İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Çağman: "Halkın gerçek ihtiyaçları ikinci plana atılıyor..."

Çağman: "Halkın gerçek ihtiyaçları ikinci plana atılıyor..."

Demokrat Parti Milletvekili adayı Doktor Koral Çağman, ülkede yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 11/12/17 17:26
okuma süresi: 8 dak.
Çağman: "Halkın gerçek ihtiyaçları ikinci plana atılıyor..."
A- A A+
Kıbrıs Postası

Demokrat Parti Milletvekili adayı Doktor Koral Çağman, ülkede yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.

Kanal T'de Hasan Hastürer'in hazırlayıp sunduğu programa konuk olan Çağman seçmenlerin birtakım beklenti içinde olduğuna dikkat çekti.

Çağman'ın yaptığı değerlendirmelerin satır başları şöyle:

"30 yıllık cerrahım. Her yıl biraz daha çabuk geçmeye başladı. İşinizin hakkını vererek ve severek yaparsanız, zaten doktorluk yorucu bir iştir, tabii ki beden yorulur ama karşılığını alıyoruz. Başarılı bir ameliyattan sonra çıkıp gururla, 'Hastanız iyi rahat olun' demenin bir bedeli yok.

Biz bir hata yapıyoruz. Mevcudu düzeltmeye çalışırlen parti politikaları üretiyoruz, her gelen parti iyiniyetle düzenlemeler yapmaya çalışıyor ancak meclisteki tüm partilerle birlikte, devlet politikası olması gerektiğini düşünerek hareket etmiyor. Sağlık, bir devlet politikasıdır. Eğitim gibi...

Siyasete atılırken, biraz iteklemeyle oldu, acaba katkım olabilir mi, Sağlık Bakanı olma hevesinde değilim ama mecliste birçok doktor var... Oturup hepsiyle toparlayıp sağlığı devlet politikasına dönüştürebilir miyiz noktasında fayda sağlayabilir miyim diye düşündüm.

Birtakım maalesef şu ana kadar bir partiyi destekleyen seçmenler bir beklenti içindedir. Tabii ki seçmene saygı duyacaktır ama öncelikle halkına saygı duymak zorundadır. Bunu untutuyoruz ve halkın gerçek ihtiyaçları ikinci plana atılıyor.

"SON 4.5 YILDIR AKÇİÇEK HASTANESİNDE CİDDİ DOKTOR AÇIĞIMIZ VARDIR..."

Bir Sağlık Bakanı hastane yönetimiyle değil, devletin sağlık politikasıyla ilgilenir. Gittim, askeri hastanede yeterli hijyen göremediğim için ameliyat yapamadım.

Düzeltmeye de rütbem yetmedi. Hijyeni sorgularken üzücü ve utanç verici bir tablo olduğunu söyleyerek başladım konuşmaya.

1993'te başladım çalışmaya, hasta sayısı daha az olduğu için koşullar daha iyiydi. 2017'de hasta sayısı inanılmaz arttı. Doktor sayısı bir miktar arttı ama bu sefer branş doktorlarında sıkıntılar başladı.

Nefis bir onkoloji binamız var ama onkolog sayısı yeterli değil. Ben kendi açımdan düşündüğümde, cerrahi servisinde büyük bir keyifle çalıştım.

Hastanede gerçekten cerrahi servisi randımanlı çalıştı. Uzun süre hasta yatırmayacak şekilde çalıştığımızdan hijyeni kontrollü tutabiliyorduk. Hijyeni sağlamak sadece sıcak suyla değildir. Yeterli mi bu, hayır.

Son 4.5 yıldır Girne Akçiçek'te çalışıyorum ve ciddi doktor açığımız vardır. 3 gün radyoloji uzmanı getirdik ancak gece bir kaza olduğunda Lefkoşa'ya getirmek zorunda kalıyoruz.

Hitap ettiğimiz nüfus 100 bindir ve doktor sayısı son derece düşük.

Şu anda ben ayrıldım ve hastanede tek cerrah var ve on-call çalışıyor.

Tek doktorla, haftanın üç günü radyologla bu olmaz.

"YENİ DOKTORLARA DEVLETTE ÇALIŞMAK ÇOK CAZİP GELMİYOR..."

İtiraf gibi söyleyeyim; Eğer ben devlet hastanesine girmiş olmasam ve çok ciddi yaralanma, kurşunlanma gibi şeylere müdahale etmesem, benim iyi doktor olduğumu nereden anlayacaktınız? Eskiden özel hastane veya klinikler de yoktu. Hastane, benim icraatımı sergilemem için uygun bir ortamdı. Doktorun kendisini geliştirdiği, gösterdiği yer devlet hastanesiydi benim geldiğim dönemde. Sonradan açılan özel hastaneler, her türlü vakaya müdahale edebilecek hale geldikten sonra yeni doktorlara devlette çalışmak çok cazip gelmiyor. Doktorlar devlette çalışmayı artık çok tercih etmiyorlar.

