İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Rek-Bir Başkanı Demircioğlu açıkladı: "Siyasi partilerin ortalama reklam bütçesi 50 bin TL"

Rek-Bir Başkanı Demircioğlu açıkladı: "Siyasi partilerin ortalama reklam bütçesi 50 bin TL"

Kıbrıs Türk Reklamcılar Birliği (Rek-Bir) Başkanı Deniz Demircioğlu, yapılacak seçimler öncesinde siyasi partilerin ortalama reklam bütçesini ve reklamcıların seçimden bir gün öncesine kadar yaşadığı süreci Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yayın Tarihi: 03/01/18 07:50
okuma süresi: 7 dak.
Rek-Bir Başkanı Demircioğlu açıkladı: "Siyasi partilerin ortalama reklam bütçesi 50 bin TL"
A- A A+

Propaganda süreci öncesinde Rek-Bir'i oluşturan ve panosu olan şirketlerle bir ağ oluşturduklarını belirten Demircioğlu, bu ağ üzerinden tüm siyasi partilere eşit şans tanımak adına pano dağıtımını ve ücretleri, partilerle yaptıkları pazarlıklar sonucunda yeniden düzenlediklerini kaydetti.

Siyasi partilerin reklam için ayırdığı ortalama bütçeye de değinen Demircioğlu, sadece pano fiyatlarının dönemlik olarak ortalama 40 bin TL olduğunu kaydederek maksimum 50 bin TL ve minimum 10 bin TL'nin yeterli olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Siyasi partilerin renklerine ve sloganlarına bürünen Kıbrıs'ın kuzeyi, 7 Ocak seçimleri için son hazırlıklarını tamamlıyor. Bu renklendirmenin mimarı olan reklamcılar adına Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Reklamcılar Birliği (Rek-Bir) Başkanı Deniz Demircioğlu, yapılacak seçimler öncesinde siyasi partilerin ortalama reklam bütçesini ve reklamcıların seçimden bir gün öncesine kadar yaşadığı süreci anlattı.

Propaganda süreci öncesinde Rek-Bir'i oluşturan ve panosu olan şirketlerle bir ağ oluşturduklarını belirten Demircioğlu, bu ağ üzerinden tüm siyasi partilere eşit şans tanımak adına pano dağıtımını ve ücretleri, partilerle yaptıkları pazarlıklar sonucunda yeniden düzenlediklerini kaydetti. Bu ağı YSK'nın da denetlediğini ve siyasi partilerden de şikâyetleri olmadığına dair yazılı onay aldıklarını belirten Demircioğlu, partilerle önceden konuştuklarını ve hangi partinin hangi şirketle çalışacağını anlaştıklarını ifade etti.

DEMİRCİOĞLU: "PANO VE BASKI ÜCRETLERİ AYNI, İŞÇİLİK FARKLI"

Oluşturulan ağın protokolü kapsamında pano ve baskı ücretlerinin aynı, işçiliğin farklı ücretlendirildiğini belirten Demircioğlu, işçilik konusunda yaşanan fiyat farkını şöyle özetledi:

"Bir parti sabahtan akşama kadar çalışılsın ve bir günde tüm baskı tamamlansın der, bir parti ise normal hızda yapılmasını ister. Bir parti pano konusunda tüm adaya reklam vermek ister, bir parti ise sadece Lefkoşa'da reklam vermek ister. Bu tip farklılıklarda işçilik ücreti artış gösteriyor"

Rek-Bir üyesi şirketlerin oluşturduğu ağ sayesinde, partilerin direk muhatap olmadığını, taleplerini merkeze ilettiklerini ve eşit şekilde dağılımın gerçekleştiğini belirten Demircioğlu, bu sistemle birlikte ödeme konusunda yaşanan sıkıntıların ortadan kalktığını ve kendi adına reklam ücretlerini aldığını kaydetti.

