İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Atalay'ın görevden alınmasıyla ilgili tavrını koydu: "Kibarca reddediyorum"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Atalay'ın görevden alınmasıyla ilgili tavrını koydu: "Kibarca reddediyorum"

Başbakan'dan gerekçe isteyen Cumhurbaşkanı, akıbeti yılan hikâyesine dönen Atalay'ın görevden alınma talebini dün kibarca reddetti…

Yayın Tarihi: 06/09/17 08:33
okuma süresi: 8 dak.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Atalay'ın görevden alınmasıyla ilgili tavrını koydu: "Kibarca reddediyorum"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Başbakan'dan gerekçe isteyen Cumhurbaşkanı, akıbeti yılan hikâyesine dönen Atalay'ın görevden alınma talebini dün kibarca reddetti…

Daha önce de görevden alınması için TC Elçiliği ile Vakıflar İdaresi'nin girişim yaptığı ve son dönemde adı FETÖ/PDY soruşmasına da karışan Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay'ın görevden alınma prosedürü, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından 'Başbakan'dan, görevden alınmasına ilişkin önerinin bilgi ve belgelerle gerekçeli hale getirilmesi ve yerine kimin önerildiğinin belirtilmesi' istenerek reddedildi.

Akıncı, Başbakanlığa gönderdiği yazıda, "Devletin herhangi bir kurumunda görev yapan herkes, görevinin gerektirdiği yasal ve ahlaki yükümlüklere uygun hareket etmelidir. Fakat buna aykırı durumlarda, görevden alma yetkisine sahip makamlar bilgiye ve belgeye dayalı olarak derhal gereğini yapmalıdır. Bu çerçevede, Din İşleri Dairesi Başkanı'nın görevden alınması önerinizi sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek ve bu önerinize ilişkin en iyi kararı verebilmek için, önerinizi gerekçeli hale getirmenizin daha doğru olacağını değerlendiriyorum" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, yaklaşık iki hafta önce, 2011'den beri bu görevi yürüten Atalay'ın görevinden alınma yazısını Cumhurbaşkanlığı'na göndermişti.

Özkan Yorgancıoğlu'nun Başbakan olduğu döneme dayanan ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirmesini iptal etmesi ile başlayan Türkiye'nin tavrı o dönemde de sonuç alamazken; aynı dönemde, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter imzalı 22 Mayıs 2015 tarihli Cumhurbaşkanlığı'na hitaben yazılan yazıda yine Atalay'ın görevden alınmasına 'olur' verilmesi talep edilmişti.

Hükümet değişikliği ile göreve gelen Hüseyin Özgürgün hükümetinin de birden fazla kez Cumhurbaşkanı Akıncı'ya, Atalay'ı görevden alması konusunda talepte bulunduğu ancak Cumhurbaşkanı'nın, devam eden müzakere sürecinde Atalay'ın Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu ile kurduğu iyi diyalog ve dinler arası diyalog inisiyatifi nedeniyle müzakerelere yarar sağladığı gerekçesiyle hükümetin taleplerini cevapsız bıraktığı ifade edilmişti.

Başbakan Özgürgün'ün, Atalay'ın görevden alınmasını talep ettiği yazı üzerine Cumhurbaşkanı'nın tavrının ne olacağı da merak konusuydu.

Daha önce de görevden alınması için TC Elçiliği ile Vakıflar İdaresi'nin girişim yaptığı ve son dönemde adı FETÖ/PDY soruşmasına da karışan Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay'ın görevden alınma prosedürü, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Başbakan'dan görevden alınmasına ilişkin önerinin bilgi ve belgelerle gerekçeli hale getirilmesi ve yerine kimin önerildiğinin belirtilmesini isteyerek reddedildi.

