar, yasalarında değişlik veya çalışma talep ettiklerinde bu görev bize veriliyor. Bu konu tekniktir, yasa Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlandı. Tabii ki karar Meclis'indir. İvedilik verilir, sıkıntı görülürse komitede görüşülür" dedi.
Konuşmaların ardından tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Başbakanlık'ın, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Kimlik Kartı Yasa Tasarısı'nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu. Tezkere oy birliğiyle kabul edildi.
Ardından da Başbakanlık'ın, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Doğum ve Ölümlerin Kaydı Yasa Tasarısı'nın Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nin ivedilikle görüşülen Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nin ivedilikle görüşülen Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oy birliğiyle onaylandı.

ÇELER: "KİMSENİN TİCARETİ FAALİYETLERİNİ KAMU YARARI DİYE GÖSTERME HAKKI YOK"

Toplantıda daha sonra Meclis İç Tüzüğü'nün 62'nci maddesi tahtında TDP milletvekili Zeki Çeler söz aldı.

Çeler, ne turizm yatırımına ne de üniversite açılmasına karşı olmadıklarını ifade ederek, kimsenin ticari faaliyetleri kamu yararı diye göstermeye hakkı olmadığını söyledi.

"Burası Kuzey Kıbrıs mı Kuzey Kore mi?" diye soran Çeler, "Bir karış toprağı vermeyeceğiz propagandası yaparak buralara gelenler o toprağı Rum'a İngiliz'e değil, kimseye vermemek için burada" dedi.

Çeler, insanların bin 800 TL ile geçinmeye çalıştığını, gençlerin göç etmemek için elinden geleni yaptığını kaydederek "Ülkedeki durum böyleyken, biz sadece kendi evlatlarımızı düşünemeyiz. Bu yüzsüzlüğün daniskasıdır" diye konuştu.

Zeki Çeler, çeşitli ülkelerde istifa eden 24 siyasi ve istifa nedenleri hakkında bilgi vererek "Dünyada bir çakulet için istifa eden Maliye Bakanları varken, bir de bizimkiler bakın" dedi.

ERHÜRMAN: "ARA EMRİ ÜZERİNE ARA EMRİ ALIYORUZ… BU HÜKÜMET TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GİTTİ"

Daha sonra CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da söz aldı.

Erhürman, hükümetin ara emri alan ve ara emri çıkacak diye geri adım atılan kararlarına işaret ederek, "13 aydır mahkemelerdeyiz. Ara emri üzerine ara emri alıyoruz. Bu bir rekordur. Artık tahammül kalmadı. Bu olay oldu olalı. Bakanlar Kurulu'nda oturanlar arkadaşlardan 'haberimiz yok' diye bize mesajlar ulaştı. Hükümeti destekleyen, hükümetten olan milletvekillerinden, isim verecek değilim, bize 'biz artık yokuz' diye mesajlar ulaştı ama mesaj dönemi kapandı. Bir an önce buna dur demelisiniz. Bu hükümet tarihin çöplüğüne gitmiştir" dedi.

"HUKUK ÜSTÜNÜZE BOL GELİYOR"

"Hukukun bu hükümeti yönetenlere lüks geldiğini" söyleyen Erhürman, "Hukuk üstünüze bol geliyor, üzerinizden düşüyor. Konuşurken yüzünüze bile bakmak bile istemiyorum" dedi.

Erhürman, "Hiçbir zaman bir tek kişi ve şirket için idari işlem yapılamaz" vurgusunda bulunarak, "Sakın yaptıklarınızı örtmeye çalışmayınız. Sevgi ve saygımızı gösteriyoruz. Bizi zorlamayın. Çıkın bu kürsüye bu işi geri alınız. 27 milletvekili arkadaşımıza sesleniyorum, bize mesaj yollamasın.

Herkesin dürüstlüğünü ortaya koymasının günüdür" şeklinde konuştu.
Çıkarma Plajı konusunda geri adım atılmadığını da söyleyen Erhürman, "En dar alanlarda menfaat dağıtılması evresine girildi" dedi.

DENKTAŞ: "GAYRIYASAL BİRŞEY YOK... ETİK BOYUTUNU BEN HALLEDERİM"

Erhürman'ın ardından Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, eleştirileri yanıtlamak üzere söz aldı.

Denktaş, üniversite izni konusunda gayrı yasal hiçbir şey olmadığını ifade ederek, "Ben şu an bakanım diye etik bir boyutu olabilir. Etik kısmını ben bir şekilde hallederim" dedi.

"HİBE DEĞİL KİRA"

Verilen arazinin hibe değil kira olduğunu ifade eden Denktaş, Metehan girişinde kullanılmayan bir alanın kullanıma kazandırılacağını söyledi.

Bunun üzerine CTP Milletvekili Doğuş Derya Denktaş'ı yerinden eleştirdi. Genel Kurul'da yükselen sesler üzerine Denktaş kürsüden indi ve genel kurul salonundan çıktı.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, yerinden söz alarak, "Başbakan bu konuya cevap vermesi lazım" dedi.

MUHALEFET SALONU TERK ETTİ

Başbakan'ın kürsüye çıkıp açıklama yapmamasına tepki gösteren ana muhalefet milletvekilleri genel kurul salonunu terk etti. Bu arada seyirci locasında bulunan CTP'liler de tepki göstererek salondan ayrıldı.

Meclis Başkanı Siber ise "Bu sorulara izahat beklemek Meclis'in görevi. Bu konuda genel görüşme açılsın ve Başbakan bilgi versin önerisi var" açıklamasında bulundu.

Öte yandan genel kurulu izleyen CTP'liler Meclis dışında hükümet aleyhine slogan atarak, kırmızı kart açtı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.