İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Sefa Güngör'ün iade edilmesine ailelerden tepki: "KKTC'de 6 yıl 8 ay, TC'de 2 yıl; adalet neresinde?"

Sefa Güngör'ün iade edilmesine ailelerden tepki: "KKTC'de 6 yıl 8 ay, TC'de 2 yıl; adalet neresinde?"

Girne-Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım 2016'da 3 kişinin ölümüne, 7 kişinin de yaralanmasına neden olan TIR şoförü Safa Güngör'ün Bakanlar Kurulu tarafından alınan Türkiye'ye iade edilmesi kararına, acılı ailelerden tepki yağdı.

Yayın Tarihi: 15/08/17 07:45
okuma süresi: 5 dak.
Sefa Güngör'ün iade edilmesine ailelerden tepki: "KKTC'de 6 yıl 8 ay, TC'de 2 yıl; adalet neresinde?"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Girne-Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım 2016'da 3 kişinin ölümüne, 7 kişinin de yaralanmasına neden olan TIR şoförü Safa Güngör'ün Bakanlar Kurulu tarafından alınan Türkiye'ye iade edilmesi kararına, acılı ailelerden tepki yağdı.

İçişleri Bakanlığı önünde Güngör'ün Türkiye'ye iade kararını yaptıkları eylemle protesto eden, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve aileleri, KKTC'de 6 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edilen Güngör'ün, Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmesi sonucunda mahkumiyetinin 2 yıla kadar düşeceğinden ve adaletin yerini bulmayacağından endişeli…

Acılı aileler, Müsteşar Kara ile görüştükten sonra açıklamada bulunarak, Güngör'ün iade edilmesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini belirtti ve "Onlar mezarın altında çürüyor, biz de yaşarken çürüyoruz. Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Cezası neyse çekmesini istiyoruz" diyerek isyan etti…

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara ise konu hakkında açıklamada bulunmak istemediğini ifade ederek, "Aileler ne dediyse o…" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı önünde dün toplanarak eylem yapan Denktaş Mutluel, İlayda Yeliz Öztürk ve Sude Demirkıran'ın ailesi ve yakınları, 'KKTC'de 6 yıl 8 ay, TC'de 2 yıl adalet neresinde?' şeklinde pankart açarak, TIR şoförü Safa Güngör'ün Türkiye'ye iade edilmesine karşı çıktıklarını belirttiler.

Eylemin ardından, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara ile görüşerek iade kararına karşı olduklarını aktaran aileler, görüşmenin ardından açıklamada bulundu. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara ise konu hakkında açıklamada bulunmak istemediğini ifade ederek, "Aileler ne dediyse o…" şeklinde konuştu.

"BU KONUNUN ARKASINI BIRAKMAYACAĞIZ. CEZASI NEYSE ÇEKMESİNİ İSTİYORUZ"

Güngör'ün KKTC'de mahkumiyetinin 6 yıl 8 olarak belirlendiğini ancak Türkiye'ye iade edilmesi sonucunda cezasının 2 yıla kadar düşeceğinden endişe duyan acılı aileler, Güngör'ün iade kararına karşı çıktıklarını ve Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmemesi durumunda haklarını mahkemede arayacaklarını ifade etti. Güngör'ün Türkiye'ye aide edilmesinin 'ödül' olacağını belirten acılı aileler, "Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Cezası neyse çekmesini istiyoruz" diyerek, iade kararının uygulanması sonucunda eylemlerinin daha sert şekilde devam edeceğini söyledi.

Müsteşar Kara ile görüşmelerinin ardından açıklamada bulunan acılı aileler, şöyle konuştu:

"Onlar mezarın altında çürüyor, biz de yaşarken çürüyoruz. Müsteşar ile görüştük şikayetimizi bildirdik ancak Bakanlar Kurulu kararının iptali konusunda kesin bil bilgi verilmedi. Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Cezası neyse çekmesini istiyoruz. İptal olacak olsa o imzalar atılır mıydı? Eğer bizden gizlin gönderilirse eylemlerimiz daha sert olacak. Bizim haberimiz olmadan Bakanlar Kurulu kararı çıktı, şimdi bizden gizlenerek kaçırılırsa ne olacak? Türkiye'ye iade kararı 89 yılında alındı, bu sizinki ilk değil dendi. 1 yıldan az olacak cezalarda iade hakkı yok, 1 yıldan fazla ceza alanlar gönderilir. Türkiye'ye giderse yasaya göre 1 yıl daha yatacak belki de daha az yatıp çıkacak. Bundan endişe duyuyoruz çünkü cezasını çekmesini istiyoruz. Canımız toprağa girdi, hapishane de bazı şeylerden mahrum kalsın, vicdanı ile parçalansın. Telefonla görüştüğünü ispatladık, ancak onun da üzeri kapatıldı. Tehdit edildiği için Türkiye'ye iade edilme talebinde bulunmuş."

"ÇEŞME YAPTIRDIK SU BAĞLANMADI, KIZLARIMIZIN İSİM VEYA FOTOĞRAFI KONULMADI"

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin İlayda ve Sude adına mezarlığa yapılan çeşmelere su verilmemesini ve çeşmelerin üzerine kızlarının isim veya fotoğrafının konulmaması konusunda sitemde bulunan Sude ve İlayda'nın anneleri, "Mezarlıkta çeşme yaptırdık, su bağlanmadı, Lefkoşa Belediyesi ise parasını ödediğimiz çeşmelerin üzerine kendi yapmış gibi amblemini koydu, kızlarımızın ismini ve fotoğrafını da koymadı" şeklinde açıklamada bulundu.

İADE KARARI, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Safa Güngör'ün iade kararı, Resmi Gazete'de şöyle yayımlandı:

''Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, geri verilme isteminde bulunan ve geri verilme istemi KKTC Hukuk Dairesi (Başsavcılık)'nce uygun görülen TC uyruklu mahkûm Safa Güngör'ün 43/1988 sayılı "Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası'nın 3'üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye atfen, TC Devleti'ne geri verilmesine karar verdi.''

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.