İÇ HABERLER
okuma süresi: 13 dak.

Yücesoylu: "Hem hayvancı hem imalatçı hem de devlet, elini taşın altına koymalı"

Yücesoylu: "Hem hayvancı hem imalatçı hem de devlet, elini taşın altına koymalı"

Hayvancılar Birliği'nin talebi üzerine Süt Endüstrisi Kurumu'nun (SÜTEK) 1.32 TL olan çiğ süt fiyatlarının 1.43 TL'ye yükseltilmesi kararını onaylaması ardından Süt İmalatçıları Birliği'nin (SÜİB) tepkisi sürüyor. Yapılan zammı kabul etmeyen imalatçılar, 16 Haziran'dan itibaren SÜTEK'ten süt almıyor.

Yayın Tarihi: 23/06/17 12:15
okuma süresi: 13 dak.
Yücesoylu: "Hem hayvancı hem imalatçı hem de devlet, elini taşın altına koymalı"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Hayvancılar Birliği'nin talebi üzerine Süt Endüstrisi Kurumu'nun (SÜTEK) 1.32 TL olan çiğ süt fiyatlarının 1.43 TL'ye yükseltilmesi kararını onaylaması ardından Süt İmalatçıları Birliği'nin (SÜİB) tepkisi sürüyor. Yapılan zammı kabul etmeyen imalatçılar, 16 Haziran'dan itibaren SÜTEK'ten süt almıyor.

Günlük ortalama 410 ton süt üretimi yapılan KKTC'de, imalatçıların yapılan zammı boykot etmesi ve kurumdan süt almaması sonucunda Koop-Süt İşletmeleri 'beyaz altın' olarak niteledikleri sütün heba olmaması adına tüm yükü üstlendiklerini ve normal şartlarda günlük 70 ton süt ihtiyaçları olmasına rağmen 170 ton civarında süt işlediklerini kaydetti.

Koop-Süt İşletme Müdürü ve aynı zamanda Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yücesoylu ve Koop-Süt İşletme Koordinatörü Orhan Kürşad, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın ardından Süt İmalatçıları Birliği, hayvancılar ve devlet arasında yaşanan sıkıntıları Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yücesoylu, yaşanan süt krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, ülke ihracatının yüzde 41'ini oluşturan süt sektörünün ayakta tutulmasının zorunluluğuna işaret ederek; hem hayvancılar hem imalatçılar hem de devletin elini taşın altına koyarak yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Ülkede hayvancının en az olduğu dönemlerden geçildiğini kaydeden ve günlük ortalama 410 ton civarında süt üretimi olduğunu söyleyen Yücesoylu, şubat ayından beri hayvancının imalatçıya sattığı süte zam yapma uğraşında olduğunu ifade etti ve bunun nedeninin de son dönemde başta arpa olmak üzere diğer yem girdilerine gelen zam olduğunu söyledi.

Koop-Süt İşletme Koordinatörü Orhan Kürşad ise Koop-Süt İşletmeleri olarak ellerini taşın altına koyarak, ihtiyaçtan fazla yaklaşık 100 ton kadar sütü günlük alıp işlemelerinin nedenini ise esas vizyonları 'hayvancılara ve üreticilere sahip çıkmak' şeklinde açıkladı.

Koop-Süt İşletme Müdürü ve aynı zamanda Süt Endüstri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yücesoylu ve Koop-Süt İşletme Koordinatörü Orhan Kürşad, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın ardından Süt İmalatçıları Birliği, hayvancılar ve devlet arasında yaşanan sıkıntıları Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yücesoylu, yaşanan süt krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, ülke ihracatının yüzde 41'ini oluşturan süt sektörünün ayakta tutulması zorunluluğuna işaret ederek hem hayvancılar hem imalatçılar hem de devletin elini taşın altına koyarak yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Ülkede hayvancının en az olduğu dönemlerden geçildiğini kaydeden ve günlük ortalama 410 ton civarında süt üretimi olduğunu söyleyen Yücesoylu, şubat ayından beri hayvancının imalatçıya sattığı süte zam yapma uğraşında olduğunu ifade ederek, bunun da son dönemde başta arpa olmak üzere diğer yem girdilerine gelen zamdan kaynaklandığını söyledi.

