İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Hayvancılar Birliği'nden arpa zammına tepki!

Hayvancılar Birliği'nden arpa zammına tepki!

Hayvancılar Birliği'nin arpa zammına ve ülkedeki gelişen olumsuzluklara karşı tepki gösterdi. Birlik dün yapılan arpa zammına yönelik öneri ve taleplerini içerien metni bakanlığa yazılı olarak sundu.

Yayın Tarihi: 26/09/17 09:33
okuma süresi: 8 dak.
Hayvancılar Birliği'nden arpa zammına tepki!
A- A A+

Hayvancılar Birliği'nin arpa zammına ve ülkedeki gelişen olumsuzluklara karşı tepki gösterdi. Birlik dün yapılan arpa zammına yönelik öneri ve taleplerini içerien metni bakanlığa yazılı olarak sundu.

Konu ile ilgili birlikten yapılan açıklama şöyle:

"Tarım Bakanlığına;

Birlik olarak sektörün daha ileriye gidebilmesi için aylardır sizinle birçok görüşme yaptık. Yaptığımız bütün görüşmelerde ortaya koyduğumuz anlayış ne olursa olsun sektör hakkında karar alınacaksa birlikte karar verilmesi, ayrıca atılacak adımlarda hangi konuda açılım yapılacaksa o konunun uzmanlarından görüş alınması ve bilimsel verilere dayanarak doğru karar verilmelidir. Hayvancılık sektörü öyle bir sektördür ki hergün oluşan olumsuzluklar ve yanlış politikalardan dolayı ciddi anlamda etkilenmekte ve geriye dönüşümü zor olmaktadır.

Üretimin devamlılığı için atılacak her adımda hiç kimsenin yanlış yapma lüksü yoktur. Hiç kimse kendi emelleri için bencil davranışlarda bulunamaz, biz buna müsade etmeyiz. İçinde bulunduğumuz süreç yine sıkıntılı bir süreç olacağını gözlemlemekteyim . Bu yüzden aşağıdaki yazacağım talepleri ortaya koyarken birbirimizi dinleyerek ayrıca iç ve dış etkenleri de kontrol ederek karar almamız doğru olacaktır.

Hayvancılar Birliğinin talepleri;

Arpaya gelen %8-9 oranı zam baz alındığı zaman;

  1. Küçükbaş hayvancıya ödenecek olan 42.5 tl hayvan başı destek miktarının derhal kriterlere uygun olarak yüksektilmesi (50 tl hayvan başı olması) veya bu noktada eğer arpa verilecekse arpanın peşin fiyatı ortaya konularak 65 kg hayvan başı arpa verilmelidir. Bu noktada yeni fiyatlar öngörülerek veya 75 günlük vade fiyatlarını ortaya koyarak yapılacak hesaplamalara kesinlikle karşıyız. Bütün üreticilerin arpayı alabilmesi için banka temliklerinin kaldırılması gerekir. Çifte standart yaratılmamalıdır.

  2. Her yıl Ekim ayında küçükbaş hayvancıya faiz destekli , yani faizsiz 120 kg / hayvan başına yemlik arpa verilmektedir. Yıllarca bu destek hayvancıya verilmiş, fakat geçen yıl bu konuda ciddi gecikmeler olduğundan hayvancı mağdur olmuştur. Bu yüzden derhal protokollar hazırlanarak şimdiden faizsiz yemlik arpa desteği çözülmelidir.

  3. Hiçbir bilimsel verisi olmadan , tamamen ne yapmak istediğini sizin dahi bilmediğiniz bir konuda ilgili kurumların görüşünü almadan ülkeye koç getirmek istediğinizi kamuoyuna açıkladınız. Bizler Hayvancılar Birliği olarak bu konuda yapılan açıklamaya , şiddetle tepki koymaktayız. Lütfen bize Veteriner Dairesinin, Veteriner Fakültesi ıslah çalışma bölümünün ve Veteriner Hekimler Birliğinin görüşlerini içeren resmi belgeleri gösterirmisiniz .Bu konuda hiçbir görüş almadan ve bizim görüşümüz ortada iken tamamen kahve konuşması yaparak böyle bir konuyu kamuoyuna açıklıyorsunuz . Hayvancılık sektörü karşısında bu açıklamadan dolayı zor durumda kalabileceğinizi düşünmeniz gerekmekteydi.Bizim görüşümüz şuanda Ülkedeki koyun varlığı 170-180 bin arasında seyretmektedir. Bu konuda ikinci tarama başladıktan sonra görüşümüz bu sayının 150 bin civarına gerileyecegidir. Çünkü yanlız brusella taramasına bakılarak doğruyu bulamazsınız. Şuanda ülkede çiftlik bazında yüksen oranda meadi – visna , scrapi ve paratüberküloz bulaşmış çitlikler mevcuttur. Eğer doğruyu öğrenmek isterseniz son 6 ayda mezbahalarda kaç adet koyun ve keçi kesildiğini kesin rakamlarla alabilirsiniz. Bunun yanında bu işi yapan birçok köydeki hayvancılarımız ekmek kapılarını kapatmakla yüzyüze kalmıştır. Siz koç getirerek çözüm bulabileceğinizi sanıyorsunuz. Bu konuda Türkiyede ve Avrupa Birliği ülkelerinde yıllardır küçükbaş hayvanlardada desteklenerek suni tohumlama uygulaması yapılmaktadır. Yani koç getirmenin alternatifi vardır,ama ülkedeki damızlık koyun varlığının hellim tesciline uygun ve mağdur olan hayvancıların geleceği için derhal koyun getirilmesi gerekir.

