İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tigin Kişmir: "Gençlerden daha çok faydalanmalıyız"

Tigin Kişmir: "Gençlerden daha çok faydalanmalıyız"

Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı, KKTC Spor Dairesi Piyangolar Birimi Sorumlusu Tigin Kişimir, Demokrat Parti'nin (DP) Lefkoşa aday adayları arasında yer alıyor... Kişmir, Seçim Sohbetleri'nin bugünkü konuğu...

Yayın Tarihi: 20/11/17 08:30
okuma süresi: 6 dak.
Tigin Kişmir: "Gençlerden daha çok faydalanmalıyız"
A- A A+

Seçim Sohbetleri
Şüküfe Hansel

Kişmir, "Geçmişteki tüm hükümetlere başarısız demek doğru olmaz... Her hükümet döneminde çok iyi şeyler mutlaka yapılmıştır. Ancak ülkemizin daha iyi bir noktada bulunmasının tam olarak sağlanamadığı da açıktır" dedi.

Kişmir, "Planlama ve gençliği daha çok hesaba katma noktasında bence hatalar yapıldı... Daha katılımcı bir sistem kurulabilir, daha genç düşüncelerden faydalanılabilir, daha çok sosyal refah politikaları üretilebilirdi".


Tigin Kişimir kimdir? "Kısaca kendinizden bahsediniz" dersek, neler söylersiniz?
Lefkoşa'da 1975 yılında doğdum... Evli ve iki çocuk babasıyım... İlk – orta ve lise eğitimimi Lefkoşa'da tamamladım... Askerlik görevim sonrası özellikle otomobil sektörü (satış ve pazarlama) ve 15 yıla yakın da emlak sektöründe çalıştım... Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu'nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra başkanlığa seçildim... Adayı sporda birleştiren kişilerden biriyim... Avrupa Rally Şampiyonası'nın ülkemizde de bazı etaplarının koşulmasında katkım olduğu inancındayım... Aslında mütevazı davranmayacağım, bunu başaran bir kaç kişiden biriyim... Bu başarıyla ilgili olarak da büyük gurur ve mutluluk duyuyorum... Yaklaşık bir buçuk yıldan beri Devlet Piyangosu birim sorumlusu olarak görev yapıyorum...

Neden aday adayı oldunuz? Seçmenden oy talep ederken neler söyleyeceksiniz?
Ben bir Demokrat Parti üyesiyim... Çok uzun yıllardır partideyim... Rauf Raif Denktaş ismi bizim için çok değerli bir isimdir... Seçim yarışlarına, kampanyalarına O'nunla başladık... Öncelikle gerek gençlik, gerekse sporla ilgili birikimlerimizin ülkemize hizmet olarak dönüşmesi hedefiyle aday adayı olduk ama aynı zamanda bu partimiz içinde bir görev olmalıdır. Bu ülke için yapılması gereken ve yapabileceğime inandığım çok işler olduğundan da eminim.



Size göre mevcut veya geçmişteki hükümetler başarısızsa, ki öyle düşündüğünüzü varsayıyoruz... Başarılı olmak için neler yapmadılar? Siz neler yapacaksınız?

Geçmişteki tüm hükümetlere başarısız demek doğru olmaz... Her hükümet döneminde çok iyi şeyler mutlaka yapılmıştır. Ancak ülkemizin daha iyi bir noktada bulunmasının tam olarak sağlanamadığı da açıktır.
Planlama ve gençliği daha çok hesaba katma noktasında bence hatalar yapıldı... Daha katılımcı bir sistem kurulabilir, daha genç düşüncelerden faydalanılabilir, daha çok sosyal refah politikaları üretilebilirdi.
DP'nin içinde olduğu hükümetlerin daha çok hizmet ve daha çok başarı sağladığı aşikardır... Bunu sırf laf olsun diye söylemiyorum... Bizim de görevimizin gereği olarak yaptığımız çalışmalar, örneğin Devlet Piyangosu'nda gözle görülür bir başarı ve güvenilirliği ortaya çıkarmıştır... Daha programlı, daha geniş kitlelerin de katılımının sağlandığı projeler yaşama geçirilebilir. Bu projeler, insanın yaşamını kolaylaştıran, ucuzlaştıran ama kaliteli sonuçlar doğurmalıdır.


Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü ülkedeki bir çok sorunun da sebebi midir? Eğer değilse, ülkede size göre var olan sorunların çözümü konusundaki düşünceleriniz – önerileriniz nelerdir?
Evet sebebidir... Kıbrıs sorununun çözüme ihtiyacı vardır. Otomobil Kurumu'nda, ralli şampiyonası ile bunun nasıl bir şey olduğunu hep birlikte gördük... Rallinin birleştiriciliğinin, bir çok sorunu ve bir çok güvensizliği ortadan kaldırdığına tanık olduk. Ancak, hala özellikle Rum tarafında değişmesi gereken daha fazla düşünce ve tavırlar söz konusudur. İnanın, gerek ralli konusunda, gerekse müzakerelerde, bizim tarafın tavrı daha cana yakın bir tavırdır. Biz çözümü daha çok arzuluyoruz ve daha taviz verici noktadayız... Mutlaka çözümü başarmalıyız. Ama olmazsa, her şeyi bırakalım, kopsun, bitsin noktasında da olmak mantıklı değildir... Yukarıda da belirttiğim gibi, çalışmak, projeler üretmek, doğru siyaset uygulamak gerekmektedir.


Gerek DP'li, gerekse DP'li olmayan seçmene vermek istediğiniz mesaj var mıdır?
DP'li seçmene vermek istediğim mesaj diye bir şey söz konusu değil... Tüm seçmenlere mesajım, sandığa gitmeleri, partilerine veya kendilerini yakın hissettikleri partiye mühür vurmalarıdır... DP'nin 7 Ocak'taki seçimlerde önemli bir başarı elde edeceğinden eminim. Bundan kuşkum yoktur. Tüm partililere de çaba ve çalışmalarını artırmaları, bunun ülke geleceği adına önemli olduğunu söylemek isterim.


Aşağıdaki başlıklarla ilgili olarak, sadece bir kaç kelimeyle neler söyleyebilirsiniz?

Ekonomi: Çok iyi bir yerde olduğumuz söylenemez.

Vergi: Vergide daha adil bir noktaya gelmek kaçınılmazdır.

Adalet: Çok iyi çalışıyor..

Trafik: Çok sıkıntılı

Ulaşım: Kaliteli ve düzenli toplu taşımacılığı devletin veya devlet teşvikiyle özel sektörün mutlaka sağlaması lazım... Ülkede en ciddi sıkıntılardan biri her açıdan ulaşımdır... Örneğin ülkeye doğrudan uçuş konusunda da her fırsat zorlanmalıdır.

Eğitim: Herkesin hakkıdır, devlet, ne yazık ki özeli gerisine düşmüştür. Bu durum ortadan kaldırılmalı ve devletin eğitimi de iyileştirilmelidir.

Sağlık: Sorunlar olduğu gözle görülüyor...

Tarım: Tarım ülkesi miyiz değil miyiz karar vermek zorundayız.

Sosyal güvenlik: Özel sektör ile devlet arasında hala çok büyük fark var.

Turizm: Son bir kaç yıldır iyileşme olduğu açık; en çok üzerinde durmamız gereken sektör.

Çevre: Ne yazık ki çevre konusunda iyi bir şey söylenemez. Sınıfta kaldık.

Kültür: Sonuna kadar sahip çıkmalıyız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.