Koop-Süt İşletme Koordinatörü Orhan Kürşad ise işletmenin vizyonu olan hayvancı ve üreticiye destek olmak amacıyla ihtiyaçlarından fazla süt alıp işlendiğini kaydederek, Koop-Süt'ün attığı adımın hafife alınamayacak bir adım olduğunu ifade etti.

"ZAM, HAYVANCININ TALEBİ İLE YAPILDI"

Hayvancının yapılan zamlar karşısında son noktayı koyduğunu ve süte zam yapılmaması durumunda birtakım eylemlere gideceklerini belirttiğini hatırlatan Yücesoylu, bu talepler karşısında Süt Endüstrisi Kurumu'nun konuyu masaya yatırdığını kaydetti. Uzun görüşmelerden sonra imalatçı ve hayvancılar arasında mutabakat sağlanamadığını belirten Yücesoylu, hayvancıların Tarım Bakanlığı ile tek taraflı görüşmesinin ardından Süt İmalatçıları Birliği'nin de Tarım Bakanlığı ile bir araya geldiğini açıkladı.

"DEVLET 1.43 TL DEDİ, İMALATÇILARIN TALEBİ 1.38 TL OLDU…"

Hayvancılar ve imalatçıların Bakanlık'la görüşmesi sonucunda tekrar bir masa etrafında toplanıldığını fakat yine bir sonuca varılamadığını ifade eden Yücesoylu, "Bu süreçte Tarım Bakanlığı, hayvancının talebi doğrultusunda 1.32 TL olan soğuk zincir süt fiyatının 1.43 TL'ye yükseltilmesi kararını üretti ve bu karar SÜTEK Yönetim Kurulu'na iletildi. SÜTEK Yönetim Kurulu'nda alınan karar taraflar arasında enine boyuna tartışıldı. Süt İmalatçıları Birliği, hayvancıya verilen zammın yüksek olduğunu, bu zamma karşı olduklarını, dolayısıyla önce kendi yönetim kurullarında süt fiyatını belirlediği gibi fiyatın 1.38 TL olmasını önerdi" dedi.

"5 KURUŞLUK FARKI DEVLETİN SÜBVANSE ETMESİNİ ÖNERDİK…"

Taraflar arasında uzlaşıyı sağlayacak olanın devlet yetkilileri olduğunu ifade ederek, devletin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Yücesoylu, devlet yetkililerine imalatçıların teklif ettiği fiyat olan 1.38 TL ile devletin uygun gördüğü fiyat olan 1.43 arasında kalan 5 kuruşluk farkı yeni süt sezonu gelene kadar hayvancıya sübvanse etmesi teklifinde bulunduklarını açıkladı. Yetkililerin ise teklifi kabul etmediğini söyleyen Yücesoylu, sözlerine şöyle devam etti:

"İmalatçıların teklifi olan 1.38 TL ile hayvancıların ve devletin kararı 1.43 TL arasındaki 5 kuruşluk farkı, devlet elini taşın altına koyarak, yeni süt sezonu yani ekim-kasım ayları gelene kadar sübvanse etsin teklifinde bulunduk. Böylelikle, hayvancıya ve biz de imalatçılar olarak müşterilerimize ekim-kasım ayında yeni fiyatlarımızı belirleyerek satış yapalım. Bu öneriler siyasi erke aktarıldı, Bakanlık düzeyinde görüşüldü, ancak Bakanlık, bu sektöre daha fazla katkı koyamayacağını, çünkü çok büyük katkıları olduğunu, dolayısı ile ekstra katkıda bulunamayacaklarını söyledi. Konu, SÜTEK Yönetim Kurulu'na geldi. Devletin bu katkıyı koyamayacağı anlaşıldıktan sonra Süt İmalatçıları Birliği 1.38 TL olan önerilerini geri çektiler ve bunu kesinlikle kabul edemeyeceklerini söyleyerek masayı terktiler. Bunun üzerine karar, SÜTEK tarafından da onaylandı."

