İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Denktaş: "Kıbrıs sorununda parça parça çözüm tek formüldür"

Denktaş: "Kıbrıs sorununda parça parça çözüm tek formüldür"

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, "Kıbrıs sorununda parça parça çözüm tek formüldür. Önce ekonomik adımlar atılmalı. Bizim ilk önce Türkiye ile bir adım atmamız lazım. Türkiye ile aramızda serbest ticareti başlatabilmemiz lazım" dedi.

Yayın Tarihi: 31/12/17 16:21
okuma süresi: 6 dak.
Denktaş: "Kıbrıs sorununda parça parça çözüm tek formüldür"
A- A A+

"Dünya Rum tarafını devlet, Türk tarafını azınlık olarak gördüğü müddetçe, bu iki olgu arasında bir federasyon kurulamaz"

"Kıbrıs sorununda parça parça çözüm tek formüldür. Önce ekonomik adımlar atılmalı. Bizim ilk önce Türkiye ile bir adım atmamız lazım. Türkiye ile aramızda serbest ticareti başlatabilmemiz lazım"

"İkinci adım Güney'deki iş adamına Kuzey'de iş kurma imkânını tanımalıyız. Gelip kurmalı, ofis açmalı, şirket kurmalı, görmeli ki Türkiye kendisi için bir fırsattır. Tehdit değildir"

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan yardımcısı, Maliye Bakanı Denktaş, Ada TV'de yayınlanan Alternatif Bakış programında Şahap Aşıkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

DP'den verilen bilgiye göre, Programın başında konuşan Şahap Aşıkoğlu, geçmiş dönemlerde birlikte çalışma fırsatı bulduğu Serdar Denktaş'la ilgili birlikte çalışmaktan keyif alınacak, alçakgönüllü, vizyoner ve çok rahat çalışılabilecek bir devlet adamı olduğunu belirtti.

Aşıkoğlu ayrıca, Serdar Denktaş'ın Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile ilişkilerinin çok iyi ve TC ile ilişkilerde sözünü geçirebilecek, adaletli vatansever ve milliyetçi siyaset adamı olduğuna da vurgu yaparak Denktaş için 'iyi bir lider' dedi.

46'sı yeni yüzlerden oluşan DP Adayları halkı temsil eden, farklılıkları ile uzlaşmayı bilen adaylar

Geçmiş dönemlerde özellikle UBP tarafından tırpanlanan DP'nin ilk kez bu seçimler adayların büyük çoğunluğunu kendi içinden seçerek bir ilke imza attığını belirten Aşıkoğlu özellikle 46 adayın köklü DP geçmişi olan eğitimli ve donanımlı yeni yüzlerden oluştuğunu belirtti.

Aşıkoğlu ayrıca adayların halkın değişik kesimlerini temsil eden farklılıklarını ortaya koyan ancak bu farklılıklarda da birlikteliklerini bozmadan uzlaşabilen kişiler olmasından dolayı ilk kez bir seçim döneminde bu kadar mutlu olduğunu belirtti.

"Dünya Rum tarafını Devlet, Türk tarafını azınlık olarak gördüğü müddetçe, bu iki olgu arasında bir federasyon kurulamaz"

Programda çarpıcı açıklamalarda bulunan Denktaş milli davayı parti vizyonunda olmasından dolayı her zaman savunduklarını belirterek, "geçen 20 ay dış siyaset açısından Kıbrıs Sorunu açısından çok yorucu bir dönem oldu. Yeterli bir zemin yokken 5'li konferansa oturuldu bu dönemde garantiler ilk defa konuşulmaya başlandı. İlk kez harita teslim edildi, bizim tarafımızdan, bunlar bana göre yanlışlar. Garantilerin tartışılmaya başlanmış olması bile son derece yanlıştı. Rum tarafı yine ret etti. Biz 11 Şubat Belgesinin altından imzamızı çektik, 2 kesimli 2 toplumlu federasyon görüşmeye kalkarsanız biz destek olmayacağız, aksine karşı da çıkacağız dedik" dedi.

"Neden karşı çıkıyoruz, önce Annan planında sonra Cenevre'de, şunu bütün Dünya da görmüş olmalı ama görmemezlikten gelmeye de devam ediyorlar" diyen Denktaş "Yıllardan beridir söylediğimiz bir şey doğrulandı. Nedir bu? Rum tarafının iki toplumlu iki kesimli federasyondan anladığı ile bizim iki toplumlu iki kesimli federasyon anlayışı uyuşmuyor. Bütün Dünya Rum tarafını Devlet, Türk tarafını azınlık olarak gördüğü müddetçe, bu iki olgu arasında bir federasyon kurulamaz, eşitlik oluşamaz. Bu artık varılamayacak bir hedeftir, zemin olarak kullanılamaz. Federasyon zaten Türk teziydi, Türk tezi olarak 77-79 da masaya geldi ve kabul edildi ama bir yere de varmadı" ifadelerini kullandı.

"Biz önce kendimizi kabul ettirmeliyiz"

Ancak çözümsüzlüğü de savunmadıklarını vurgulayarak yapılabilecekleri dile getiren Denktaş "diyoruz ki önce kendimizi kabul ettirmeliyiz. Kabullenme dönemi yaşamalıyız. Eğer Dünya taraflardan birini devlet olarak kabul ediyorsa, bize de eşit bir statü vermiyorsa, ilk aşamada bu siyasi tanınma olmayabilir, ama bir tarafın tanınmış diğer tarafın siyaseten tanınmamış, ama var olan bir devlet olduğunu kabul etmezse iki tarafın eşit zeminde bir araya gelmesi mümkün değil. O zaman nasıl bir araya geleceğiz. Parça parça çözüm buna tek formüldür" dedi.

"Parça parça formül tek çare"

Bu hususun DP'nin parti manifestosunda da yer aldığını altını çizen Denktaş "önce ekonomik adımlar atılmalı. Bizim ilk önce Türkiye ile bir adım atmamız lazım. Türkiye ile aramızda serbest ticareti başlatabilmemiz lazım. Belli deregasyonlarla, kendimizi belli bir süre içinde değişik sektörlerde koruyarak bu adımları atmalıyız. Bu birinci adım, ikinci adım Güney'deki iş adamına Kuzey'de iş kurma imkânını tanımalıyız. Gelip kurmalı, ofis açmalı, şirket kurmalı, görmeli ki Türkiye kendisi için bir fırsattır. Tehdit değildir. Böylece liderliğine baskı yapmaya başlayacak. Bu tür adımlarla yavaş yavaş müzakere etmeye gerek kalmaksızın, parça parça ileriye doğru gitmek suretiyle yol kat etmeliyiz. Bir 40 yılı daha boşa harcayamayız" ifadelerini kullandı.

DP-UBP Koalisyonunda halkın, sivil toplumun her sıkıntısını dinleyen, çözüm arayan ve çözüm üreten hep DP oldu

Geçmiş 20 Ayda hükümette iki parti olarak yer aldıklarını ifade eden Denktaş, "Tüm sıkıntılarda halka sahip çıkan, halkı dinleyen, çözüm arayan hep biz olduk, çözüm üreten de biz olduk. Tüm sıkıntılarda ilgili bakanlıklar, başbakan hep sessiz kaldı" diye ekledi.

"Biz çoğu zaman halka saygı gereği, sivil topluma saygı gereği onları dinleyip, çözüm üretmeye çalıştık" diyen Denktaş "ancak sessiz kalan, muhatap almayan cevap vermeyen, bugün hala televizyonlara çıkmayan tarafın ise koalisyonun diğer ortağıdır. Bu halka saygısızlıktır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.