Bu yüzden Hayvancılar Birliği şunu ifade etmektedir;

  1. Çiftliğinde birinci ve ikinci tarama sonucu %50 ve üzeri brusella , meadi-visna scrapi paratüberküloz belirlenen çiftlikler hemen kapatılmalı ve gerçek anlamda bu işten geçinen hayvancımıza 3 ay ara verildikten sonra damızlık koyun getirilmelidir.

  2. Bu konuda hayvanları alınan ve işsiz kalan hayvancılara belli bir süre geçinebilmek için bir maaş bağlanmalıdır.

  3. Yüksek verimli ırklar hastalıklarda mücadelenin sonuçlanması sonucu oluşabilir. Hasta ağıllara koç katılmaz. Ülkede brusella bakımından ari çiftlikler olabilir. Ama diğer hastalıklarda durum vahimdir. Bu konuda gerekli ıslah çalışmaları yapıldıktan sonra uygun ve dayanıklı ırkı oluşturabiliriz.

  4. Süt konusunda ise son birkaç yıldır keçi sütünü pazarlamakta sıkıntı çekmekteyiz,gerek imalatcıların tepkileri, gerekse keçi sütü pazarının sınırlı olması bizlere ciddi zorluklar yaşatmaktadır. Bunun çözülüp önümüzdeki dönemde keçi sütünün doğru fiyattan satılmasını sağlamamız gerekmektedir. Ayrıca keçi sütü fiyatlandırılmasında yağ ve protein değerleri ne olursa olsun kesin bir alt limit konup bunun altına düşürülmemesi gerekir.

Süt fiyatlarını kendi açımızdan değerlendirirken iç ve dış etkenleri ayrıca sadece arpa fiyatlarını ortaya koyarak değil, hammadde fiyatlarına , yem fiyatlarını, su fiyatlarını yani girdi maliyetlerinin durumunuda değerlendirerek ortaya minimum artış olarak koyduk. Şu anda Türkiye ulusal süt konseyi almış olduğu kararla 1 Ekim 2017 – 1 Şubat 2018 arasında süt taban fiyatına 1.40 krş/lt olarak belirlemiştir. Ayrıca litre başına 8 krş destek pirimi açıklayarak süt fiyatını üreticiden 1.48 krş/lt alış fiyatı olarak ortaya koymuştur. Bunun yanında koyun sütü fiyatı 4 tl/lt keçi sütü fiyatı ise 3.6 tl/lt olarak satılmaktadır. Bu da gösteriyorki dünyada süt fiyatları değişmekte yani yükselmektedir. Bizim ülkemizdeki girdi fiyatları hem Türkiyeden hemde Dünyadan daha yüksek ve biz şuanda bu maliyetlerle süt üretmeye çalışıyoruz.


Eğer gerçek fiyatlar süt üzerine yansıtılmazsa bu süt miktarı azalmaya devam edecektir. Çünkü sizin yapmış olduğumuz 1.300 lt'ye kadarki destekleme modeli hayvancımızın önünü tıkamış ve her geçen yıl üretici küçülmüştür . Sizlerden talebimiz kaos yaratmak değildir. Gerçekleri görmenizi sağlamaktır. Eylül 2016 toplam süt miktarı 385 ton günlük iken, Eylül 2017 günlük süt miktarı 370 tona düşmüştür. Yani süt üretiminde %12 artış öngörülürken toplamda % 20 azalma mevcuttur. Bu gidişat üretim yapan ve yeni bağlatılar kurarak talepleri %100 artan süt fabrikalarının kapanmasına kadar gidecektir.

Üretimin küçülmesi bütün sektörü ve SÜTEK'i zor duruma sokacaktır. Yukarda yazmış olduğumuz bilgiler ışığında bundan önce olduğu gibi bundan sonrada sektörü yanlış yönlendirenlere karşı en ağır şekilde tepkilerimizi koyacagız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.