İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Rumlardan, Kuzey'de konaklayacak İsrailli turiste engel

Rumlardan, Kuzey’de konaklayacak İsrailli turiste engel

Geçiş kapısında "Hangi tarafta kalacaksanız?" sorusuna maruz kalan İsrailli turistler, tatillerini Kuzey Kıbrıs'ta geçireceklerini söylediklerinde, Rum engeli ile karşılaştılar.

Yayın Tarihi: 20/09/17 07:43
okuma süresi: 6 dak.
Rumlardan, Kuzey’de konaklayacak İsrailli turiste engel
A- A A+
Kıbrıs Postası – Rüstem Tüccar

Geçiş kapısında "Hangi tarafta kalacaksanız?" sorusuna maruz kalan İsrailli turistler, tatillerini Kuzey Kıbrıs'ta geçireceklerini söylediklerinde, Rum engeli ile karşılaştılar.

Ülkeye girişlerine izin verilmeyen İsrailli iki aileden hemen sonra Larnaka'ya ulaşan 32 kişilik İsrailli turist kafilesine de zorluk çıkaran Rum makamlarının, AB yurttaşı olmayan vatandaşların Larnaka üzerinden KKTC'de tatil yapmalarının önüne geçme kararı aldıkları belirtiliyor.

Konuyla ilgili, KIBRIS POSTASI'na konuşan Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, yaşanan olayla ilgili gerek Cumhurbaşkanlığı gerek Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim başlatıldığını ifade ederken; 21 Eylül'de başlayacak İsrail bayramı Rosh Haşanah için 2 binin üzerinde İsrailli turist beklediklerini ve Rumların bu yeni uygulamasının, bu bağlantıyı sekteye uğratacaklarından endişe ettiklerini söyledi.

Rum muhaceretinden, İsrail'den Larnaka Havalimanı üzerinden KKTC'de tatil yapmak üzere Kıbrıs'a gelen turistlere engel koyulması, çeşitli çevrelerde de tepkiyle karşılandı.

Kıbrıs Postası'na konuşan Turizm Bakanlığı eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Türk tarafının yapması gerekenin, 'çok acil bir şekilde kriz masası kurmak' olduğunu söyleyerek; "Eğer yoksa hemen bir B planı hazırlanmalı ve Ercan'a Avrupa yolu açılmalıdır. Tarifeli uçuşlarla Avrupa ülkelerine uçuşlar başlamalıdır" dedi.

Bu sezon, kara kapılarından ülkeye giren turist sayısının 300 bin civarında olduğunu ifade eden Aşıkoğlu, haliyle bunu gören Rum yetkililerin de kendi altyapıları üzerinden Türk ekonomisinin kalkınmasını hazmedemediğini kaydetti.

Rum muhaceretinden, İsrail'den Larnaka Havalimanı üzerinden KKTC'de tatil yapmak üzere Kıbrıs'a gelen turistlere engel koyulması, çeşitli çevrelerde tepkiyle karşılandı.

Kapıda, "Hangi tarafta kalacaksanız?" sorusuna maruz kalan İsrailli turistler, tatillerini Kuzey Kıbrıs'ta geçireceklerini söylediklerinde, Rum engeli ile karşılaştılar.

Ülkeye girişlerine izin verilmeyen İsrailli iki aileden hemen sonra Larnaka'ya ulaşan 32 kişilik İsrailli turist kafilesine zorluk çıkaran Rum makamlarının, AB yurttaşı olmayan vatandaşların Larnaka üzerinden KKTC'de tatil yapmalarının önüne geçme kararı aldıkları belirtti.

Konuyla ilgili, KIBRIS POSTASI gazetesine konuşan Turizm Bakanlığı eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Nisan 2017'de, ülkeye gelecek olan turistlere teşvik verileceğinin duyurulduğunu, acentelerin de Rum tarafı daha ucuz olduğu için Larnaka üzerinden KKTC'ye turist taşıdığını belirtti.