"İMALATÇILAR KABUL ETMEDİ, 16 HAZİRAN'DAN BERİ SÜT ALMIYORLAR"

Yücesoylu, süt fiyatlarının 1.43 TL olarak belirlenmesinin ardından, Süt İmalatçıları Birliği'nin hayvancılara olan süt borçlarını ödememe kararı aldığını ve Türkiye'de darbe olduğu dönem birtakım paralarını alamadıklarını belirterek zorda olduklarını söylediklerini ve o dönemde yaptıkları ihracatın faizlerini devletten almamasını talep ettiklerini ifade etti.
"Bunu bahane göstererek imalatçılar, 'Bundan sonra sütü 1.32 TL'ye vermezseniz almıyoruz, fabrikalarımızı kapatıyoruz' şeklinde açıklamalar yaptılar" diyen Yücesoylu, imalatçıların mayıs ayında aldıkları ve işledikleri sütlerin de parasını ödemeyeceklerini belirttiklerini kaydederek, imalatçıların tüm bu bahanelerini resmi bir yazıyla Süt Endüstri Kurumu'na verdiklerini ve o günden itibaren, 16 Haziran'dan beri süt almamaya başladıklarını söyledi.

"İMALATÇILAR SÜT ALMIYOR, BÜTÜN YÜK KOOP'A KALDI, GÜNLÜK 170 TON SÜT İŞLİYORUZ"

İmalatçıların hem süt almayıp hem de hayvancılara borçlarını ödememelerini eleştiren Yücesoylu, üretilen sütün heba olmaması adına Koop-Süt İşletmeleri olarak günlük 70 ton civarında süt alırken, artık 170 ton civarında süt alarak işlemeye başladıklarını ve bütün yükün Koop-Süt İşletmeleri'ne kaldığını söyledi. Yücesoylu, şöyle devam etti:
"Süt Endüstri Kurumu, yaptığı toplantıda karar aldı ve 'Sütü alabilenlere satacağız, almayacaklar belirlenecek, fazla süt kalırsa biz bunu bir şekilde kullanacağız, tüketeceğiz' dediler. Karar, 16 Haziran'dan beri yürürlükte. Burada esas yükü çeken biz olduk. Koop Süt İşletmeleri olarak sütün heba olmaması için ihtiyacımızın üzerinde süt aldık. Günlük ortalama 70 ton süt alıyorduk, şu anda 170 ton civarında süt alıyoruz. Geldiğimiz bugünde bazı gelişmeler olduğunu, imalatçıların borçlarını ödediğini duyduk. Ümit ediyoruz bu iş normale dönüşür."

"SÜTEK VE HAYVANCILAR, SÜTÜ TEMİNAT ALTINA ALMA KARARI VERDİ"

Süt Endüstrisi Kurumu'nun olayların seyri karşısında imalatçılara yönelik "Borçların ödenmemesi durumunda süt alımına karşı verilen teminatlar kırılacak" şeklinde bir karar aldığını ve imalatçılara ihbar yaptığını kaydeden Yücesoylu, imalatçıların ise bunu kabul edemeyeceklerini söylediklerini ifade etti. İmalatçıların tavrı karşısında kurumun kararı hayata geçirdiğini ve teminatları kırdığını söyleyen Yücesoylu, "Aldığımız istihbaratlara göre geçtiğimiz günlerde imalatçılar hayvancılara parasını ödedi. Önümüzdeki günlerde ne olur bilemem. Süt Endüstri Kurumu ve Hayvancılar Birliği satılan sütün 'yüzde yüzünün' teminat altına alınmasını istiyor. Şimdi süt alacak firmalardan bu talep edildi. Bu karara göre, fabrikanız var ise ve süt alacaksanız, alacağınız sütün yüzde yüz teminatını vermiş olacaksınız ve öyle alacaksınız ki kimse borçlu ve alacaklı kalmasın" şeklinde konuştu.

