İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Ziya Öztürkler "Nijeryalı öğrenciler haksız yere 'günah keçisi' ilan edildi"

Ziya Öztürkler "Nijeryalı öğrenciler haksız yere 'günah keçisi' ilan edildi"

Kıbrıs Postası'nın Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler'den aldığı güncel istatistiklere göre özellikle son dönemde yazılı ve görsel basında ülkemizdeki üçüncü uyruklu öğrencilerin artan suç oranlarıyla ilişkilendirilmesi, gerçekleri yansıtmıyor.

Yayın Tarihi: 17/09/17 09:05
okuma süresi: 3 dak.
Ziya Öztürkler "Nijeryalı öğrenciler haksız yere 'günah keçisi' ilan edildi"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Kıbrıs Postası'nın, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler'den aldığı bilgilere göre özellikle son dönemde ve bilhassa Nijerya uyruklu öğrenciler özelinde oluşmaya başlayan genel kanı, aslında gerçeklerden son derece uzak.

Öztürkler, bu konuda özellikle Nijerya uyruklu öğrencilerin "günah keçisi" ilan edilmesi dikkat çekiyor…

Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler'in Eylül 2016-Eylül 2017 arası bir yıllık dönemi kapsayan istatistiklerine göre 7 bin Nijeryalı öğrenciden sadece 35'inin polisiye olaylara karışması, Nijeryalı öğrencilere haksızlık edildiğini ortaya koyuyor.

Ülkemizde yaklaşık 90 bin öğrencinin öğrenim gördüğüne, bu öğrencilerden yaklaşık 12 bininin KKTC, 50 bininin Türkiye ve 28 bininin ise 3'üncü ülke vatandaşı olduğuna dikkat çeken Öztürkler, son bir yılda KKTC uyruklu 15, Türkiye uyruklu 86, 3'üncü ülke uyruklu 104 yükseköğrenim öğrencisinin karıştığı olaylar nedeniyle polislik olup, haklarında dava okunduğunu söyledi.

Başka bir değişle, 90 bin yükseköğrenim öğrencisinden toplamda sadece 205'inin polislik olaylara karıştığına işaret eden Öztürkler, "İstatistikler ortada. Ülkemizde yükseköğrenim öğrencisinin suç oranları ve kamuoyunda yaratılan manzara pek de gerçekleri yansıtmıyor aslında… Nijeryalı öğrencilerimizi potansiyel suçlu ilan ettik" dedi.

Birçok üniversitemizin fakülte birincilerinin 3'üncü ülke uyruklu öğrenciler olduğuna da dikkat çeken Öztürkler, öte yandan yükseköğrenim ve suç ilişkileri bağlamında alınana yeni ve önemli iki tedbir olduğunu, bunlardan ilkinin de İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile Haziran 2018 itibarıyla 3'üncü ülke uyruklu öğrencilerin muhaceret ve sağlık raporu işlemlerinin ülkemize gelmeden yıllık yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Öztürkler, bir diğer önemli tedbirin ise Türkiye'de YÖK'ün de desteği ile bundan sonra ülkemizdeki tüm üniversitelerin "minimum öğrenci kabul şartlarının" belirlenmesi olduğunu da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.