İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Özgür: "Kaynak var proje yok"

Özgür: "Kaynak var proje yok"

Maliye eski Bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, altyapı ve reformlar için ayrılan kaynakların yeterince kullanılmadığını kaydetti.

Yayın Tarihi: 22/10/17 13:25
okuma süresi: 7 dak.
Özgür: "Kaynak var proje yok"
A- A A+
Sağlık, eğitim, ulaşım ve birçok alanda altyapı, yapısal ve mali sorunlar yaşanırken, bu sorunları çözecek milyonlarca lira değerlendirilemedi

Ülkede sağlık, eğitim, ulaşım ve birçok alanda altyapı, yapısal ve mali sorunlar yaşanırken, 2017 yılı bütçesinde sorunların çözümü için ayrılan milyonlarca lira değerlendirilemedi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin altyapı, özel sektörün kalkınması, reformlar için verdiği kaynakların büyük bir kısmı kullanılmazken, bazı kaynaklar olduğu gibi kaldı.

Sağlık ve sosyal hizmetler için 2017 yılı için ayrılan 22 milyon 876 bin TL'lik bütçenin sadece yüzde 7.76'sı kullanıldı. Altyapı yatırımları için Türkiye tarafından verilen 512 Milyon TL'lik kaynağın ise yüzde 25'şi değerlendirildi.

Türkiye ile imzalanan programda 30 reform eyleminin hiçbirisi tamamlanmadı ve 2017'de reform destek ödeneği için ayrılan 540 milyon TL ise olduğu gibi kaldı. Diğer yandan, büyümeyi ve ihracatı desteklemek üzere Türkiye Cumhuriyeti tarafından sunulan reel sektör proje desteklerinin kullanım oranı oldukça düşük düzeylerde kaldı. 2016 yılında 177 milyon TL'lik kaynağın yüzde 60,67'si kullanılırken 2017 yılında 4 Ekim itibariyle 212 milyon TL'lik kaynağın sadece yüzde 38,96'sı kullanılabildi.

KAYNAK VAR, PERFORMANS YOK

Star Kıbrıs'a konuşan Maliye eski Bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, altyapı ve reformlar için ayrılan kaynakların yeterince kullanılmadığını ifade etti. Özgür, Sağlık ve sosyal hizmet sektöründe altyapı yatırımlarına ilişkin 2017 bütçesinde toplam 22 milyon 876 bin TL var. 4 Ekim itibariyle hükümet bu kaynağın sadece yüzde 7,76'sını kullanabilmiş. Demek ki sorun bütçede değil, hükümetin beceriksizliğinde. Eğer sağlık alanında herhangi bir altyapı yatırımı varsa hükümet 2017 yılı içerisinde bunu tamamlayabilir. Sadece sağlıkta değil genel anlamda hükümetin altyapı yatırımlarına ilişkin ciddi bir performans sorunu var. Bu yıl bütçede yer alan altyapı yatırım hibeleri için kullanılabilecek toplam 512 milyon TL'lik kaynağın sadece yüzde 25'şi kullanılabilmiş durumda. Yani sorun kaynak yetersizliği sorunu değil hükümetin performans düşüklüğüdür "şeklinde konuştu.

REFORMLAR TAMAMLANAMADI

Özgür, altyapı yatırımlarına ilişkin sorunların 2017'de de aynen devam ettiğini, 2016'da 433 milyon TL'nin yüzde 34'nün kullanılabildiğini, bu yıl da 4 Ekim itibariyle 512 milyon TL'nin yüzde 25'şinin kullanıldığını ifade ederek, "altyapı yatırımlarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin sunduğu diğer imkanlar da yeterince kullanılamadı. Ancak en vahimi yapısal reformlardaki ciddi performans düşüklüğüdür. Türkiye ile imzalanan programda 30 reform eyleminin hiçbirisi tamamlanmadı. 2017'de reform destek ödeneği 540 milyon TL ve tek bir kuruş dahi kullanabilmiş değiliz" dedi.