Sağlık çok pahalı bir hizmettir. Bir yatak ücreti duyarız ABD'de 500 dolardır. Ama yüksek kalite denetimi denen yöntemle harcanan masrafı hesaplarsanız KKTC'de de bir gecelik yatak maliyeti gerçekte 500 dolardır. Ama bu görünmez. Elektrik, çarşaflar, bir dizi gider... Bunlar birimde görünmez.

Görünürde yüksek kalite denetiminin ne olduğunu bana bir kursta öğrettiler. Bu tür hesaplamalar yapıldığında maliyetlerin yüksek olduğu ortaya çıkarıyor ki, sigorta sisteminin yerleşmiş olmasını getiriyor.

"SAĞLIK HÜKÜMET POLİTİKASI OLMAKTAN ÇIKARIP DEVLET POLİTİKASINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ"

Sağlığı hükümet politikası olmaktan çıkarıp devlet politikasına dönüştürmek için çalışmalar başlayacağız.

Her vatandaş sağlık hizmetini istediği ölçüde alabilmelidir ama bedava değildir. Bunu vatandaştan almak gibi değil de güvenlik sistemi, tek tip sigorta sistemi vs konuşuldu ama bir şekilde devlet gelirlerini yükseltmek ve vergileri düzgün toplamak zorundayız. Sağlığa ayıran payı bir kere arttırmak zorundayız.

Son dönemde yüzde 28 arttı. Devletin güvencesiyle tek tip güvenlik yasası çıkartılır çıkartılmaz; kişinin kendi ödemesinden ziyade yatırımlarıyla ödenmesi gerektiğini savunurum.

Geliri düşük olana aynı sağlık hizmetini sağlayabilmeli devlet. Amacımız da budur. Koral çok akıllıdır yapar, sonra diğeri çok akıllıdır o yapar, hükümete gelen en iyi ben bilirim diye yola çıkarsa olmaz bu işler.

"DOKTOR OLDUĞUM İÇİN SAĞLIK BAKANI OLMAM GEREKMEZ..."

Sağlık Bakanı olmak için doktor olmak kesinlikle gerekli değildir. Gelmiş geçmiş en iyi sağlık bakanlığı yapmış kişi Oktay Feridun'dur mesela ve doktor değildi. Yasaları, devlet yapısını biliyordu.

Benim doktor olduğum için Sağlık Bakanı olmam gerekmez.

"BİNA TEK BAŞINA HASTALARA BAKMAYACAKTIR. SİSTEMİMİZİ DE OTURTMALIYIZ"

Hemşire arkadaşların kendi içinde, eczacı arkadaşların, doktorların kendi içlerinde sorunları vardır. Öyle tek bir havuza daldırılıp yıkanacak bir durum yoktur. Bu yüzden öncelikle yapmamız gereken şey hatalarımızı dürüstlükle kabul edip nerelerde hata yapmışız gözden geçireceğiz. Sonra hangi formüllere göre çözeceğimizi ortak bir karara bağlamak gerekli. Her şeyi biz icat etmek zorunda değiliz. Emeklilik nasıl hesaplanır? Ortalama ömür eksi (-) 10. Dünyanın gerçekleri var ve biz okuyabiliriz.

Güzel bir hastaneyi Lefkoşa hak eder. Bina tek başına hastalara bakmayacaktır. Sistemimizi de oturtmalıyız.

Çok yoğun bir hasta sayısı var. İkincisi gerçekten sabırsız bir toplumuz. Beşinci dakikada isyan çıkar, camlar kırılır ama başka ülkelerde hemşire çıkar, aciliyetine göre sıraya koyar hastaları ve bir sorun çıkmaz. Biz öyle bir şey yapsak hemşire dayak yer.

Gece acil servise müracaat Lefkoşa'da inanılmaz sayıdadır. Gündüz işinde olan insanlar kendilerinin veya çocuklarının sağlık ihtiyaçlarını akşama bırakır. Akşam yemeği yedikten sonra gelirler ama acil olmayan şeylerle gelinirse bu olmaz.

112 oldukça iyi çalışıyor. Cerrahi servisinin her zaman iyi çalıştığını söyleyebilirim.

Elimizde bir sihirli değnek ve dokunduğu şeyi sorunsuz hale getirme şansı olsa birini ülkenin eğitimine, diğerini doktorların eğitimine ayırırım"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.