İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, Dunkirk'te Almanlara karşı omuz omuza savaştı

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, Dunkirk'te Almanlara karşı omuz omuza savaştı

İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren belki de en büyük kırılma anı Dunkirk Muharebesi'nde sKıbrıslı Türk ve Rum askerlerin, oluşturulan 'Kıbrıs Alayı' bünyesinde Nazi Almanyası ile verilen savaşta faaliyet gösterdikleri yazıldı.

Yayın Tarihi: 06/08/17 11:58
okuma süresi: 3 dak.
Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, Dunkirk'te Almanlara karşı omuz omuza savaştı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Tarihin en büyük geri çekilme operasyonu ve 2. Dünya Savaşı'nın en büyük dönüm noktalarından Dunkirk Muharebesi'nde Kıbrıslı 476 Türk ve Rum'un aktif savaştığı yazıldı.

Güney'de yayın yapan In-Cyprus'tan Andreas Izamis'in haberine göre, Mayıs 1940'ta yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu büyük kurtarma operasyonunda Kıbrıs Alayı'ndaki askerlerin omuz omuza Alman ordularına karşı savaştığı kaydedildi.


Habere göre, 1 Eylül 1939'da savaşın başlamasının ardından adanın sahibi İngiltere tarafından seferberlik ilan edildiğinde Kıbrıs Alayı için başvuran ilk gönüllü ise Lefkoşalı Halil Nevzat isimli bir Kıbrıslı Türk oldu.

6 Ekim 1939'da açılan seferberlik başvurularına Halil Nevzat dışında Kıbrıslı 10 Türk, Kıbrıslı 42 Rum ve bir de Kıbrıslı Ermeni başvurdu.

Başvuranlar, 12 Ekim'de Mısır'a gönderilirken; Kıbrıslıların genelde şoförlük, katırcılık ve diğer levazım işlerinde kullanıldığı da kayıtlara geçmiş durumda. Tarihi kayıtlara göre İngiliz Kraliyet Ordusu'na hizmet veren Kıbrıslı 57 Rum ve Kıbrıslı 17 Türk subay da çeşitli cephelerde savaşlarda bulundu.


Haberde, savaşın sona erdiği 1945 yılına kadar toplamda 17.916 kişinin İngiliz ordusuna bağlı Kıbrıs Alayı'nda gönüllü olduğu ve toplamda 778 kadının da destek güç içerisinde çeşitli görevlerde bulunduğu da belirtiliyor.

İkinci Dünya Savaşı boyunca birçok cephede savaşan Kıbrıs Alayı'nın toplam kaybı ise yaklaşık 600 kişi. Kıbrıs Rum Veteranlar Birliği'nin kayıtlarına göre toplam 250 kişi de halen kayıp statüsünde.

Yine birliğin kayıtlarına göre savaşta hayatlarını kaybeden Kıbrıslılar, toplam 16 ülkedeki 56 mezarlıkta yatıyor.

Son günlerde gişeleri altüst eden ve aynı ismi taşıyan filme de konu olan olayda, Mayıs 1940'ta Fransa'nın Dunkirk kasabasında, Hitler'in Alman orduları tarafından kuşatılan ve yok edilmesi kaçınılmaz yaklaşık 330 bin kişilik İngiliz Kraliyet Ordusu, mucize bir kurtarma operasyonu ile İngiltere'ye götürülmüş, savaşın kaderi de böylece değişmişti.

Operasyonda, Dunkirk'ten kurtarılan 330 bin kişiyi taşıyan 861 gemiden 243'ü Almanlar tarafından batırılmış ancak İngiliz ordusu, büyük mevcudiyetini korumuştu. İngilizlerin ana karaya çıkmasının ardından Hitler, İngiltere'yi işgal edeceği ve 'Deniz Aslanı' adını verdiği operasyonundan vazgeçmek zorunda kalmış, böylelikle savaşın gidişatı da değişmişti.

İngiltere, bu çekilmenin ardından ABD ile yakın temasa geçmiş ve büyük miktarda yardım da alarak savaşın sonunda kadar Alman hava saldırılarına dayanmıştı.

Ardından da İngiltere, Avrupa'daki savaşı sona erdirecek Normandiya Çıkartması'nın ana üssü durumuna gelmiş ve böylece Hitler'in kazanması muhtemel zaferinin önüne geçilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.