İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Tüketiciler Derneği: "Gerçek vurgun yanıltıcı etiketleme ile büyük baş hayvan etinde yapılmaktadır"

Tüketiciler Derneği: "Gerçek vurgun yanıltıcı etiketleme ile büyük baş hayvan etinde yapılmaktadır"

Tüketiciler Derneği son günlerde denetim altına alınamayan et fiyatlarında tüketicilere gerçek vurgunun yanıltıcı etiketleme ile büyük baş hayvan etinde yapılmakta olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 24/09/17 12:42
okuma süresi: 4 dak.
Tüketiciler Derneği: "Gerçek vurgun yanıltıcı etiketleme ile büyük baş hayvan etinde yapılmaktadır"
A- A A+
Tüketiciler Derneği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizde son günlerde denetim altına alınamayan et fiyatlarında tüketicilere gerçek vurgun yanıltıcı etiketleme ile büyük baş hayvan etinde yapılmaktadır.

Piyasada %60 inek eti olan büyük baş hayvan etinin etiketisiz olarak "Dana Eti" diye satılmakta olması kalite ve besin değeri daha düşük olan değerinin üzerinde 2 katı fiyatına tüketicilere satılmasına ve kasapların haksız kazanç sağlamasına fırsat vermektedir!

Ada genelinde 2 veteriner dışında denetimi yapılan kesimler tüketicilerin sağlığı için büyük risk oluşturmaktadır.

Derneğimizin bu konuda yaptığı uyarıların dikkate alınmadığı ve veteriner denetimi dışında kesim yapılmakta olduğu 20 Eylül 2017 tarihinde ölü inek kesimi ile bir kez daha tescil ve teyit edilmiş bulunmaktadır.

Güney Kıbrıs'tan ülkeye yasa dışı olarak yıllarca getirilmesi önlenemeyen kaçak 3 ton etin geçen gün ele geçirilmiş olması da piyasadaki "Kırmızı Et" in "Gıda Güvenliği" için güven vermeyen vahim risklere karşı tüketicilerin yeterince korunamadığı görülmektedir.

56/2014 sayılı Genel Gıda Ve Yem Yasanın 18.2 (Ç) maddesi uyarınca "Yetkili Makam olarak Tarım İşleriyle Görevli Bakanlık çiftlikte üretim, market bünyesinde faaliyet gösteren et satış yerleri ile kasap dükkanları dahil, hayvansal gıdaların üretim, işleme, depolama, paketleme, taşıma ve dağıtımının tüm aşamalarındaki gıda güvenliği ve hijyen kurallarının uygulanmasının denetiminden sorumludur."

Yasa (9. Maddesi) tüketici haklarının korunmasını amaçlar ve tüketicilere tükettikleri gıda konusunda bilgi sahibi olarak seçim yapma imkanını sağlar. Gıda mevzuatı:

1. Hile veya aldatıcı uygulamalar;
2. Tağşiş;
3. Tüketiciyi yanlış yönlendirecek her türlü diğer uygulamaları önlemeyi amaçlar.

Derneğimiz "Gıda Güvenliği" kapsamında tüketicileri koruyacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan etinin gıda güvenliğini sağlayacak önlemleri alması ve görevini ifa etmesi için Tarım Bakanlığını uyarmaktadır.

Bu konuda çıkarılmış bulunan "Gıda Güvenliği Yasası" amir hükümlerine rağmen satışı yapılmakta olan;

1 Büyük ve küçük baş hayvan etlerinin etiketlemesi yapılmaması,
2.Bu etiketlemenin yapılmamış olması nedeniyle tüketiciler bu ürünlerin ne olduğunu cinsini bilmeden satın almak zorunda bırakılmaları,
3. Cinsini bilmeden satın aldıkları ürünler için haksız olarak bedelinden fazla ödeme yapmak zorunda bırakılmaları,
4. Ülke genelinde veteriner denetiminin yapılmaması sonucu denetim dışı kesimler ile tüketicilerin sağlık riskine karşı korumasız bırakılması,
5 Hastalanma nedeniyle antibiyotik ve ilaç verilen hayvanların yeterli, süre garantina altınamadan kesim ve süt ürünlerinin tüketime sürülmesi,
6.Üreticilerden okka ile satın alınan hayvan etinin kilo ile satılması nedeniyle tüketicilere yapılan vurguna karşı korumasız bırakılması,
7. Güney Kıbrıs'tan denetimsiz et kaçakığı ile tüketicilerin sağlıklarının riske sokulmasına karşı
Gerekli önlemlerin alınmaması halinde Derneğimiz "Süresiz Kırmızı Et Boykotu" başlatacağını önemle vurgulamaktadır."

Hasan Y. Işık
Dernek Genel Başkanı
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.