"GEÇİŞ DÖNEMİ UYGULANSIN"

Hayvancıların kendi adına haklı olduğunu ve şubat ayından beri sesini duyurmaya çalıştığını belirten Yücesoylu, hayvancıların yanı sıra sütü işleyen fabrikaların da haklılığına değinerek, "İmalatçılar olarak bizim giderlerimiz de arttı. Müşterilerine zamlı ürün sunmak imalatçıları da zor durumda bırakır. Bizim önerimiz bir geçiş dönemi uygulansın, siyasi erk bunu hayvancıya sübvanse etsin. Yeni süt dönemine kadar da imalatçılar hazırlığını yapıp yeni fiyatları özellikle ihracat müşterilerine bildirsin" dedi.

"BOZUK SÜTLERİ DÖKÜYORUZ"

İmalatçıların sütü almaması nedeniyle toplanan sütün döküldüğü yönündeki iddiaları yanıtlayan Yücesoylu, sütün ancak bozulması durumunda imha edildiğini kaydederek, "Özellikle sıcak yaz aylarında süt toplamak çok zor bir iş. Sıcak hava, sütün bozulmasına neden olabiliyor. Sütü alırken gerekli kontroller yapılarak alıyoruz. Dökülen sütler bozulan sütler anlamına geliyor" dedi.

"SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM GELİYOR"

Her firmanın kendine göre giderleri olduğunu ve süte yapılan zam doğrultusunda tüketiciye ulaşan süt ve süt ürünlerinde de zam yapılmasının zorunlu olarak hayata geçirileceğini bildiren Yücesoylu, şöyle konuştu:

"Süt ve süt ürünlerini her türlü işlemden geçirerek tüketiciye kadar ulaştıracağız. Tüm fabrikaların bir maliyeti var, her fabrika kendi maliyetleri doğrultusunda süt ve süt ürünlerine zam yapacaktır diye düşünüyorum."

"İHRACATIN YÜZDE 41'İNİ SÜT SEKTÖRÜ OLUŞTURUYOR"

"Üretmezsek yok olacağız" diyen Yücesoylu, ülkenin toplam ihracatının yüzde 41'inin süt sektörünün oluşturduğunu belirterek, "Birbirimize ihtiyacımız var. Fabrikaların aktif devreye girmesini ve müşterilerine ürünlerini göndermesini istiyoruz. Biz süte beyaz altın diyoruz. Herkes elini taşın altına koymalı, biz ürettiğimiz için varız" şeklinde açıklamada bulundu.

KÜRŞAD: "AMACIMIZ, HAYVANCILARA VE ÜRETİCİLERE SAHİP ÇIKMAK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Koop-Süt İşletme Koordinatörü Orhan Kürşad da, Koop-Süt İşletmeleri olarak ellerini taşın altına koyarak, ihtiyaçtan fazla yaklaşık 100 ton kadar sütü günlük alıp işlemelerinin nedenini, esas vizyonları olan hayvancılara ve üreticilere sahip çıkmak amacıyla olduğunu kaydetti. Kürşad, "Koop'un attığı adım hafife alınacak bir adım değil. İhtiyaçtan fazla süt alıp işleyip ürüne çevirme çabasındayız. Fabrika neredeyse 24 saat durmadan bu işlemi gerekleştirip, hem üreticinin zarar görmemesi hem de halkın bu krizden en hafif şekilde çıkmasını sağlamaya çalışıyor. Bu bizim vizyonumuzdur ve sütün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.