İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Gece kulüpleri hastalık saçıyor

Gece kulüpleri hastalık saçıyor

<P>Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Mustafa Akçaba, son beş ayda gece kulüplerinde çalışan 24 kişinin bulaşıcı hastalık taşımalarından dolayı sınır dışı edildiklerini açıkladı. Akçaba, Havadis Gazetesi'nde çıkan haber üzerine yaptığı açıklamada, her yıl mutlaka 1-2 kadının aids yüzünden sınır dışı edildiğini söyleyerek, ülkede kaç aids hastası olduğunu söyleyecek kimse olmadığını vurguladı.</P>

Yayın Tarihi: 02/05/10 13:06
okuma süresi: 6 dak.
Gece kulüpleri hastalık saçıyor
A- A A+

" Zührevi hastalıklar açısından potansiyel bir ülkeyiz" diyen Akçaba, hastalık bulaşan erkeklerin özel doktorlara gittiği için, ülkede kaç kişinin hastalık bulaştığı konusunda rakam verebilmenin mümkün olmadığına işaret etti.

Selda İçer'in haberi

En yaygın hastalık sifilist(frengi)

Ülkede gece kulüplerinde artis olarak çalışan yabacı uyruklu kadınlarda en fazla sifilis hastalığının görüldüğünü açıklayan Akçaba, bu hastalığın çok yayın olduğunu ve çok kolay bulaştığını vurguladı..

1 Ocak-27 Nisan tarihleri arasında 7 kişinin Hepatit C, 17 kişinin de sifilist hastalığından sınır dışı edildiğini ifade eden Akçaba, Hepatit C, Sifilist, Aids ve aktif tüberküloz hastalıkları olanların sınır dışı edildiklerini anlattı..

Sifilis hastalığı nedir?: Sifilis (frengi) treponema pallidum adı verilen bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıktır. İlk bulaşmada cinsel organda küçük ağrısız yaralar oluşur. Daha sonra virüs tüm vicuda yayılır. Tedavi edilmemesi halinde de sakatlığa kadar götürür. Ancak doktorlar bu hastalığın tedavisinin artık çok kolaylaştığını söylüyor. Sadece bir özel doktorda şu anda 200 kadının virüslerden dolayı rahim ağzı kanseri tedavisi görüyor olması da ülkede bu konuda hangi noktada olduğumuzu göstermesi açısından önemli.

Son 4 ayda 94 bel soğukluğu vakası

Mustafa Akçaba, son 4 ay içerisinde ise kadınlara yapılan kontrollerde 94 kişide gonore ( bel soğukluğu) hastalığı saptandığını da açıkladı.

Bel soğukluğu(Gonore) nedir: "Gonore" bir bakteri enfeksiyonudur. Hastalık, cinsel yolla bulaşır. Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi erkekten kadına bulaşması daha kolaydır. Gonore bakterisi erkekte sperm kanallarının tıkanmasına, kadında da Fallop tüplerinin ("kanalların") tıkanmasına yol açarak bir üreyememe veya gebe kalamama nedeni olabilir.

Her gece kulübünün yanında çalıştırdığı kadınları haftada bir hastanede kontrolden geçirmesi gerektiğini ve buna göre günler belirlendiğini açıklayan Mustafa Akçaba, kadınların kadın doğum, cilt ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından kontrol edilip, kan tahlillerinin yaptırıldığını söyledi.

Prezervatif kullanmak şart

Akçaba, 27 Nisan'da 74, 28 Nisan Çarşamba günü de 81 kişinin hastanede kontrolden geçirildiğini açıkladı. "Hasta olan her kadın sınır dışı edilecek" diye bir olayın söz konusu olmadığını da ifade eden Akçaba, sınır dışı edilmeyi gerektirmeyen hastalıkların saptanması durumunda, bu kişilerin tedavi edildiğini vurguladı.Mustafa Akçaba, tedavi sürecinde olan kadınların ise çalışmasının yasak olduğunu söyledi.Hasta olduğu saptanana kadar kadınların günde 3 kişi ile bile birlikte olsa "o" hastalığı bulaştırmış olacağına işaret eden Akçaba, mutlaka prezervatif kullanılmasının şart olduğunu vurguladı. "Prezervatif kullanmamak büyük bir tehlike. Bu sadece bizim ülkemiz için değil, dünyanın her yerinde bu böyledir" diyen Akçaba, Sağlık Bakanlığı'nın bir dönem 1 Aralık Dünya Aids gününde halka prezervatif dağıttığını anımsattı.

Temel Sağlık Hızmetleri Dairesi Müdürü Mustafa Akçaba, " Herkes, cinsel ilişkide korunmazsa neler olabileceğini bilmelidir. Bu çağda herkes her bilgiye kolaylıkla ulaşabilmektedir. HAsta olanları sınır dışı etmekle kimse korunamaz. O güne kadar yaşananları ne olacak. Yok mu saymak gerekir? Bu, entegre olmak istediğimiz dünyanın bir sorunudur ve minimum sorunla atlatmak için korunmak şarttır" dedi.

En gözde ülke Özbekistan

Şu anda faal olan gece kulüplerinde çalışan kadınlara bakıldığı zaman en çok kadının Özbekistan'dan geldiğini söyleyen Akçaba, Fas, Kırgızistan, Kazakistan, Ukrayna, Moldovya ve hatta Japonya'dan dahi gelerek ülkede çalışan kadınlar bulunduğunu kaydetti.

Edinilen bilgiye göre son dönemlerde ülkede gee kulüplerinde çalışan kadınlar 6 ayda 9 ile 10 bin dolar civarında para kazanıyor..

Çalışan kadın sayısı 366
Ülkedeki toplam 42 gece kulübü ve 2 pub'da 366 kadının çalıştığını ifade eden Mustafa Akçaba, bu gece kulüplerinin ek mesai sorunundan dolayı son 3 aydır denetlenemediklerini açıkladı. Akçaba, normal şartlarda bu yerlerin 23.00-03.00 saatleri arasında denetlendiklerini ve kadınların sağlık karnelerine bakıldığını anlattı. Gece kulüplerindeki restorant bölümlerinin de bu denetimlerde kontrol edildiğini kaydeden Mustafa Akçaba, " En çok tarihi geçmiş içecekler bu yerlere satılır. Çünkü insanlar o karanlıkta ne içtiklerini göremezler" dedi..

Ülke çapında gece kulüpleri ve pubların dağılımı şöyle;

LEFKOŞA Bölgesi
Gece kulübü sayısı: 21

Pup sayısı: 1

Konsomatris sayısı: 185

MAGUSA Bölgesi
Gece Kulübü sayısı: 8

Konsomatris sayısı: 70

GİRNE Bölgesi
Gece Kulübü sayısı: 8

Konsomatris sayısı: 68

GÜZELYURT Bölgesi
Gece kulübü sayısı: 5

Pup sayısı: 1

Konsomatris sayısı: 43

HAVADİS Gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.