"Böyle bir hamlenin geleceği açıktı, bunu görmezden gelmek saflıktır"

Bu sezon, kara kapılarından ülkeye giren turist sayısının 300 bin civarında olduğunu ifade eden Aşıkoğlu, "Haliyle bunu gören Rum yetkililer de kendi altyapıları üzerinden Türk ekonomisinin kalkınmasını hazmedemiyor, kabul etmiyor. Zaten 40 yıldır Rum tarafının tavrına baktığımızda, bu son olaylar kimseyi şaşırtmamalı. Nisan ayından beri bunun böyle olacağı belliydi çünkü Rum tarafı, 40 yıldır özellikle ekonomik anlamda Türk tarafının nefes almasını istemiyor. Kazı yapan arkeologları tutukladılar, tur operatörlerini sınır dışı ettiler, Türk tarafının katılacağı fuarlara ambargo uyguladılar... Ortada böyle bir zihniyet varken, bu zihniyeti görmezden gelip Güney'den gelen turistlere teşvik vererek bir yere varılamayacağı açıktı. Rum tarafının buna tepki koyacağı da çok netti. Böyle bir hamlenin geleceği açıktı, bunu görmezden gelmek saflıktır" şeklinde konuştu.

"RUM TARAFININ BU TAVRI, 40 YILDIR DEĞİŞMEDİ"

Rum tarafının engellerinin 3 gündür devam ettiğini vurgulayan Aşıkoğlu, "İlk olarak geçtiğimiz gün 30 kişilik bir Sırp kafile ülkeye alınmadı. Ardından 20 kişilik başka bir ailenin yine ülkeye girmesine izin verilmedi. Dün, söz konusu ailenin girişi engellendi. Hatta 2 tane tur rehberini de sınır dışı ettiler" diyerek, Rum tarafının bu tavrının 40 yıldır değişmediğini, dolayısıyla Türk tarafının acil bir çözüm üreterek, Ercan ile AB ülkeleri arasında farklı bir formül bulması gerektiğini söyledi.

"TÜRK TARAFI, ERCAN'A AVRUPA YOLUNU ÇOK ACİL AÇMALIDIR. BUNUN BAŞKA BİR ÇÖZÜMÜ YOKTUR"

Türk tarafının yapması gerekenin, çok acil bir şekilde kriz masası kurmak olduğunu söyleyen Aşıkoğlu, "Eğer yoksa, hemen bir B planı hazırlamalı ve Ercan'a Avrupa yolu açılmalıdır.

Tarifeli uçuşlarla Avrupa ülkelerine uçuşlar başlamalıdır. Ercan'dan uçuşlar pahalı mı değil mi tartışmasını gündeme getiriyorlar ancak unutulmasın ki Ercan, özelleştirilse de bir kamu malıdır. Devlet, gerekirse baskı yapmalı ve Ercan seferlerinde fiyatlar yeniden düzenlenmelidir" diyerek, bunun başka bir çözüm yolunun olmadığını ifade etti.

Şimdi yapılması gerekenin, gerek tarifeli gerek charter uçuşlarla Ercan'ı Avrupa'ya açmak ve Ercan ile Avrupa arasında bir köprü kurmak olduğunu dile getiren Aşıkoğlu, "Bu elbette kolay değil, belki 2 seneyi bulacak bir süreçtir ancak başka bir çözüm, bize sorunları da beraberinde getirmektedir, bunu hepimiz yaşayarak görüyoruz" dedi.

KARAR 'ASKIYA ALINDI'

Öte yandan, Rum İçişleri Bakanı'nın olaya el koyarak, Güney Kıbrıs'a girişleri engellenen 50 İsrailli turist ülkelerine geri gönderildikten sonra, İsrail ile ikili ilişkilerin zedelenmemesi için kuralı askıya aldıklarını açıkladığı öğrenildi. Bu sözde kuralın, 15 günlüğüne askıya alınmasına karar verildiği duyurulurken; 15 günlük sürede de 'bundan sonra nasıl davranılacağının' kararlaştırılacağı kaydedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.