DÜŞÜK ÜCRETE RAĞMEN, YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRENLER OLDU

Bu ağın, kar marjını yükseltmediğini, fiyatların tavan yerine taban yaptığını belirten Demircioğlu, 3 büyük parti dışında, diğer küçük partilerin reklam konusunda belirgin harcamalar yaptığını ifade etti.

Bazı siyasi partilerin, reklam içerikli ürünlerini yurtdışından getirmesinden yakınan Demircioğlu, "Maalesef yine yurtdışından ürün getirenler oldu. Bu kadar düşük fiyat listesi oluşturmamıza rağmen, yine getirtenler oldu" şeklinde konuştu.

Siyasi partilerin reklam bütçelerinin, aynen bir şirket gibi denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Demircioğlu, "Siyasi partiler şeffaf ve hesap verilebilir bir bütçeye sahip olmalı" ifadesinde bulundu.

"PANOLARDAKİ ARTIŞIN NEDENİ MEVSİM"

Panolardaki artışı değerlendiren Rek-Bir Başkanı Demircioğlu, "Kış mevsiminde olduğumuzdan dolayı meydan mitingleri pek gerçekleşmiyor. Ayrıca yine bu yıl içerisinde gerçekleşecek yerel yönetim seçimleri var. Bu seçimler için de partiler bütçe ayırmış durumda. Bu yüzden uygun fiyat listesi oluşturduğumuz panolar tercih ediliyor" açıklamasında bulundu.

Politik-magandalar konusuna da değinen Demircioğlu, "Belli başlı noktalarda parti duyurularına zarar verildi. Biz partilere bildirdik ama yasal işlem başlatıp başlatmadıklarını bilmiyorum. Bu insanların tepkilerini sandıkta vermesi gerekiyor. Reklama zarar verdiklerinde ellerine bir şey geçmiyor. Aksine, kamuoyunda farklı bir algı yaratıyor" ifadesinde bulundu.

Demircioğlu, seçimlere bir gün kala yani 6 Ocak günü panoların geri söküleceğini de kaydetti.

"MAKSİMUM 50 BİN TL, MİNİMUM 10 BİN TL"

Siyasi partilerin reklam için ayırdığı ortalama bütçeye de değinen Demircioğlu, sadece pano fiyatlarının dönemlik olarak ortalama 40 bin TL olduğunu kaydederek maksimum 50 bin TL ve minimum 10 bin TL'nin yeterli olduğunu ifade etti.

10 bin TL ile sadece tek bir bölgede reklam verilebileceğini belirten Demircioğlu, 50 bin TL'nin, 50 milletvekilinden partinin reklam bütçesi için verilecek bin TL ile oluşabileceğini, bu nedenle bu fiyatı önerdiklerini kaydetti.

GOOGLE REKLAMCILIĞI VE GELENEKSEL REKLAMCILIK

Google üzerinden birçok sosyal medya platformunda çok cüzi ücretler karşılığında verilen reklamların, geleneksel matbaa tarzı reklamcılığa darbe vurması olasılığına ilişkin soru üzerine, "Sosyal medya reklamcılığı tek başına işe yaramaz. Ancak bizim destekçimiz olur" şeklinde yanıt verdi.

Demircioğlu, sosyal medya reklamcılığına ilişkin açıklamasının devamında şöyle konuştu:

"Bizim ülkede bir durum vardır. Düğün sahibi davetiyesini kendi getirmezse düğüne gidilmez. Sosyal medya üzerinden davet edilen düğünlere, yine sosyal medya üzerinden paranın fotoğrafı çekilip gönderilir. Sosyal medya üzerinden çok hızlı duyurursun ama çok hızlı tüketirsin. Günde ortalama 60-70 bin araç, bizim panolarımızı koyduğumuz güzergâhtan geçiyor."

Son olarak Kıbrıs Postası üzerinden siyasilere seslenen Demircioğlu, "Temennimiz siyasi partilerimizin seçim dönemlerinde hazırladıkları o güzel manifestolara uymaları. Vaatlerini yapsınlar, halkı yanıltmasınlar."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.