Akıncı, Başbakanlığa gönderdiği yazıda "Devletin herhangi bir kurumunda görev yapan herkes, görevinin gerektirdiği yasal ve ahlaki yükümlüklere uygun hareket etmelidir. Fakat buna aykırı durumlarda, görevden alma yetkisine sahip makamlar bilgiye ve belgeye dayalı olarak derhal gereğini yapmalıdır. Bu çerçevede, Din İşleri Dairesi Başkanı'nın görevden alınması önerinizi sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek ve bu önerinize ilişkin en iyi kararı verebilmek için, önerinizi gerekçeli hale getirmenizin daha doğru olacağını değerlendiriyorum" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, yaklaşık iki hafta önce 2011'den beri bu görevi yürüten Atalay'ın görevinden alınma yazısını Cumhurbaşkanlığı'na göndermişti.

BAŞBAKAN, ATALAY'IN GÖREVDEN ALINMASINA 'OLUR' VERMESİNİ TALEP ETMİŞTİ

Özkan Yorgancıoğlu'nun Başbakan olduğu döneme dayanan ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirmesini iptal etmesi ile başlayan Türkiye'nin tavrı o dönemde de sonuç alamazken, aynı dönemde Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter imzalı ve 22 Mayıs 2015 tarihli Cumhurbaşkanlığı'na hitaben yazılan yazıda yine Atalay'ın görevden alınmasına olur vermesini talep etmişti.

Hükümet değişikliği ile göreve gelen Hüseyin Özgürgün hükümetinin de birden fazla kez Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Atalay'ı görevden alması konusunda talepte bulunduğu ancak Cumhurbaşkanı'nın devam eden müzakere sürecinde Atalay'ın Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu ile kurduğu iyi diyalog ve dinler arası diyalog inisiyatifi nedeniyle müzakerelere yarar sağladığı gerekçesiyle hükümetin taleplerini cevapsız bıraktığı ifade edilmişti.

Başbakan Özgürgün'ün, Atalay'ın görevden alınmasını talep ettiği yazı üzerine Cumhurbaşkanı'nın tavrının ne olacağı merak konusuydu.

AKINCI: "ÖNERİNİZİ GEREKÇELİ HALE GETİRMENİZİN DAHA DOĞRU OLACAĞINI DEĞERLENDİRİYORUM"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün'e gönderdiği yazıda, devletin sorumluluk sahibi iki makamı olarak, bu tür kurumların yönetimine ilişkin bir karar verirken güçlü dayanaklara sahip olunması gerektiğine olan inancını dile getirerek şu ifadelere yer verdi:

"Devletin herhangi bir kurumunda görev yapan herkes, görevinin gerektirdiği yasal ve ahlaki yükümlüklere uygun hareket etmelidir. Fakat buna aykırı durumlarda, görevden alma yetkisine sahip makamlar bilgiye ve belgeye dayalı olarak derhal gereğini yapmalıdır. Bu çerçevede, Din İşleri Dairesi Başkanı'nın görevden alınması önerinizi sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek ve bu önerinize ilişkin en iyi kararı verebilmek için, önerinizi gerekçeli hale getirmenizin daha doğru olacağını değerlendiriyorum."

26 Mayıs 2016'da, Cumhurbaşkanlığındaki haftalık olağan görüşmede, Başbakan Özgürgün'ün, Atalay hakkında çeşitli iddialar olduğunu, bu konuda kendisinin bir tasarrufu olmamakla beraber konuyu Cumhurbaşkanı'nın bilgisine getirmek istediğini söylediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, söz konusu görüşmede, bu kişi hakkında inandırıcı ve belgeye dayalı iddialar varsa hemen gereğini yapmalarının şart olduğunu fakat konunun ayak kaydırma oyunlarının bir parçası olarak gündeme getirilmesi halinde buna prim vermemek gerektiğini söylediğini anımsattı. Yazısında, söz konusu tarihte, gereğini yapmak üzere Başbakan Özgürgün'den bilgi ve belge istediğini de hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar, söz konusu şahsa ilişkin herhangi bir bilgi ya da belgenin tarafına ulaştırılmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Atalay'ın görevden alınması halinde yerine kimin önerileceği hakkında da Başbakan'dan bilgi talep etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.