REEL SEKTÖRDE FAYDALANAMADI

Mali disiplinin terk edildiğini, yapısal reform yapılmadığı gibi mali yapıyı düzeltecek herhangi bir yapısal düzenlemeye de gidilmediğini ifade eden Özgür şunları dile getirdi: "Özel sabit sermaye yatırımlarına ilişkin de hükümetin performansına doğrudan bağlı olan yatırımlarda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. İçme suyu dağıtımı ile kanalizasyon ve arıtma altyapısını geliştirmek için CTP döneminde siyasi çerçevesi somutlaştırılan ihale ilerletilemedi. Limanlar, enerji ve telekomünikasyon alanlarında ciddi yatırım öngörülerine rağmen tek bir çivi dahi çakılamadı. Diğer yandan, büyümeyi ve ihracatı desteklemek üzere Türkiye Cumhuriyeti tarafından sunulan reel sektör proje desteklerinin kullanım oranı oldukça düşük düzeylerde kaldı. 2016 yılında 177 milyon TL'lik kaynağın yüzde 60,67'si kullanılırken 2017 yılında 4 Ekim itibariyle 212 milyon TL'lik kaynağın sadece yüzde 38,96'sı kullanılabildi."

NE KADAR ERKEN O KADAR İYİ

Maliye eski Bakanı Özgür, önümüzde seçim olduğunu hatırlatarak, "18 aydır seçim ekonomisi uygulayan bir hükümet görevde. Erken seçim bu kabusu sonlandırmak için bir bakımdan önemli bir fırsattır. Bu yönden bakıldığında ne kadar erken olursa o kadar iyidir" görüşünü savundu. Erken genel seçimin bütçe görüşmeleri ve onayına engel olacağına dair söylemlere de değinen Özgür şunları söyledi: "Seçim tarihi ile bütçenin onayı arasında doğrudan bir bağ yoktur. Bir sonraki mali yılın bütçesi 31 Ekim itibariyle hükümet tarafından meclise sevk edilmeli ve içinde bulunulan yıl tamamlanmadan onaylanmalıdır. Bunun önünde hiçbir engel yoktur. Biz bütçe sürecinde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Hükümet seçim çalışmalarını bahane göstererek bütçe sürecini çalıştırmazsa bu hükümetin sorumsuzluğu olur. Biz erken seçim için Temmuz 2017 tarihini önerirken bütçe sürecini de göz önünde bulundurmuştuk. UBP ve DP meseleyi devlet ciddiyetiyle ele alamadı. Madem yüzme bilmiyorlardı niye çıktılar kavak ağacına?"

YATIRIMLAR DÖRT AY DURUR

Bütçe onayının gecikmesi halinde 2018 yılının ilk dört ayında projelerin duraksayacağını kaydeden Özgür sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer mevcut hükümet bütçeyi geçiremezse elbette yeni kurulacak hükümet birtakım sorunlarla karşılaşacaktır. Bu durumda bütçe görüşmeleri Ocak ve Şubat aylarına sarkacaktır. Bu da 2018'in en az ilk üç ayında yapılacak harcamaların 2017 mali yılı bütçesinin 1/12 oranı kadar yapılabilmesi sonucunu doğuracaktır. Sınırlılıkları olsa da devletin üç ay bu çerçevede harcama gerçekleştirmesi çok ciddi sıkıntılara yol açmaz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC'ye kullandıracağı hibeler her yılın Ocak ayında imzalanan Hibe Protokolleri ile devreye girer. Yani bütçenin üç ay gecikmeli devreye girmesi demek hibe protokolünün de gecikmesi anlamını taşır. Dolayısı ile KKTC 2018 yılının ilk üç-dört ayı boyunca altyapı yatırımı yapamaz, reel sektör destek programlarını yürütemez ve savunma giderlerini yerel gelirlerle karşılamak durumunda kalır. Bilhassa aylık yaklaşık 20 milyon TL olan savunma giderlerinin yerel gelirlerle karşılanması zorunluluğu hazine açısından nakit sorunlarına yol açabilecektir."

Suna Erden-Star Kıbrıs
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.