İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Çavuşoğlu: "Bize göre nihai bir konferans... Çözüm olacaksa olacak, olmayacaksa uzatmanın anlamı yok"

Çavuşoğlu: "Bize göre nihai bir konferans... Çözüm olacaksa olacak, olmayacaksa uzatmanın anlamı yok"

Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Crans Montana'da sürmekte olan Kıbrıs Konferansı'yla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 29/06/17 17:36
okuma süresi: 5 dak.
Çavuşoğlu: "Bize göre nihai bir konferans... Çözüm olacaksa olacak, olmayacaksa uzatmanın anlamı yok"
A- A A+

Kıbrıs Postası

Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Crans Montana'da sürmekte olan Kıbrıs Konferansı'yla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

"Bize göre nihai bir konferans, bir çözüm olacaksa olacak, olmayacaksa uzatmanın anlamı yok. BM de bunu söylüyor, KKTC heyeti de bunu söylüyor. Biz bu anlayışla Crans Monta'ya geldik" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, bu sabah itibariyle hem Güvenlik ve Garantiler hem de 4 fasılla ilgili görüşmeler olduğunu hatırlatarak, başından beri tutumlarını söylediklerini ve tüm konularda mutabakat olmadan hiçbir konuda mutabakata varılmamış olacağını kaydetti.

"SIFIR ASKER SIFIR GARANTİ TOPLANTIYA BAŞLAMA NOKTASI BİLE DEĞİL"

"Sadece Güvenlik ve Garantiler değil varılacaksa bir mutabakata varılması gerekiyor. Sıfır asker sıfır garanti bizim için toplantıya başlama noktası bile değil. Kabul edemeyiz. Hem KKTC heyeti hem biz Güvenlik ve Garantiler'in ne kadar önemli olduğunu söyledik. Bu konudaki adımları söyledik. Bu konuları detaylı konuşmak için Ocak'tan bu yana 4 fasıldaki açıkta kalan konuları görüşmemek için diretildi" diye konuşan Çavuşoğlu, konuların kapatılması gerektiğini, esneklik gösterildiğini ancak temel ilkelerinden vazgeçmediklerini ve 12 Ocak Cenevre Bildirgesi'nin esasen çerçeveyi oluşturduğunu kaydetti.

"UZATMA TAKTİĞİ, RUMLARIN TAKTİĞİDİR"

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Mülkiyet konusu, dönüşümlü başkanlık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan vatandaşları ile eşit muameleye tâbi tutulması önemli konulardır. Nihai konferans olacaksa tüm konularda anlaşmaya varılması gerekiyor. Eide'nin kendisi bugüne kadar bizimle ve adadaki toplantıda bu konferansın nihai bir konferans olacağını söylüyordu. Bundan sonra uzatmanın bir anlamı olmadığını da söylüyordu. Uzatma taktiği, Rumların taktiğidir. Rumlar, Güney'de seçimler var. Tek taraflı Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmaları yapmak istiyorlar, biz bu oyunları görüyoruz. Başta BM Genel Sekreteri'nin danışmanı bu konuda farklı tutumlar içinde olmamalı".

"ÖMÜR BOYU BU KONUYU MÜZAKERE EDECEK DEĞİLİZ"

Akşam yemeğinde kendisinin ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın net bir şekilde bunun final konferansı olduğunu, bir sonuca varılması gerektiğini söyledikçe Eide'nin böyle açıklamalar yapmasının kendilerini bağlamadığını da sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, "Ömür boyu bu konuyu müzakere edecek değiliz. Henüz olayın başındayız. Esas odaklanılması gereken konu müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek. Tutumumuzda da samimiyiz, bunun için geldik. Karşı taraftan da aynı anlayışı görmek isteriz" dedi.

" 'GARANTİLER KALKSIN, TÜRK ASKERİ KALMASIN'... BU HAYALDİR... BU HAYALDEN UYANMALILAR"

'Türk garantisi olmayacak' anlayışından uzaklaşılması gerektiğinin de altını çizen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha makul, kabul edilebilir önerilerle bizim karşımıza çıkmalılar. Biz başından beri KKTC tarafı ve Türkiye olarak çözümle ilgili hangi ne düşündüğümüzü, adımların atılması gerektiğini söylüyoruz. Annan Planı'nı reddeden onlar, Annan Planı'nın içinde de çözüm parametreleri vardı. Rum tarafı ve Yunanistan'ın beklentisi 'garantiler kalksın, Türk askeri kalmasın'... Onun dışındaki her görüş değişik bir görüş değildir. Bu hayaldir. Bu hayalden uyanmalılar, vazgeçmeliler. Bugün Akıncı yine toplantıda ve siyasi parti liderleri garantinin ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Koçias'ın düşünceleri bizi bağlamaz. Düşüncelerini, gerçekçi ve uygulanabilir, kabul edilebilir fikirlerini önümüzdeki toplantı yine bizimle paylaşsınlar. Daha önce fikirleri var. Bunların ancak sadece başlıkları ekle alınabilir. İttifak anlaşması... Bunu kim öldürdü? Rum tarafı ve cuntacılar. Önümüze bakıyoruz. Geçmişten ders alarak Kıbrıs'ta çözüm olacak mı olmayacak mıona bakıyoruz. Koçias'ın bu açıklamaları doğru değil".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.